Educație

FEN protesteaza impotriva matrasirilor din educatie

Ziarul de Vrancea
18 sep 2009 1539 vizualizări
In Vrancea, 15 directori si 4 inspectori scolari au fost inlocuiti

Reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale nu sint de acord cu decizia ministrului Ecaterina Andronescu de a demite directori de unitati de invatamint si inspectori scolari sub pretextul aplicarii unei noi organigrame. "Pretextind verificarea corectitudinii si legalitatii numirilor in functie, doamna ministru solicita in regim de urgenta inspectoratelor scolare propunerile pentru functiile de conducere, indrumare si control. Graba cu care ministrul Ecaterina Andronescu vrea sa faca aceasta verificare este mai mult decit suspecta, incalcind orice principiu al descentralizarii si al autonomiei. în plus, acest ordin produce efecte retroactive anulind, prin articolul 3, alin.2, orice alte prevederi legale. Aceasta masura este de fapt una de epurare politica prin care se incearca acoperirea acestor functii cu oameni de partid si nu cu cei performanti. Ministrul Educatiei, pentru a-si rezolva clientela politica, se face ca uita principiile juridice de drept conform carora un ordin de ministru nu poate anula in nici un caz prevederile unei legi organice. Plasarea deasupra legii o scoate pe doamna ministru de fapt in afara legii si a Guvernului, motiv pentru care ii solicitam premierului Boc sa analizeze oportunitatea si legalitatea acestui ordin si sa ia masurile care se impun", a declarat Constantin Ciosu, secretar general FEN. In Vrancea, in mai putin de o luna, au fost inlocuiti 15 directori de scoli, patru inspectori scolari, pina si secretara Inspectoratului Scolar Judetean. (Iulia NICOLAIE)


Liberalii si democratii vor s-o lase repetenta pe Andronescu


Parlamentarii PD-L de Vrancea solicita demisia Ecaterinei Andronescu, ministrul Educatiei, ca urmare a Ordinului 118 din 16 septembrie 2009, act prin care si-a conferit puteri "depline, nelegitime si ilegale" pentru numirea directorilor de scoli si a inspectorilor scolari. "Acest ordin abuziv incalca flagrant Legea Invatamintului, atit Legea 84 in vigoare, cit si chiar noua lege a invatamintului, semnata si asumata chiar de ministrul Andronescu. Mai mult decit atit o lege organica, cum este cea a invatamintului, nu poate fi, din punct de vedere juridic, contrazisa si modificata de un ordin ministerial. Ecaterina Andronescu a ales sa calce in picioare legea, cu 2 luni inainte de alegerile prezidentiale, crezind ca prin punerea zecilor de mii de directori si inspectori scolari la cheremul sau, poate plati sustinerea politica pentru scrutinul din aceasta toamna. Ordinul 118/2009 practic anuleaza prevederile legii si da semnalul politizarii totale a sistemului de Educatie", se arata intr-un comunicat de presa semnat de cei doi deputati PD-L Alin Trasculescu si Razvan Mustea, si de senatorul PD-L de Vrancea, Sorina Placinta. Cu citeva zile inaintea debutului anului scolar, si deputatul PNL Nini Sapunaru a cerut demisia ministrului PSD de la Educatie. Acesta s-a plins de "nebuloasa" pe care a creat-o in privinta testelor la final de clasa a VIII-a. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.