Educație

Primul clopotel rasuna in scoli cu clinchet de campanie

Ziarul de Vrancea
14 sep 2009 1900 vizualizări
Elevii revin de astazi in banci, pentru un nou an scolar, din care surprizele neplacute nu lipsesc, de la starea precara a scolilor, la protestele dascalilor si situatia de provizorat de la ISJ u politicienii vrinceni au gasit un bun prilej pentru a-si face campanie electorala in mijlocul elevilor, multi dintre ei anuntindu-si deja prezenta la deschiderea festiva a noului an u sindicalistii au anuntat ca nu vor fi prezenti la festivitatile de astazi, boicotind astfel inceputul anului scolar u in acest timp, 50% dintre scoli nu au apa potabila si nu au primit autorizatie sanitara u copiii din 73 de unitati scolare vor intra astazi in banci printre schele u peste toate neajunsurile primei zile de scoala, se adauga si lipsa laptelui si cornului care ar fi trebuit sa-i astepte pe cei mici pe banci, alaturi de manuale si rechizite

Scolile vrincene isi deschid astazi din nou portile. Debutul acestui an scolar este insa unul intesat de nemultumiri, actiuni cu iz de campanie electorala, iar undeva in fundal, abia daca se mai discuta si despre situatia precara a multor scoli din judet. In goana dupa promisiuni demagogice si bai de multime, elevii si dascalii lor care parcurg kilometri intregi pina la scoala, unitatile de invatamint fara toalete si apa curenta, lucrarile de reabilitare nefinalizate, sint lucruri reduse la stadiul de amanunte. Pe deasupra, federatiile sindicale si invatatorii au ajuns sa se contrazica pe tema vizitelor cu iz electoral. Printre elevii emotionati din curtile scolilor, cu flori in mina, isi vor face aparitia si oameni politici. Majoritatea politicienilor vrinceni si-au anuntat deja programul de vizite la deschiderea anului scolar, lucru care aminteste de "orarul" din timpul alegerilor. Astfel, deputatul democrat- liberal Razvan Mustea va vizita Colegiile Nationale "Cuza" si "Unirea", Scoala "Stefan cel Mare" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Ministrul Sorina Placinta si-a anuntat prezenta la Colegiul "Unirea". Si primarul municipiului, social-democratul Decebal Bacinschi, si-a anuntat vizita la Scoala "Stefan cel Mare", la orele 9.00, la Colegiul "Cuza" la 10.00 si la "Unirea" la ora 10.30. Mai apoi, edilul va face o vizita si Gradinitei nr. 2. Si baronul Marian Oprisan va inaugura o gradinita la Lamotesti. Discursurile cu parfum electoral din scoli sint privite cu ochi buni de inspectorul scolar general, liberalul Iordache Bostan, care declara zilele trecute ca ar fi incintat de prezenta parlamentarilor la deschiderea noului an. "Deputatii si senatorii ne-ar onora daca ar fi prezenti la festivitati, indiferent de culoarea politica", este de parere seful ISJ, care le-a trimis politicienilor programul deschiderii noului an scolar cu citeva zile inainte. Pe de alta parte, dascalii si-au pierdut definitiv increderea in clasa politica si spun ca discursurile politicianiste si promisiunile fara fundament nu mai incinta pe nimeni. "Bineinteles ca se folosesc de scoala pentru a-si face campanie electorala! Dar orice ar promite si ar spune, oricum nu ii mai crede nimeni. Ni s-au promis salarii decente si conditii bune de lucru, iar noi am fost dezamagiti de fiecare data. Nu se mai poate asa!", ne-a spus un profesor vrincean.


Parlamentarii au liber"¦ la campanie


Intrucit parlamentarii au liber astazi, timp de care profita pentru a aparea in fata scolarilor, reprezentantii sindicatelor considera, pe buna dreptate, ca si dascalii ar trebui sa ia o mica vacanta. Sindicalistii de la FEN spun ca nu vor participa astazi la festivitatile de deschidere, avind in vedere ca parlamentarii si-au luat liber in data de 14 septembrie, in schimb le vor inmina oficialitatilor prezente protestul scris cu ocazia deschiderii anului scolar 2009-2010. "Noi, salariatii scolii, membri ai Federatiei Educatiei Nationale, sintem profund ingrijorati de atitudinea manifestata de clasa politica fata de situatia invatamintului. Prin dezinteres si promisiuni fara acoperire privind acordarea sau respectarea unor drepturi de natura financiara s-a ajuns la tensionarea relatiilor de parteneriat social cu sindicatele. înregistram aproape zilnic declaratii despre importanta invatamintului "prioritate nationala" in societatea romaneasca, fara a se lua si deciziile corespunzatoare. Mai mult decit atit, Guvernul, prin ultimele decizii, vrea cu tot dinadinsul sa distruga definitiv invatamintul", spun cei de la FEN. Sindicalistii le reamintesc guvernantilor toate nemultumirile care s-au acumulat in ultima perioada. Printre acestea se numara situarea personalului din invatamint in partea inferioara a grilei de salarizare, taierea unor sporuri, reducerea posturilor didactice fara dezbateri in prealabil, incalcarea grava a acordului executivului cu sindicatele din mai si neaplicarea legii 221, privind majorarile salariale din sistemul de invatamint. Reprezentantii FEN nu exclud nici varianta protestelor in viitorul apropiat.


Invatatorii sint de partea politicienilor


Reprezentantii Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania (AGIRo) nu sint de acord cu sindicatele din invatamint in ceea ce priveste prezenta politicienilor la deschiderea anului scolar si considera ca, din contra, o legatura strinsa a scolii cu politica poate fi benefica. "Oricit ar fi dezamagit unii demnitari, ar trebui valorificata oportunitatea intilnirii cu acestia in speranta convingerii lor de catre cadrele didactice din miile de scoli ale tarii pentru a sustine chiar si in al 12-lea ceas amendamentele care sa faca mai drepte legile de pe agenda lor. Este, in alta ordine de idei, si o oportunitate pentru a se face solicitari pentru rezolvarea unor probleme specifice fiecarei scoli in parte", spun cei de la AGIRo. Daca mocnitul conflict dintre sindicate si guvernanti nu era de ajuns, acum invatatorii si educatoarele ii ataca pe reprezentantii federatiilor sindicale, acuzindu-i voalat de incompetenta. "Poate miile de cadre didactice vor reusi sa convinga oamenii politici acolo unde liderii sindicali nu au putut convinge. Poate zecile de mii de invatatori si educatoare vor convinge demnitarii cu acest prilej de discriminarea demna de teatrul absurdului de care au parte in privinta incadrarii, acolo unde nu se respecta principiul salarizarii egale la munca si studii egale. Acest principiu nu l-am auzit enuntat de nici un lider sindical la iesirea de la vreo intilnire cu demnitarii", se mai arata in comunicatul de presa din partea AGIRo. Pe 5 octombrie se anunta greva generala, la care vor lua parte si cadrele didactice. (Iulia NICOLAIE)


Profii dau politicienii afara din scoala, Geoana intra in ghiozdanul elevilor


Ieri, la Piata Moldovei, PSD a impartit carti postale cu chipul candidatului la presedintie si cu mesaje catre elevi


Desi profesorii au transmis clasei politice ca ar fi mai bine sa nu se trezeasca de dimineata pentru a veni la deschiderea anului scolar din acest an, unii lideri politici au tinut cu tot dinadinsul de a se furisa in ghiozdanele elevilor. Pentru presedintele PSD, Mircea Geoana, primul clopotel din anul scolar 2009-2010 a fost prilej de transmitere de mesaje pre-electorale. Ieri, in euforia cumparaturilor pentru scoala, de la flori pentru diriginti si pina la ultimele rechizite, focsanenii s-au pricopsit si cu felicitari semnate de Mircea Geoana, posibilul candidat PSD pentru presedintie. Felicitarile au fost impartite de membrii social democrati in special in zona Pietei Moldovei, acolo unde ieri lumea s-a calcat pe picioare pentru buchete de flori, iar concentratia de parinti pe metru patrat a fost foarte mare. Mediu considerat potrivit pentru transmiterea mesajului politic imbracat in uniforma scolara rosie. In felicitarea PSD, Mircea Geoana s-a pozat zimbitor in preajma unor copii, avind in spate o tabla pe care sta scris cu creta problema triunghiului echilateral. Pe verso, sub sigla Aliantei PSD^PC, sta scris urmatorul mesaj: "Prima zi de scoala este un prilej de bucurie si speranta in viitor, atunci cind o noua generatie de elevi intra pentru prima oara in sala de clasa, tara noastra mai face un pas inainte. Le urez un an scolar cu spor tuturor elevilor din Romania", semneaza Mircea Geoana. Liderul PSD ofera parintilor potential votanti si o adresa de mail si un numar de telefon, nu pentru a deslusi geometria euclidiana, ci pentru a afla, cel mai probabil, Teoremele politice ale Aliantei PSD^PC la alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie. (Iulia CRETU)


Sute de scoli neautorizate sanitar


Raportul Inspectoratului Scolar Judetean, intocmit zilele trecute, a scos la iveala mai multe nereguli care vizeaza in primul rind lipsa autorizatiilor sanitare. De obicei, acest lucru se intimpla din cauza lipsei apei curente sau a toaletelor aflate sub orice critica. Astfel, doar 311 unitati au autorizatie, sau sint in curs de a o obtine, reprezentind un ingrijorator procent de 48%. "In ceea ce priveste dotarea scolii cu apa curenta, cercetarile noastre evidentiaza un procent de 42% unitati care nu beneficiaza de aductiune, rezolvarea apei pentru baut si spalat rezovindu-se cu vase din plastic sau metal prevazute cu robinet. în aceste scoli li se recomanda elevilor sa isi aduca un recipient propriu cu apa potabila. O situatie ingrijoratoare este aceea a toaletelor, multe dintre acestea aflindu-se in afara localului scolii, fara apa curenta (60%), altele sint in exterior, au apa curenta dar nu pot fi folosite in timpul iernii, datorita proiectarii defectuoase (8%). Doar 32% din unitati se bucura de toalete plasate in interior si functionale", se arata in raportul ISJ. (I. N.)


Lucrari neplatite sau neexecutate la termen


Copiii din 73 de unitati scolare vor invata printre schele sau in clase in care nu au fost efectuate finisajele. Justificarile sint multiple. Fie lucrarile nu au fost decontate sau nu au mai primit finantarea promisa, fie termenele de executie nu au fost respectate. "73 de unitati inca sint in lucru, stadiile de executie variind de la 20 la 90%. Am raportat doua unitati scolare care au transferat elevii catre alte localuri, din doua motive: la Vidra , Scoala Tichiris este degradata si nu se mai poate lucra in ea, iar primaria a gasit o solutie provizorie. La Valea Sarii, scoala este in curs de reabilitare si s-a apelat la un alt local de scoala, initial cu clase I-IV. Mai exista situatii de scoli care sint in reabilitare (Birsesti, Paltin) dar care se folosesc pe jumatate pentru cursuri", se arata intr-un raport intocmit recent de catre oficialii Inspectoratului Scolar Judetean. (I. N.)


40.000 de copii fara lapte si corn


Peste toate neajunsurile primei zile de scoala, se adauga si lipsa gustarii care ar fi trebuit sa-i astepte pe cei mici pe banci, alaturi de manuale si rechizite. Consiliul Judetean Vrancea nu a reusit sa finalizeze in timp util procedurile de incheiere a contractelor de aprovizionare si distributie a produselor din programul guvernamental "Lapte si Corn", intrucit s-au inregistrat contestatii la licitatia derulata prin intermediul SEAP. De corn si lapte ar trebui sa beneficieze 39.458 de prescolari si elevi din clasele I-VIII, potrivit Inspectoratului Scolar. La licitatie, pe linga partenerii traditionali ai proiectului, firmele vrincene Vranlact SA si Diplomatic International SRL, s-au inscris si alti competitori din afara judetului, iar unul dintre ei a contestat rezultatele licitatiei electronice. Potrivit biroului de presa al Consiliului Judetean, procedurile de atribuire vor fi accelerate pentru ca elevii sa beneficieze de lapte si corn inca din primele zile de scoala. "Deocamdata nu au fost finalizate procedurile de atribuire. Urmeaza sa fie rezolvate eventualele contestatii, dupa care vor fi incheiate contractele. Firmele Vranlact si Diplomatic International sint in "polle position". Va urma o runda de negocieri tocmai pentru ca termenul legal de 30 de zile rezervat contestatiilor sa se scurteze. In mod cert se va rezolva in timp util", ne-a asigurat vineri biroul de presa al Consiliului Judetean. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 8 ore, 20 minute, 35 secunde
Mi s-a parut foarte haios cand ... dupa ce unul din deputatii enumerati mai sus si-a prezentat speech-ul corect si plin de promisiuni,a urmat o doamna profesoara care a tinut sa mentioneze de salarii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.