Educație

125 de ani de stiinta de carte la Reghiu

Iulia Nicolaie
24 oct 2009 3009 vizualizări
Primul local al Scolii Sindrilari a fost construit in 1884 intr-o incapere neincapatoare, joasa si intunecoasa

Scoala Sindrilari din comuna Reghiu implineste astazi venerabila virsta de 125 de ani, avind o istorie fascinanta, care a fost povestita pe indelete si in paginile volumului "Lumina de la catedra", al directoarei unitatii de invatamint, Ana Hanu. "La cererea insistenta a locuitorilor din satul Sindrilari, asa cum reiese din documentele existente la Arhivele Statului, filiala Focsani, s-a decis, in anul 1884, infiintarea primei scoli, "intr-o incapere neincapatoare, joasa si intunecoasa", in apropierea bisericii cu hramul "Sf. Gheorghe". Incaperea scolii era prea degradata ca sa mai permita continuarea cursurilor, dar si lipsa invatatorului a determinat intreruperea acestora. Desi scurt, timpul a fost suficient pentru ca in mintile si sufletele copiilor de atunci sa incolteasca "mirabila saminta" a stiintei de carte", spune autoarea in cartea sa. Un alt nou local de scoala a fost ridicat in 1890, prin contributia exclusiva a oamenilor din sat, care va deveni insa neincapator peste citiva ani. Scoala a trecut prin mai multe obstacole, precum frigul aprig din timpul iernii, unul din dascalii de la acea vreme notind: "Mi-a fost imposibil sa-mi tin lectiile, deoarece copiii plingeau de frig in clase". Festivitatile de azi vor incepe de la 9.30, la sediul unitatii scolare si vor avea invitati de vaza, printre care se numara reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, fii ai satului, scriitori si multi altii. "Vom deschide festivitatea cu versuri dedicate aniversarii de 125 de ani, vor fi mai apoi luari de cuvint si se vor acorda diplome de onoare fostilor elevi si fostelor cadre didactice", ne-a povestit Ana Hanu. De asemenea, scriitorul Gheorghe Mocanu si fondatorul Fundatiei "Sfintii martiri brincoveni" din Constanta, Marcel Bouros, vor fi declarati cetateni de onoare ai localitatii. Nici muzica sau versurile nu vor lipsi din program, elevii punind la punct o serbare in toata regula. Evenimentul se va incheia printr-o masa festiva oferita de primarul Raduta Macovei. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.