Educație

Pururi tinar ¦ la 65 de ani

Ziarul de Vrancea
5 oct 2009 1282 vizualizări
Scriitorul vrincean Culita Ion Usurelu implineste astazi 65 de ani si se declara mai creativ ca oricind, dupa cum spun prietenii intr-ale literelor

Poate ca unii dintre cititorii acestor rinduri se vor mira aflind ca destui prozatori care se respecta, exceleaza si in alte domenii: in poezie, in arte plastice, critica literara, publicistica, teatru sau chiar in matematica ori arta oratoriei. în aceasta postura il gasim si pe profesorul Culita Ion Usurelu din Odobesti, un binecunoscut autor de eseuri, note de calatorie, critica, romane cu tematica actuala care, fara a renunta la cariera didactica, s-a dedicat, in paralel, unei efervescente activitati culturale cu un talent si o energie pe care timpul nu a reusit sa i le timoreze. îl evocam acum si aici pentru ca inimosul profesor care s-a nascut in comuna Movilita, judetul Vrancea, pe 5 octombrie 1944, isi serbeaza virsta de 65 de ani batuti pe muchie, virsta innobilata de o statornica si meritorie evolutie in cimpul bogat al literaturii romine. De formatie filolog, cu studiile absolvite la Iasi in specialitatea Romina "" Franceza, el s-a remarcat mai intii printr-o serie de scrieri deosebit de interesante, subtile, cu tematici bine stabilite din domeniul profesiei in care isi desfasoara activitatea dar si din literatura de fictiune. Notam aici citeva din cele mai cunoscute volume: "Cersetori in loden" , "Profesorii "" suplinind au dobindit", "Multum in parvo "" mic tratat despre perfectiune", "Conacul dintre vii", "Generatii - Dialoguri necesare". La care am putea adauga recenta traducere in franceza a ultimei carti intitulata atit de sugestiv "Generations - Dialogues necessaires", dar si monografia "Ionel Bandrabur - Omul si scriitorul" inchinata celui mai in virsta scriitor al Vrancei, fostului sau profesor de franceza din Panciu, Ionel Bandrabur. Nu putem omite nici piesa de teatru "Generatii", care a vazut lumina rampei la Focsani , primita cu excelente aprecieri din partea publicului tinar, mare iubitor de spectacole. Remarcabila este si vocatia sa publicistica pe care o desfasoara cu mult talent si pricepere in diverse publicatii culturale: tipareste cu o dragoste rar intilnita, din anul 2001, revista "Salonul literar", la care este director, om de serviciu si finantator, a fost redactor sef adjunct la "Revista noastra" , a avut, din 2003 pina in 2006, rubrica permanenta in Romanian Times din Portland (Oregon "" SUA). Este printre putinii membri ai Uniunii Scriitorilor din Vrancea.


"Un terapeut care incearca sa vindece anumite tare"


Dincolo de aceste date statistice , il intilnim vigilent si comprehensiv pe scriitorul Culita Ioan Usurelu, un artist care isi ia in serios propria sa vocatie literara , nu neaparat un samaritean milostiv in scrierile sale, nici un procuror inflexibil, care tuna si fulgera impotriva viciilor societatii in care supravietuim cu chiu cu vai. Mai curind, putem sa-l situam in zona prieteniei neconditionate, lucru observat si apreciat de mai multi scriitori importanti. Daca l-am mentiona numai pe Nicolae Breban, care l-a apreciat si i-a prefatat si ultima carte, credem ca ar fi de ajuns"¦Mai sint insa si multi altii. Este vorba de o prietenie lucida care nu-i intuneca vederea ci, dimpotriva, ii permite sa analizeze lucrurile in profunzime, fara a ascunde adevarul si fara a cosmetiza situatia falimentara in care ne zbatem, dar si fara a sadi in sufletele cititorilor stari depresive sau complexe de inferioritate. Morala pe care o slujeste scriitorul Culita Ioan Usurelu este una stenica, nicidecum lipsita de sperante, autorul e un confesor, un terapeut care incearca sa vindece anumite tare, folosind cu predilectie metoda socratica a dialogului, cum observam in ultimele scrieri, mai ales. Personajele cartilor sale sint vii, rupte din realitate, ele prezinta datele caracterologice ale multora dintre semenii nostri. Sint entuziasti sau timizi, incovoiati de o viata mediocra, fara orizont, dar si cu elanuri spre un viitor mai luminos. Nu este vina nimanui, necum a scriitorului, ca omul actual se simte ranit si singur in multime, neajutorat in fata destinului, fara noroc si lipsit de autenticitate. Cu toate acestea, solutia propusa nu este cea a unei "asteptari infiorate", ci indemnul spre o permanenta lupta impotriva destinului. In acest diapazon se desfasoara scrierile profesorului Culita Ioan Usurelu. Colacul de salvare raminind tot educatia, scoala, arta permanenta de a intelege si valorifica darurile cu care omul a fost inzestrat.

La 65 de ani si in contextul deprimant al epocii, stradania profesorului si scriitorului Culita Ioan Usurelu de a lamuri mintea interlocutorilor sai pare utopica. Nu credem insa ca avem de-a face cu un idealism cosmic ci, mai curind, cu o clarviziune necesara intemeiata pe dorinta din totdeauna a fiintei umane de a-si depasi limitele.

La 65 de ani, iti uram, iubite maestre, sanatate si perseverenta! La multi ani !

Viorel DINESCU, scriitor, Premiul Academiei pentru Poezie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 14 ore, 44 minute, 52 secunde
Va doresc multa sanatate si fericire! La multi ani!
, acum 739371 zile, 14 ore, 44 minute, 52 secunde
Tizul meu, in compania caruia am invatat un an la Slavici,a ramas, in aproape jumatate de secol de cand ne-am cunoscut, un model de barbatie si tenacitate.Il vad inca in uniforma de elev LIS cu citeste integral
, acum 739371 zile, 14 ore, 44 minute, 52 secunde
Cu mult drag va uram sa vi se implineasca toate gandurile si la multi ani, MAESTRE!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.