Educație

Sfîntul Dimitrie Cel Nou, patronul Bucurestilor

Valentin Muscă
27 oct 2009 1095 vizualizări
Un pastor de vite bulgar este din 1924 patronul spiritual al Micului Paris

Crestiniii din Bucuresti, dar si din intreaga tara, praznuiesc astazi sfintul protector, Dimitrie Basarabov, cunoscut si sub numele de Dimitrie Cel Nou. Originar dintr-un sat de pe malul drept al Dunariii, Dimitrie s-a nascut si a trait in perioada cea mai frumoasa din istoria convietuirii romano-bulgare. Este vorba despre secolul XIII, atunci cind a fiintat temporar un imperiu romano-bulgar, condus de familia Asanestilor. în acei ani, cind inca nu se formasera statele medievale si Dunarea era o autostrada pentru migratorii din Rasarit, intr-un sat necajit a trait un pastor de vite cu numele de Dimitrie. Fata de alte vieti de sfinti, marcate de evenimente importante si de participarea la aceste evenimente, viata pastorului Dimitrie a fost una simpla, dar in perfecta armonie cu Dumnezeu si semenii sai. Pentru ca sfintenia nu implica neaparat extraordinarul, ci puritatea sufleteasca si lipsei oricarei rautati, acest pastor a trait in armonie cu natura si animalele asa cum traia in Occident Sfintul Francisc din Assisi. Abia tirziu, dupa moartea sa si descoperirea moastelor sale, povestea vietii neintinate a pastorului Dimitrie a revenit in actualitate. Printr-o minune, moastele sale au fost descoperite si pentru ca faceau minuni au fost aduse in satul bulgar Basarabi. De aici au fost cumparate de dregatorii romani si aduse la Bucuresti. Dupa peripetii de necrezut acestea se gasesc din 1924 in catedrala Patriarhiei Romane si Dimitrie a devenit patronul Bucurestilor. în ciuda dispretului valahilor fata de "bulgaroii cu ceafa groasa" (cum erau numiti in perioada interbelica), iata ca un bulgar, si nu unul dintr-o familie domnitoare, ci un pastor, adica persoana cea mai neinsemnata in ierarhia satului, a ajuns patronul Micului Paris. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.