Educație

Lelia Pavel si Bisericile de lemn din Vrancea

Valentin Muscă
20 aug 2005 940 vizualizări
Lucrare necesară atît specialistilor în istoria si cultura Vrancei cît si celor care vor să descopere, din curiozitate, o parte din lumea, în parte nevăzută, a Tării Vrancei.

Lucrare necesară atit specialistilor in istoria si cultura Vrancei cit si celor care vor să descopere, din curiozitate, o parte din lumea, in parte nevăzută, a Tării Vrancei. "Bisericile de lemn din Vrancea" este o lucrare quasi-completă despre tezaurul religios al Vrancei istorice, reprezentat de bisericile de lemn care se mai găsesc astăzi pe teritoriul judetului. Sint descrise cu amănunt 23 de lăcasuri de cult din judet, lăcasuri aflate pe Lista Monumentelor Istorice. Apărută după trei decenii de muncă, lucrarea cercetătoarei Lelia Pavel, sefa Sectiei de Istorie a Muzeului Vrancei, este o aparitie care incununuează munca depusă de-a lungul intregii sale activităti. Despre cultura religioasă vrinceană s-au mai scris lucrări si studii, chiar de cercetători ai Muzeului Vrancei. De această dată, intre copertele unei cărti se găsesc repertoriate 23 de biserici de lemn, acompaniate de studiu istoric, imagini si informatii despre pictura si arhitectura acestor edificii. Dintre acestea amintim Biserica Sfintii Voievozi de la Mănăstirea Dălhăuti, Bisericile "Duminica Tuturor Sfintilor" si "Nasterea Maicii Domnului" de la Mănăstirea Poiana Mărului, Biserica "Sfintul Nicolae" din Vrincioaia, Biserica "Sfintul Ioan Botezătorul" din satul Coza, Biserica "Sfintul Gheorghe" din Anghelesti, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a Schitului Lepsa, etc. Sigur, cartea nu este un compendiu, mai degrabă o invitatie adresată tuturor celor care doresc să cunoască si altă fatetă a trecutului acestui colt de lume. Neofitilor, lucrarea le este o bună introducere in istoria religioasă a Vrancei, iar specialistilor o bună pistă pentru aprofundarea unor subiecte despre care s-a scris, pe ici, pe colo, dar niciodată bisericile de lemn nu au fost adunate intr-o sinteză. Din acest punct de vedere, lucrarea cercetătoarei Lelia Pavel vine si umple un gol si deschide in acelasi timp portile altor specialisti care vor să aprofundeze trecutul Tării Vrancei. O lucrare care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor din urbe si din care fiecare aflăm cite ceva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.