Educație

Invatamintul obligatoriu în Romănia ar putea fi de 11 clase

Iulia Nicolaie
17 sep 2009 1248 vizualizări
Noua lege a Educatiei are menirea de a schimba din temelii invatamintul u incepind din acest an, statul va acorda echivalentul a 500 de euro fiecarui copil, la nastere, banii urmind sa fie depusi in Contul pentru educatie permanenta u examenul national de bacalaureat va cuprinde trei probe scrise in functie de profil

Schimbarea este cuvintul de ordine in educatie. Astfel, proiectul legii educatiei nationale, pe care isi va asuma Guvernul raspunderea, va schimba invatamintul din temelii. Sindicalistii nu sint de acord cu asumarea legii, mai ales pentru ca, spun acestia, este nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a putea elabora un pachet legislativ bun. "Federatia Educatiei Nationale este impotriva asumarii acestor legi. Proiectul ar trebui sa fie revizuit de salariatii din sistem, pentru ca ei vor lucra cu legea si trebuie sa stie ce au de facut. Faptul ca directorul scolii nu va putea sa faca parte dintr-un partid politic pe durata mandatului, este un lucru foarte bun, nu trebuie sa se politizeze scoala. Dar in aceasta privinta inca sint sceptica", ne-a spus liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan. Conform noului proiect legislativ, invatamintul obligatoriu in Romania va fi de 11 clase si cuprinde si grupa mare, pregatitoare pentru scoala si clasele I-X. O noutate este faptul ca vor fi alocati mai multi bani cercetarii, 1% din PIB, in timp ce pentru educatie vor fi alocati 6%. Controversata materie religia va face parte din trunchiul comun. Scolarul isi va putea alege religia si confesiunea pe care vrea sa o studieze, iar daca doreste sa nu frecventeze orele de religie si face o solicitare in scris in cazul in care este major, elevul poate avea situatia scolara incheiata fara aceasta materie. Pentru tinerii care au sub 18 ani, cererea trebuie scrisa de catre un parinte. Incepind din acest an, statul va acorda echivalentul a 500 de euro fiecarui copil, la nastere. Banii vor fi depusi in "Contul pentru educatie permanenta". Folosirea banilor in alte circumstante in afara de educatie se pedepseste cu inchisoarea. Din pacate, in ceea ce priveste salarizarea dascalilior, lucrurile nu sint atit de roz. "Probabil ca in invatamint se cere doar munca, dar fara bani. Daca luam in calcul faptul ca salariile de merit si gradatiile de merit vor fi diminuate, nu inseamna decit ca nu se doreste performanta", a mai spus Roscan.


Admiterea si Bac-ul, in ceata


Conform pachetului legislativ, pentru orientarea scolara si profesionala a absolventilor clasei a VIII-a, unitatile de invatamint liceal pot opta pentru solutia fara examinare, luindu-se in considerare rezultatele din V- VIII si cele obtinute la o testare nationala standardizata sau solutia cu examinare, in care liceul isi stabileste probele. La aceasta ultima varianta se va lua in calcul si media rezultatelor din gimnaziu, dar si rezultatul la testarea nationala. Nici Bac-ul nu scapa de modificari. Astfel, examenul national de bacalaureat va cuprinde trei probe scrise in functie de profil. Prima proba va fi cea de limba si literatura romana, a doua va fi diferentiata in functie de filiera si profil, iar cea de-a treia va fi la alegere dintre disciplinele fizica, chimie, biologie, informatica, geografie, filosofie, logica, argumentare si comunicare, economie, psihologie si sociologie. "Legea care priveste bacalaureatul are o forma buna, desi este pripita, dar la admitere lucrurile nu sint deloc clare. Deocamdata, inca mai sint discutii, dar nu putem reforma invatamintul decit pe piloni clari si foarte concisi", a precizat reprezentantul FEN. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.