Educație

Primul clopotel suna printre zugravi la Focsani

Iulia Nicolaie
11 sep 2009 1303 vizualizări
Anul scolar care incepe luni gaseste patru gradinite si o scoala din Focsani fara autorizatie sanitara de functionare u edilul Decebal Bacinschi da asigurari ca toti prescolarii au locuri la gradinite si ca reparatiile se vor termina curind u de anul viitor, municipalitatea vrea bani de la UE sa zugraveasca salile de curs

Cinci unitati de invatamint din Focsani nu detin in acest moment, cu numai patru zile inainte de primul clopotel, autorizatia de functionare. Lucrarile de reabilitare nu s-au terminat la patru gradinite, nr. 2 de pe strada Alecu Sihleanu, nr. 11 de pe strada Simion Barnutiu, nr. 21 de pe strada Dornei, in incinta Scolii nr. 3, nr. 23 de pe strada Nicolae Balcescu, si nici la o scoala, nr. 7, din cartierul Gara. Primarul Decebal Bacinschi sustine ca pe ultima suta de metri se va trage tare si explica lipsa autorizatiilor prin faptul ca inca se lucreaza la clase si la racordurile la utilitati. Cit despre modul in care s-a facut igienizarea salilor de curs, scolile si gradinitele din Focsani au primit in acest an un buget de criza, in jur de 5.000 lei de fiecare unitate, cu mult sub sumele din anii precedenti. Daca salile de curs nu sint in totalitate gata, municipalitatea da asigurari ca toti prichindeii vor avea loc asigurat la gradinite. "Sint inscrisi 2.969 de copii in gradinite, din care 772 sint la grupa mica, pentru virste intre 2 ani jumatate si 4 ani. Exista 70 de cereri neonorate la Gradinita nr. 16 din Bahne, dar copiii pot fi cuprinsi la Gradinita cu program prelungit nr. 2 de pe Alecu Sihleanu, unde se mai pot forma trei grupe noi. Tot la aceasta gradinita s-au mai format inca 4 grupe noi pentru care s-au inscris 100 copii. De asemenea, s-a mai format o grupa noua cu 26 copii inscrisi la Gradinita cu program normal nr. 19. In concluzie, s-au format 5 grupe noi, plus alte 3 grupe disponibile, care se mai pot infiinta. Toti copii din municipiu au locuri asigurate in gradinite", a declarat Decebal Bacinschi.


Primarul participa la deschiderea anului scolar


Daca acest an scolar incepe cu clase igienizate "de criza", din 2010 o parte din scolile din oras se pot lumina pe bani europeni. "Unitatile de invatamint au nevoie de investitii si vom incepe cu fonduri europene sa reabilitam o parte. Am depus documentatia la Regiunea de Dezvoltare Sud-Est pentru Scoala «Duiliu Zamfirescu», Colegiul National «Unirea», Scoala «Nicolae Iorga», urmind sa discutam in Consiliul Local si pentru Scoala «Al. Vlahuta» si Colegiul Economic «Mihail Kogalniceanu». Din 2010, aceste unitati vor intra in proces de reabilitare termica, se vor inlocui acoperisurile, se va schimba timplaria si se va amenaja terenul si sala de sport. Daca in decurs de cinci ani inainte de obtinerea acestor fonduri scoala a beneficiat de reabilitari la anumite capitole, acestea se vor scadea din proiect", a precizat primarul Bacinschi. Acesta a completat ca in dimineata primei zile de scoala va veni, de la ora 9.00, la deschiderea anului scolar la Scoala "Duiliu Zamfirescu", Colegiul National "Unirea", Gradinita nr. 2 si la Colegiul National "Al. I. Cuza". De altfel, este de asteptat ca spuma politicii mioritice sa participe cu emotii, pentru unii ca-si vad copii, pentru altii mai mult cu emotii electorale, la deschiderea anului scolar 2009-2010 in Focsani. (Iulia CRETU)


Directorii dau ochii cu Bostan la inceput de an scolar


u "generalul" vrea ca sedinta cu directorii sa aiba caracter de discutie libera

Nu doar elevii se pregatesc de inceperea scolii, ci si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). Saptamina viitoare va fi organizata mult-asteptata sedinta cu directorii, care va fi diferita de aceasta data, intrucit inspectorul scolar general, Iordache Bostan, i-a schimbat pe 15 dintre directorii vechi. De asemenea, avind in vedere faptul ca au existat multe nemultumiri care au vizat aceste schimbari este posibil ca la intrunire sa iasa si ceva scintei. "Pe directorii noi i-am chemat deja la ISJ, le-am enuntat atributii precum igienizarea, incadrarea personalului didactic pe posturi, organizarea anuala a Consiliului de Administratie al scolii. Sint multi directori noi cu care cred ca voi colabora foarte bine. Chiar si cei care nu au fost agreati inca de la inceput am inteles ca s-au integrat bine pina la urma", a specificat Bostan. Acesta a mai adaugat ca la sedinta va copia modalitatea de lucru a ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu. "Ma gindesc sa fac o sedinta care sa nu aiba o tematica anume, ci doar sa stau de vorba cu fiecare director, acesta sa prezinte situatia din scoala si sa-si spuna problemele", a mai precizat seful ISJ. Cit despre festivitatile de deschidere a noului an scolar, Bostan si-a anuntat deja prezenta la Colegiul National "Al. I. Cuza" luni, la ora 10.00, si la Colegiul National "Unirea", la ora 10.30, unde se va intilni si cu ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Placinta. "Generalul" a mai spus ca ar fi incintat daca la aceste festivitati ar fi prezente si personalitatile politice ale judetului, indiferent de culoarea politica. La majoritatea scolilor, festivitatea de deschidere a anului scolar va incepe la ora 9 dimineata. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.