Educație

Rinduri sincere despre latura intunecata a naturii umane

Iulia Nicolaie
11 sep 2009 1271 vizualizări
Confesiunile unui gardian este un volum emotionant, in care raul si binele se impletesc intr-o lume in care timpul nu are rabdare cu nimeni u autorul, Ioan Chertitie, a avut curajul sa-si publice rindurile cind inca mai lucra in sistem, fiind amenintat si marginalizat de colegi si superiori

Fiinta umana este de o complexitate aparte, iar schimbarile care se petrec in interiorul fiecarui individ sint in masura sa-l uluiasca pina si pe cel mai fin psiholog. Penitenciarul Focsani a gazduit ieri o lansare de carte speciala, la care au luat parte atit reprezentantii penitenciarului, cit si scriitori si actori de pe plaiurile vrincene. Volumul "Confesiunile unui gardian", ce il are ca autor pe Ioan Chertitie, alaturi de documentarul artistic "Temnicerul", le-a dat ocazia celor prezenti la eveniment sa intre in atmosfera inchisorilor comuniste, in negura acelor timpuri violente, in care comportamentul uman poate evolua in directii de neinchipuit. "Dupa ce veti citi aceasta carte, probabil veti constata ca munca intr-un penitenciar nu se rezuma la un baston si o cheie. Multe dintre lucrurile prezentate in carte s-ar putea sa nu ne convina, dar este important ca nu le dam deoparte, ci ni le asumam", a spus comisarul sef Ion Dita, directorul Penitenciarului. Ioan Chertitie a scris cartea in 1990, intr-o perioada in care viata in inchisoare era la fel de aspra ca si in anii anteriori, editia de fata fiind cea de-a treia. Curajul de a o publica in 15.000 de exemplare, la cerere, doi ani mai tirziu, a fost taxat prin amenintari cu arma, prin incercarea de a-l da afara din incinta penitenciarului si prin atitudinea distanta a colegilor. Nucleul volumului il reprezinta schimbarile colosale prin care a trecut autorul in postura sa de subofiter la Penitenciarul din Baia-Mare, unde a ajuns in 1982. "Prima data, cind a trebuit, am inchis ochii si am lovit cu putere un detinut cu bastonul. Dupa aceea am devenit dependent. Ajunsesem sa am o satisfactie deosebita cind detinutii se temeau de mine. Ma simteam ca un Dumnezeu pe sectie. Aceasta perioada a durat aproape doi ani, dar apoi am suferit cit sa ma marcheze o viata intreaga. Dragi martiri, iertati-ne, ca nu am stiut ce facem!", a spus cu regret autorul, care nici pina in acest moment nu a reusit sa se ierte pe sine pentru ceea ce devenise.


"Sintem ca niste medici la capatiiul unui bolnav"


Intregul volum este, de fapt, incercarea autorului de a se curata sufleteste si povestea unui suflet chinuit care si-a gasit linistea prin abordarea detinutilor intr-un alt mod. "Cheia succesului a fost faptul ca am reusit sa ma cobor si sa ma ridic la nivelul fiecarui detinut. Noi, gardienii, sintem ca niste medici la capatiiul unui bolnav, cu speranta ca intr-o zi se va insanatosi", a spus autorul. Legatura sa strinsa cu cei pe care cindva ii pedepsea aspru s-a evidentiat in momentul in care, in timpul unei revolte in penitenciar, a fost singurul gardian care s-a incumetat sa stea inconjurat de cei peste 1.200 de detinuti. Ioan Chertitie nu este la primul sau volum. Putini stiu ca acesta a cochetat si cu literatura de fictiune, iar printre operele sale se numara "Cosmar si mintuire", "Deconspirarea" si "Lordul Baltag", o poveste despre un catel de la scoala de dresaj de la Sibiu. Chertitie are si veleitati actoricesti, intrucit a jucat alaturi de sase detinuti rolul unui comandant intr-un film intitulat "Libertatea incepe in 7 aprilie". Din pacate, operele sale sint de negasit, toate exemplarele care au vazut lumina tiparului fiind deja vindute sau daruite prietenilor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.