Educație

Hramul Schitului Acoperamintul Maicii Domnului

Valentin Muscă
1 oct 2009 1568 vizualizări
Schitul de maici din Urechestii Vrancei praznuieste astazi hramul asezamintului.

Acesta este singura asezare monahala din Vrancea care are ca praznic sarbatoarea "Acoperamintul Maicii Domnului". înfiintat dupa 1989, in cladirile fostei Cooperative Agricole de Productie din Urechesti, cumparate de Episcopie, asezamintul este metoc (manastire mica, subordonata administrativ unei manastiri mai mari, n.r.) al Episcopiei Buzaului si Vrancei. Situat in apropierea Manastirii Varzaresti, Schitul "Acoperamintul Maicii Domnului" face parte din reteaua de asezari monahale aflate in jurisdictia directa a Episcopiei, netinind din punct de vedere administrativ de Manastirea Varzaresti. Paradoxal, desi Manastirea Varzaresti este un loc important pe harta culturala medievala romaneasca, gratie functionarii unui centru cultural""religios sub conducerea Cuviosului Paisie Velicikovski, aceasta nu a beneficiat de sustinerea Episcopiei, cele mai multe ajutoare venind la Schit, care este si un fel de casa de odihna a functionarilor obositi din Episcopia Buzaului. Cit despre sarbatoare, aceasta a fost instituita in cinstea unui eveniment care a avut loc in secolul IX, cind in biserica Vlaherne din Constantinopol Sfintul Andrei si uncenicul sau Epifanie au avut o viziune cu Maica Domnului, mijlocitoare pe linga Iisus Hristos pentru crestini, pe care-i proteja, acoperindu-i cu omoforul sau, de unde sarbatoarea "Acoperamintul Maicii Domnului". (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 28 minute, 18 secunde
Este bine ca ni se tine treaza mintea asupra realitatilor cotidiene, mai ales cele crestine. Domnule, trebuie sa ramaneti acelasi. Cu simpatie, VI.
, acum 739392 zile, 2 ore, 28 minute, 18 secunde
Nu ati obosit de atatea comentarii la adresa BISERICII? Dvs. le stii pe toate, dar in realitate numai sa dezinformati lume stiti. Despre altceva mai stiti sa scrieti?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.