Educație

Directorii de gradinite si-au spus pasurile

Iulia Crețu
25 sep 2009 1503 vizualizări
Problemele gradinitelor vrincene sint numeroase: lipsa locurilor de joaca, a cantinelor proprii, numarul mare de copii in raport cu spatiul restrins, in timp ce rata inscrierilor a crescut cu peste 50% u si cornul oferit prescolarilor are probleme, deoarece contine un aditiv periculos pentru sanatatea celor mici

Inspectoratul Scolar Judetean a gazduit ieri sedinta cu directorii de gradinite, la care reprezentantii unitatilor de invatamint prescolar au avut ocazia sa-si spuna problemele intr-un cadru relaxat. Reprezentantii educatiei timpurii s-au aratat incintati de sedinta organizata special pentru ei, o premiera in "istoria" ISJ. Inspectorii scolari le-au intrebat pe cele aproximativ 15 directoare prezente care este situatia in unitatile pe care le conduc, iar acestea au adus la cunostinta oficialilor numeroasele probleme cu care se confrunta. De departe, situatia cel mai des semnalata este cea a personalului auxiliar insuficient. Astfel, majoritatea unitatilor de invatamint prescolar duc lipsa de paznici sau ingrijitoare. Deocamdata, oficialii ISJ nu au oferit solutii pentru aceste probleme, mai ales avind in vedere ca posturile sint blocate, iar directorii pot angaja personal doar in situatii speciale si cu avizul Ministerului Educatiei. O alta problema pusa pe tapet de managerii gradinitelor a fost si lipsa spatiului, multe dintre unitatile de invatamint prescolar avind grupe de 28, 30 de prichindei, mult peste limita admisa de 20, iar in multe cazuri, spatiul insuficient nu permite infiintarea cantinelor sau spalatoriilor. In plus, aceste unitati nu stau foarte bine nici la capitolul amenajari exterioare. Daca la unele gradinite din zona Sud aparatele de joaca din curte sint folosite de toti copiii din cartier, in alte unitati, precum Gradinita nr. 2 cu program prelungit, acestea lipsesc cu desavirsire. Micutii nu au de suferit doar din cauza lipsei paznicilor din multe unitati, ci si de cornul din partea statului, mai multi parinti sesizind faptul ca printre ingredientele cornului figureaza si E906, un aditiv scos din lista pentru o alimentatie sanatoasa, dar acest aspect urmeaza sa fie verificat de autoritatile competente.


Inscrierile au crescut intre 50% si 80%


Inspectorul pentru invatamint prescolar, Cristina Mazilu, a prezentat raportul de activitate pe anul trecut in care au fost incluse atit parti bune cit si parti mai putin bune ale educatiei prescolare. "Cele mai multe programe nationale din momentul de fata vizeaza educatia timpurie. Dintre acestea pot sa enumar "Educam asa", "Eco-gradinita", "Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate" si PRET. Printre deficientele constatate se numara spatiul necorespunzator in raport cu rata de inscrieri care a crescut de la 50% la peste 80%, deficiente in completarea caietului de evidenta si in procesul de evaluare si in intelegerea specificului activitatii de invatamint prescolar", a declarat Mazilu.


Parintii, principalii sponsori ai gradinitelor


Criza economica se resimte si in sectorul investitiilor scolare, astfel ca managerii de unitati de invatamint prescolar cauta alternative convenabile pentru a face rost de banii necesari reabilitarii sau renovarii unitatilor. La gradinitele din centrul Focsaniului, in mod special, parintii au contribuit considerabil la imbunatatirea conditiilor pentru copiii lor. Printre actiunile finantate de parinti se numara igienizarea unitatii, montarea parchetului si achizitionarea de mobilier si alte dotari. Inspectorul scolar general adjunct, Marinela Zvac, le-a sugerat directorilor sa nu abuzeze de bunavointa parintilor. "Este bine sa avem in vedere ca exista un regulament al Consiliului de parinti, chiar daca acestia asigura multe sponsorizari", a punctat noul adjunct, care a mai adaugat ca este bine ca familiile copiilor sa nu aiba nimic de reprosat managerilor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.