Educație

Scolile distruse de inundatii si alunecari de teren vor fi cirpite

Camelia Stănilă
5 aug 2005 922 vizualizări

Banii de la bugetul de stat vor fi coordonati de catre primarii. Unele scoli afectate vor fi modernizate cu centrale termice. ISJ Vrancea spera ca lucrarile sa fie finalizate pina la inceperea cursurilor

Cele 29 de miliarde de lei de la Ministerul Educatiei si Cercetarii destinate reabilitarii si reconstructiei unitatilor de invatamint afectate de inundatii vor sosi cit de curind in Vrancea, dar sint insufieciente pentru a repara toate stricaciunile produse de inundatii si alunecari de teren. In aceasta perioada au loc si citeva campanii umanitare pentru reabilitarea scolilor distruse de inundatii, iar dascalii spera sa fie ajutati sa-si refaca macar materialele didactice si mobilierul scolar. Fondurile de la bugetul de stat vor fi coordonate de catre primarii, in functie de necesitati si de plafonul acordat fiecarei localitati. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean spun ca sint increzatori ca lucrarile se vor finaliza pina la inceperea noului an scolar. Inspectorul scolar general Danut Popoiu spune ca prioritare sint interioarele scolilor, pentru ca elevii sa poata participa la cursuri in conditii cit de cit normale, urmind ca restul lucrarilor sa fie efectuate in timpul scolii. In satul Vadu Rosca, unul dintre cele mai afectate locuri, pina pe 12 septembrie se incearca renovarea atit a scolii, pentru care se va aloca o suma de 4 miliarde de lei, cit si a gradinitei, care va primi un miliard de lei. "Sint de parere ca sat fara biserica si fara scoala nu exista! Cred ca e necesar sa reconditionam 2-3 sali de clasa din localul scolii pentru putinii copii care cu siguranta vor ramine in Vadu Rosca. Inainte, cam 86 de elevi frecventau aceasta scoala, acum insa, nu se mai tine o evidenta stricta", ne-a spus inspectorul scolar general Danut Popoiu. De asemenea, pina la definitivarea constructiilor, se incearca mutarea elevilor din clasele V-VIII in satele vecine. "Cred ca se va ajunge la situatia in care copiii de V-VIII vor fi mutati la Vulturu, iar cei de I-IV si prescolarii vor invata in salile reconditionate, pe care intentionam sa le definitivam pina la inceperea anului scolar. Decizia finala va fi luata in zilele urmatoare", ne-a mai spus Danut Popoiu.


Centrale termice in loc de sobe

Potrivit oficialilor scolari, sumele primite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii permit imbunatatirea scolilor, astfel incit confortul sa fie sporit fata de cel din anii trecuti, unele sate avind chiar posibilitatea sa-si monteze centrale termice. "Banii fiind indiscutabil suficienti, le-am recomandat celor responsabili sa se gindeasca bine in legatura cu lucrarile ce urmeaza a fi facute astfel incit confortul din scoli sa fie cu totul altul. In acest an scolar s-a propus sa se construiasca stolerii, acoperisuri sau chiar centrale termice, acolo unde suma o permite", a adaugat inspectorul scolar general. Satele Biliesti si Vulturu au renuntat deja la montarea sobelor, facind cerere pentru montarea si punerea in functiune a noilor sisteme de incalzire. "De la Biliesti s-a avansat propunerea sa se mearga pe centrala termica decit sa se construiasca in fiecare clasa sobe. La Vulturu exista deja centrala, fiind necesar aproape inca un miliard de lei pentru punerea ei in functiune", a mai spus Danut Popoiu. Inspectorul scolar general este optimist in ceea ce priveste finalizarea lucrarilor pina la debutul noului an scolar. Desi in unele zone vechile cladiri vor fi darimate, ISJ are promisiunea ferma a edililor acestor localitati ca se vor gasi alte amplasamente pentru unitatile de invatamint. De asemenea, se incearca definitivarea acestor noi constructii pina in septembrie, astfel incit elevii si prescolarii sa aiba unde sa invete in conditii optime. "Sint optimist in ceea ce priveste finalizarea lucrarilor, iar in locurile unde se intentioneaza reconstructia unitatilor de invatamint am primit asigurari de la primari si directori ca exista spatii pentru a se incepe cursurile in septembrie. De exemplu, pentru scoala si gradinita din Doaga, orasul Marasesti, primarul Emilian Brasov a promis darimarea vechilor cladiri si reconstructia lor pe alte amplasamente. Acelasi lucru se intimpla si la Vintileasca, la scoala din Bahnele si la gradinita de la Neculele", ne-a mai spus profesorul Danut Popoiu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.