Educație

Prima zi de scoala, insusita de politicieni

Ziarul de Vrancea
15 sep 2009 2387 vizualizări
Scolarii s-au adunat emotionati cu mic, cu mare, in curtile scolilor, in prima zi de scoala u politicienii nu au lipsit de la festivitati, fiecare dintre ei avind pregatite discursuri u Fiinta umana fara educatie este sortita izolarii si anonimatului , a citit patetic generalul Iordache Bostan la festivitatile de la Scoala Stefan cel Mare u la Cuza au venit tinerii portocalii, Razvan Mustea si Alin Trasculescu, acesta din urma indemnindu-i pe elevi: Invatati si va distrati! u la Unirea a sosit ministrul MTS, Sorina Placinta, care a profitat de ocazie pentru a discuta cu profesorii de sport din judet

Anul scolar a debutat cu mari emotii, in special pentru boboceii de clasa I, care au fost nerabdatori sa-si cunoasca noii colegi. Chiar in drum spre scoala, un micut se destainuia mamei sale pe care o tinea strins de mina. "Mami, sint tare emotionat! Abia astept sa-mi cunosc colegii. Oare cum o sa fie?", se intreba piticul. Si oamenii politici din judet au venit cu mic, cu mare la deschiderea noului an scolar. Daca unii dintre ei au preferat sa nu tina discursuri, altii au avut indemnuri care de care mai originale pentru elevii sositi in numar mare la festivitati. Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani si-a deschis ieri portile inca de dimineata, de la orele 9.00, la festivitate fiind prezenti inspectorul scolar general Iordache Bostan, primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi si deputatul PD-L, Razvan Mustea. Discursul de debut a fost cel a directoarei unitatii de invatamint, Roxana Vornic. "Ne dorim ca si acest an sa fie unul de mari reusite, pentru ca Scoala «Stefan cel Mare» reprezinta o unitate didactica etalon. In anul anterior, procentul de promovabilitate a fost maxim. Ne dorim ca, la finele anului, sa ne regasim in aceeasi atmosfera de sarbatoare, mindri si bucurosi pentru ce am realizat impreuna", a spus directorul. Daca primarul Focsaniului a preferat sa nu declare nimic, seful Inspectoratului Scolar Judetean, Iordache Bostan, si-a citit discursul cu o durata de aproape 10 minute de pe o foaie de hirtie. "Pentru noi toti, ziua de la mijlocul lunii septembrie este una aparte, care ne da emotii. Fiinta umana fara educatie este sortita izolarii si anonimatului", a mai citit Bostan. Acesta nu a omis nici sa puna problema noilor proiecte legislative in educatie, despre care crede ca vor aduce schimbari benefice invatamintului. Nici festivitatea de la Colegiul National "Al. I. Cuza" nu a fost lipsita de prezenta politicienilor, printre cei care au "cuvintat" numarindu-se presedintele PD-L Vrancea, Alin Trasculescu si deputatul democrat- liberal, Razvan Mustea, fosti elevi ai colegiului. Dupa introducerea facuta de directoarea Aurelia Neagu, acestia le-au adresat citeva vorbe tinerilor aflati in numar mare in curtea colegiului. "Cei mai frumosi patru ani din viata mea i-am petrecut aici. Vin aici nu doar in calitate de om politic, ci si ca fost elev si ca parinte a doi copii care in curind vor trece pragul scolii", a declarat Mustea, care a adaugat ca partidul esential pentru un invatamint de calitate este partidul scolii format din cele trei entitati, parinte, elev si profesor. Pe de alta parte, Alin Trasculescu a avut un simplu indemn pentru scolari: "Invatati si va distrati!".


"Uniristii" au sarbatorit intreaga zi


Colegiul National "Unirea" a facut din deschiderea de an scolar o intreaga zi festiva. Inca de la orele 10.00, "uniristii" au inceput sarbatoarea prin discursurile inaugurale ale directorului Cornel Noana si ale ministrului Tineretului si Sportului, Sorina Placinta. Si primarul Decebal Bacinschi a vorbit citeva minute despre reabilitarea colegiului in viitorul apropiat. Insotiti de directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Tineret, Adrian Baciu si de directorul coordonator al Directiei pentru Cultura, Florin Micu Iliescu, au vizitat sala de sport a colegiului, iar mai apoi au luat parte la inaugurarea noului sediu al Muzeului "Revista noastra", din cadrul colegiului focsanean. "La fel cum exista stagiunea teatrala a elevilor focsaneni, ar trebui organizata si o competitie sportiva judeteana. Va felicit pentru aceasta sala de sport!", a punctat ministrul Placinta. De asemenea, la orele 19.00, reprezentantii unitatii scolare au putut asista la concertul Orchestrei de Camera "Unirea", care a avut loc in sala de festivitati a colegiului.


Placinta, la taclale cu profesorii de sport


Ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, i-a convocat pe toti profesorii de sport din judet la discutii in sala de festivitati a Colegiului "Unirea" in jurul prinzului. Acestia au avut ocazia de a-si exprima nemultumirile cu vedere la situatia bazelor sportive din Vrancea, dar si a numarului de ore de sport, vrind sa afle ce proiecte are in plan ministrul. Aceasta le-a raspuns prin a-i intreba ce proiecte au ei, adaugind ca MTS le poate oferi finantare pentru diverse programe demarate la nivel judetean. Placinta a mai pus accentul pe instruirea cadrelor didactice pentru functia de manageri sportivi. "Nu mai este suficient sa fii doar profesor si antrenor, se simte lipsa managerilor sportivi", a precizat ministrul. Printre problemele enuntate de profesori s-au mai numarat neimplicarea directorului Directiei de Sport, Petre Plopeanu si lipsa unei baze sportive la Colegiul National "Al. I. Cuza". Printre cei prezenti in numar destul de mic s-a numarat si directorul Clubului Sportiv "Unirea" Focsani, Petrea Vilcu.

Proteste tacite printre profesori

Daca majoritatea personalului didactic a luat parte la evenimentele de ieri, unii profesori au refuzat sa accepte asocierea scolii cu politica. Printre acestia s-a numarat Gabriela Obodariu, profesor de istorie, presedintele Asociatiei Pro Democratia, Club Focsani. "In primul rind am luat de bun sfatul sindicalistilor, mai ales pentru ca era nevoie de un semnal de alarma. Este vorba despre un protest la adresa intregii clase politice. Din punctul meu de vedere nu este normal sa tii un discurs cind faci parte dintr-un grup care a promis lucruri pe care nu a reusit sa le faca", ne-a spus Gabriela Obodariu. Acesteia i s-a alaturat si Ion Dumitrache, profesor de geografie. Nemultumirile dascalilor vizeaza faptul ca legile educatiei nu au intrat in dezbatere publica, grila de salarizare care situeaza cadrele didactice in partea inferioara a sistemului, reducerile de posturi si faptul ca, desi se spune ca se doreste depolitizarea sistemului, directorii coordonatori ai institutiilor, numiti politic, primesc salarii mari. (Iulia NICOLAIE)


La Reghiu, elevii vin la scoala pe drum cu ursul


Noul an scolar a insemnat 12 kilometri de mers pe jos prin padure pina la scoala pentru invataceii din Reghiu

Momentul incarcat de emotie al primei zile de scoala pentru pitici a dat ocazia celor mari sa isi plinga situatia financiara. La scoala din Reghiu, una dintre cele mai izolate din judet, parintii erau nemultumiti de conditiile in care sint copiii nevoiti sa ajunga la scoala. "M-am sculat la sase fara un sfert si am venit pe jos. Bagati-ne si noua un microbuz la Botul Calului ca sa aiba copiii cu ce sa vina. Daca se intilnesc cu ursul?", a intrebat indignata Niculina Rusu, bunica a doi nepoti. Parintii se tem cel mai mult de animalele salbatice, dat fiind faptul ca elevii trebuie sa parcurga, in unele cazuri, pina la 12 kilometri pina la scoala. "Nu ne este frica de altceva decit de animalele salbatice", spune Sinica Popescu, mama unui copil in clasa a VII-a. De asemenea, parintii se tem si de sezonul ploios care va veni, elevii fiind nevoiti ori sa ramina acasa, ori sa mearga prin ploaie aproximativ doua ore. Situatia celor care locuiesc departe de scoala s-ar putea rezolva daca ar mai exista un sofer care sa ii preia pe elevi. Prezent la deschiderea anului scolar, viceprimarul Neculai Nemut a asigurat ca va cronometra cit timp este necesar pentru a prelua si elevii din zonele indepartate si a promis ca se va lua o masura. De asemenea, el sustine ca drumurile sint accidentate si ca masinile nu fac fata. "O sa cronometram sa vedem cit face microbuzul pina acolo. Nu avem masini adecvate date de la Guvern sa mearga pe toate drumurile acestea", sustine Neculai Nemut. Cu toate acestea, parintii spun ca drumurile sint bune si ca daca s-ar dori, copiii ar putea fi ajutati, mai ales ca ziua incepe sa fie mai scurta. Probleme au si profesorii, ieri foarte ocupati sa imparta manuale elevilor. Profesorul de matematica al scolii din Reghiu, Stan Toma spune ca satisfactia vine numai din partea copiilor care il intineresc. Naveta pe care acesta trebuie sa o plateasca pentru a ajunge la scoala se ridica la 200 de lei lunar/bilet sau 150 de lei abonament, bani pe care din luna noiembrie 2008 nu ii mai primeste. "Locuiesc in Focsani si zi de zi trebuie sa vin la scoala. Naveta este foarte costisitoare. Noua nu ni se mai deconteaza naveta, trebuie sa o platim din buzunarul nostru", spune profesorul priceput la calcule. Cu toate ca banii nu ajung, profesorul de matematica nu a uitat sa o aminteasca pe cea mai buna eleva a sa, Monica Zara din clasa a VIII-a. (Daniel GIRLEANU)


Prima zi de scoala, plina de emotii la Paunesti


Deschiderea anului scolar la Scoala Nr. 4 Paunesti a avut

loc intr-o atmosfera calda, in curtea primitoare a scolii. "Alaturi de

bobocii din clasa I si de ceilalti elevi ai scolii au venit parinti, bunici, cunoscuti. Trecind prin simbolica «Poarta a cunoasterii», elevii au intrat plini de emotie in clasele lor, unde ii asteptau mici surprize. Au rasfoit cu emotie si curiozitate manualele scolare care ii asteptau pe banci. Toti sint convinsi ca au inceput un an scolar bun, in care vor invata lucruri noi, interesante. Cadrele didactice i-au intimpinat pe elevi cu dragoste, iar impreuna au inceput lungul drum al unui nou an scolar", ne-a povestit invatatorul Antofi Leu. (I. N.)


Clopotelul a sunat la penitenciar pentru 29 de elevi


Ieri, la Penitenciarul Focsani a avut loc festivitatea de deschidere a anului scolar 2009 - 2010, pentru detinutii care s-au aratat interesati sa isi continue cursurile incepute pe cind erau in libertate. La festivitate au fost prezenti, alaturi de conducerea unitatii de detentie, si personalul Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala, precum si cadrele didactice de la Scoala Generala nr. 2 "Ion Basgan" din Focsani, care vor avea sarcina de a-i scoli pe detinuti. "Educatia persoanelor private de libertate reprezinta o prioritate pentru administratia penitenciarului, prin aceasta realizindu-se pregatirea acestora pentru revenirea in comunitate si sporirea sanselor de reintegrare in societate", au subliniat reprezentantii penitenciarului. Anul acesta, in penitenciar isi vor continua cursurile 29 de persoane private de libertate, 16 in clasele I "" IV, si 13 inscrise in clasele V-VIII. (N. C.)


300 de politisti au asigurat paza la inceperea anului scolar


Peste 300 de politisti vrinceni au fost angrenati in masurile ocazionate de deschiderea anului scolar 2009 - 2010. Inspectoratul de Politie Judetean Vrancea a adoptat un ansamblu de masuri menite sa asigure ordinea, printre care: scolile au fost incluse pe itinerariile de patrulare ale politistilor de la ordine si siguranta publica, iar efectivele de politie rutiera au asigurat fluidizarea traficului rutier in zona institutiilor de invatamint, in scopul prevenirii accidentelor rutiere si ambuteiajelor. De asemenea, politistii au participat la festivitatile desfasurate in toate scolile si liceele din judet si i-au sfatuit pe elevi cum sa procedeze pentru a nu deveni victime ale persoanelor care incalca legea. Politistii au luat si masuri pentru combaterea cersetoriei, vagabondajului si comertului ambulant neautorizat din preajma scolilor. "Pentru perioada anului scolar 2009 "" 2010, se va asigura permanent legatura cu factorii de conducere ai scolilor si, in cadrul intilnirilor ce vor fi organizate cu elevii si parintii, se va urmari identificarea problemelor si a solutiilor adecvate pentru rezolvarea acestora", a spus comisarul sef Mariana Apostol, ofiterul de presa de la politie. La actiunile de patrulare vor fi incluse si celelalte forte din sistemul integrat de ordine publica, respectiv Politie Comunitara si Jandarmerie. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 14 ore, 46 minute, 31 secunde
Cum pot sa ajung sa stau si eu de vorba cu d-na ministru Placinta?Vin la Focsani,daca este nevoie,pentru ca eu locuiesc acum in Braila.Numai sa mi se comunice cand.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.