Educație

Scriitor vrincean in paginile revistei Convorbiri literare

Mihaela Beșleagă
10 sep 2009 1451 vizualizări
Gheorghita Mocanu este primul autor din Vrancea publicat in ultimii ani in prestigioasa revista ieseana

Mediul cultural vrincean se poate mindri ca un reprezentant al sau a fost publicat in cel mai recent numar al importantei reviste culturale "Convorbiri literare" de la Iasi. Este vorba despre scriitorul Gheorghita Mocanu, originar din Brosteni, autorul romanului "Hematomul rosu". Acesta a fost inclus, cu doua pagini de proza, in numarul din iulie al revistei, dupa ce, in ianuarie, a fost publicat si in "Dacia literara". Astfel, revista ieseana a cuprins in paginile sale un fragment din volumul doi al trilogiei "Din umbra muntilor", primul volum fiind "Borta (Ursoaia)", volum ce a primit si Premiul anului 2006 pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Bacau. "Acum, cind toata lumea este aproape coplesita de criza economica, mai sint «nebuni» care mai cred in lucrurile spirituale. Nu stiu daca m-as fi bucurat mai mult de o suma de bani ce ar fi venit, sa zicem, dintr-un cistig nesperat, cit ma bucura, zilele acestea, unele impliniri ale mele din viata literara", ne-a marturisit scriitorul, care in luna iunie 2009 a fost validat ca membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania. Aparitia in "Convorbiri literare" si "Dacia literara" este o realizare de marca, dat fiind ca in ultimi ani nici un alt scriitor vrincean, fie el membru sau nemembru al USR, nu a fost publicat de aceste reviste nationale de certa valoare. De asemenea, ultimul sau roman de introspectie, "Hematomul rosu", primeste cronici literare elogioase din toate zonele tarii. Imediat dupa lansarea romanului, in Odobesti si Focsani s-au vindut aproape 600 de exemplare. Cu resursele financiare astfel strinse, autorul a editat volumului doi al trilogiei "Din umbra muntilor", care trateaza viata mocanilor din muntii Vrancei. Gheorghita Mocanu este si comisar de politie in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 23 ore, 3 minute, 55 secunde
Felicitări domnului scriitor Gheorghţă Mocanu şi mult succes pe acest drum, însă, dacă în expresia "ultimii ani" intră şi anul 2006, vreau să spun citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.