Educație

S-a lansat cartea Ioan Dumitru Denciu

Ciprian Fânaru
2 sep 2009 1400 vizualizări
Lucrarea cu caracter monografic il plaseaza pe autor in galeria scriitorilor vrinceni contemporani

Casa Corpului Didactic "Simion Mehedinti" Focsani a gazduit ieri dimineata lansarea volumului "Ioan Dumitru Denciu", scris de profesorul Mircea Dinutz in cadrul colectiei "Scriitori vrinceni contemporani". Data "aruncarii" in lume, 1 septembrie, nu a fost aleasa la intimplare, cei doi autori membri ai Uniunii Scriitorilor fiind nascuti in aceeasi zi si in acelasi an, 1948. De fata au fost personalitati din viata culturala vrinceana, profesori si elevi, dar si sponsorii care au contribuit la aparitia volumului, Nicu Mazere, Gheorghita Berbece si Danut Popoiu. Prezentarea cartii a fost facuta de poetul galatean Viorel Dinescu si profesorul vrincean Gheorghe Zaharia, care au incercat sa creioneze pentru auditoriu importanta demersului monografic intreprins de un scriitor pentru un altul. Aceasta nu inainte ca cei prezenti sa auda detalii biografice ale ambilor autori. "De fiecare data cind vin la Focsani vad oameni seriosi, care si-au facut creatia in timp, la flacara mica", a remarcat Viorel Dinescu. Bardul galatean a trecut in revista scriitorii vrinceni, dupa care a apreciat meritele profesorului pensionat anul acesta de la Colegiul "Unirea". "Domnul Dinutz face un lucru pe care nu l-am intilnit in multe judete, si anume o monografie a scriitorilor din arealul Vrancei. Ca galatean, cred ca as putea sa ma inspir pentru un demers asemanator", considera poetul Viorel Dinescu, care a ales sa recite doua poeme semnate Ioan Dumitru Denciu, "Prima mea rugaciune adevarata" si "Arheologie". "Cartea e scrisa intr-un ritm alert si cere atentia totala a cititorului. Mircea Dinutz nu copiaza nici un alt alcatuitor de monografii din climatul cultural romanesc", a conchis poetul Viorel Dinescu. "Domnul Dinutz a avut marele curaj sa se aplece asupra operei lui I. D. Denciu, care are, spun eu, orgoliul modestiei. Autorul face o incursiune dificila intr-o opera ea insasi dificila. Roman, proza scurta, poezie, eseu, dau senzatia de joaca, dar opera e una unitara, e poezie de la un capat la altul, iar Mircea Dinutz remarca perfect acest lucru", a spus si profesorul Gheorhge Zaharia. In volum puteti gasi fragmente din operele lui Denciu, interviuri acordate de acesta, articole de critica literara, dar si fotografii din viata autorului. Ioan Dumitru Denciu a debutat cu opera "Luminile zeitei Bendis", nominalizata pentru premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, iar operele sale de referinta sint "Identitatile lui Litovoi" si "Din adincul irespirabilului". (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.