Educație

Ziua europeana a limbilor, celebrata in scolile vrincene

Iulia Nicolaie
30 sep 2009 1508 vizualizări
Scolile din intreg judetul au serbat diversitatea lingvistica prin activitati de incurajare a învatarii limbilor straine

Ziua de 26 septembrie este dedicata celebrarii idiomurilor europene, mai ales pentru ca Europa este posesoarea unei adevarate bogatii lingvistice, si anume 23 de limbi oficiale in peste 60 de comunitati care vorbesc o limba regionala sau minoritara. Evenimentul a fost sarbatorit de majoritatea scolilor din judet prin diverse activitati menite sa puna pe tapet diversitatea lingvistica si sa incurajeze invatarea limbilor straine. Scoala Rastoaca si Scoala de Arte si Meserii Vulturu au lansat un proiect educational intitulat "Multilingvismul: o sansa, nu o povara", in cadrul caruia obiectivele principale au fost sensibilizarea publicului fata de plurilingvism in Europa, cultivarea diversitatii culturale si lingvistice si incurajarea invatarii limbilor straine de catre toti elevii, la scoala sau in afara acesteia. Ziua Europeana a Limbilor a fost sarbatorita si la Liceul Pedagogic "Spiru Haret", prin cintarea Imnului Europei, interpretat la chitara, vizualizarea unor materiale in PowerPoint despre eveniment, o calatorie virtuala prin capitalele europene si o expozitie de desene si opinii scrise in diverse limbi. In sala de muzica a liceului au rasunat imnurile tarilor europene, s-a recitat in engleza, franceza, spaniola si romana. Si elevii de la Grupul Scolar Vidra au pus la cale scenete inspirate din "Romeo si Julieta", "Burghezul gentilom", dar au pus in scena si dansuri traditionale scotiene si irlandeze. La Scoala "Nicolae Iorga" si Scoala "Al. Vlahuta" elevii au cintat, recitat si scris mesaje in diverse limbi si au vizionat filme. La Colegiul National "Al. Ioan Cuza" liceenii au discutat despre importanta studierii limbilor straine, iar uniristii si-au exprimat creativitatea printr-o expozitie de pictura. "Acest eveniment este ocazia oportuna pentru a aminti avantajele invatarii limbilor straine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a capata o perspectiva diferita asupra lumii si de a-i intelege mai bine pe cei din jur. Nu numai ca limbile reprezinta punti de comunicare intre popoare, ci constituie instrumentele care permit fiecaruia dintre noi sa profite din plin de piata interna atunci cind se afla in strainatate, fie ca simplu turist, fie in interes profesional", ne-a spus Svetlana Baciu, inspectorul scolar care se ocupa de limbile romanice. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.