Educație

Hramul fostului Schit Manastirea din Odobesti

Ziarul de Vrancea
8 sep 2009 1938 vizualizări
De Nasterea Maicii Domnului, credinciosii sint asteptati la slujba religioasa

Podgorenii din Dealul Odobestilor vor merge astazi, cu mic cu mare, la hramul fostului schit "Manastirea", una din cele doua asezari monahale din Odobestiul medieval. Daca boierul Caragea a ridicat din lemn Schitul Buluc sub Magura pe pamintul podgorenilor, slujitorii domnesti Constantin Razu, Nicolae Vasile Buzila si Panait Camarasu au ridicat din piatra, pe latura de miaza-zi a cetatii medievale Schitul cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", in anul 1732. "Asa cum marturiseste Pisania originala, sapata in piatra, acest lacas a fost construit in 1732, fiind una din cele mai vechi biserici din podgorie. în ciuda cutremurelor care i-au fisurat zidurile si trintit la pamint turla, Pisania a ramas intacta, fiind una din putinele marturii originale din veacul de aur al constructiilor medievale odobestene", ne-a spus preotul Gheorghe Leu, parohul bisericii. Desi este situata in sudul Moldovei, unde s-a manifestat puternic influenta munteana, prin arhitectura biserica seamana cu lacasurile de cult din Moldova, fiind impozanta, cu ziduri masive si cu intrare pe latura sudica. Este singurul locas de cult din Odobesti cu intrarea de acest gen, caracteristic indeosebi bisericilor din partea de nord a Moldovei. Biserica este strajuita de o clopotnita monumentala, iar in proximitatea acesteia, pe locul unde functionasera chiliile Schitului, in 1877 primaria municipalitatii Odobesti a ridicat Spitalul Plasei Girlele pentru ranitii din Razboiul de Independenta. Lacasul a fost biserica monahala pina in 1864, apoi a functionat ca biserica de mir, ca resedinta a parohiei "Nasterea Maicii Domnului", care mai cuprinde si biserica domneasca "Ovidenia". La hramul de astazi preotul Gheorghe Leu ii invita pe toti cei care doresc sa participe si sa se roage impreuna de ziua Nasterii Domnului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.