Radiografia subdezvoltarii in scolile vrincene
Scoli-santier, toalete fara apa curenta, clase neigienizate si un numar covirsitor de unitati de invatamint neautorizate sanitar, toate fac parte din tabloul nefast al scolii vrincene la inceput de an scolar. Reprezentantii Inspectoratului Scolar au pus la punct in aceste zile raportul cu privire la starea scolilor, conform informatiilor furnizate de directorii unitatilor prin completarea unor chestionare. In ceea ce priveste curatenia si igienizarea, majoritatea unitatilor au gasit solutii in acest sens, in ciuda faptului ca managerii de scoli acuza Consiliile Locale de nealocarea unor fonduri. "Desi in multe situatii a fost invocata lipsa bugetului necesar pentru realizarea curateniei si a igienizarii, cu mici exceptii, in toate unitatile s-au gasit resurse bugetare pentru acest proces. Multe scoli, in special cele mici din mediul rural, au folosit personalul de serviciu sau sprijinul parintilor pentru curatenie si reparatii marunte, inca din luna iulie, dupa terminarea cursurilor. Un exemplu de unitate scolara care si-a realizat igienizarea prin mijloace proprii este Colegiul Economic din Focsani. Exista totusi 22 (cca. 4%) de unitati care raporteaza nefinalizarea igienizarii, motivul frecvent fiind faptul ca scolile se afla in reparatii. în ceea ce priveste reparatiile curente, am remarcat 51(cca.9%) de unitati care nu au reusit finalizarea datorita nealocarii de fonduri de la Consiliul Local", se arata in raport. De-a dreptul incredibila este insa situatia toaletelor din scoli, intrucit 60% dintre unitati nu au grupul sanitar in incinta scolii si, pe deasupra, nu exista nici apa curenta, astfel incit scolile din judet par a fi ramas cu multi ani in urma, la vremea closetului din fundul curtii. Un alt procent, de 8%, este cel al toaletelor care, desi sint situate in exterior, beneficiaza de apa curenta, insa, dupa cum este de asteptat, in timpul iernii instalatiile ingheata, iar elevii nu au unde sa-si faca nevoile. Din intreg judetul, doar 32% din scoli au toalete functionale, plasate in interior.
73 de scoli-santier in judet
In intreg judetul, 73 de unitati scolare sint inca in lucru, stadiile de executie variind intre 20 si 90%. Motivele sint, in principal, nerespectarea termenelor de executie, dar si neplata lucrarilor efectuate pina la un moment dat. Alte 54 de unitati scolare nu sint imprejmuite, fapt care pune in pericol siguranta scolarilor. De asemenea, in jur de jumatate dintre scolile din judet nu dispun de curti si terenuri de joaca sau de sport corespunzatoare. "Am raportat doua unitati scolare care au transferat elevii catre alte localuri, din doua motive: la Vidra, Scoala Tichiris este degradata si nu se mai poate lucra in ea. Primaria a gasit o solutie provizorie. La Valea Sarii, scoala este in curs de reabilitare si s-a apelat la un alt local de scoala, initial cu clase I-IV. Mai exista situatii de scoli care sint in reabilitare, precum Birsesti sau Paltin, dar care se folosesc pe jumatate pentru cursuri. Cit priveste internatele scolare, nu avem probleme deosebite, sint asigurate conditiile de primire a elevilor care solicita camin si masa la cantina, in toate liceele care dispun de aceste spatii", se mai arata in raportul ISJ. Printre solutiile propuse de inspectorii scolari se mai numara controale ce vor fi efectuate de echipa de specialisti ai ISJ in vederea urgentarii lucrarilor de constructie, solicitarea catre directori sa trimita raportari saptaminale privind starea scolii si discutii cu Autoritatea de Sanatate Publica in vederea indrumarii unitatilor scolare pentru obtinerea autorizatiei sanitare.
Cu bidonul de apa de acasa
In unele scoli, care nu beneficiaza de apa curenta, scolarii vor trebui sa isi aduca de acasa recipientul care sa contina apa de baut. "In ceea ce priveste dotarea scolii cu apa curenta, cercetarile noastre evidentiaza un procent de 42% unitati care nu beneficiaza de aductiune, rezolvarea apei pentru baut si spalat rezolvindu-se cu vase din plastic sau metal prevazute cu robinet. în aceste scoli li se recomanda elevilor sa isi aduca un recipient propriu cu apa potabila. în ceea ce priveste obtinerea autorizatiei sanitare, din Anexa.1 rezulta un numar de 311 unitati care au autorizatie sau o vor obtine in cursul acestei luni, ceea ce inseamna un procent de cca 48% . Motivul cel mai des invocat de conducatorii unitatilor este lipsa apei curente si mai ales, toaletele necorespunzatoare", declara inspectorul scolar general adjunct, Emil Onea. Din aceste motive, incepind de astazi, inspectorii scolari vor face controale tematice si vor transmite note catre Consiliile Locale pentru remedierea deficientelor. Raportul se incheie totusi intr-o nota optimista. "în concluzie, consideram ca pina la data inceperii cursurilor vom avea in toate scolile conditii de lucru si cel putin 60% cu autorizatie sanitara de functionare. Speram intr-o colaborare buna cu autoritatile locale, astfel incit sa rezolvam toate problemele curente si sa angajam proiecte de perspectiva", concluzioneaza oficialii ISJ. (Iulia NICOLAIE)