Educație

Manuale gratuite doar pentru micutii de clasa I

Iulia Nicolaie
1 sep 2009 1833 vizualizări
Parintii prichindeilor de clasa intii sint singurii care nu vor da bani pe manuale in acest an u in librarii, un manual costa si 25 de lei

Criza economica afecteaza si sectorul achizitiilor scolare. Astfel, in anul scolar 2009-2010, doar elevii de clasa intii vor primi gratuit manualele scolare, cu exceptia celui de religie, care va fi recuperat din anii trecuti. "La clasele V- VIII, scolile au obligatia sa asigure elevilor manualele recuperate din anii anteriori si vor veni cu un necesar foarte strict, netinind cont de comenzile pe care le-au facut in vara. La cursurile liceale, manualele vor fi si mai putine, dat fiind faptul ca s-au desfiintat clasele de SAM si s-au inmultit cele de liceu. Nu se poate vorbi de un procent in acest caz, ci doar de un minim necesar. Cei de clasa intii sint singurii care beneficiaza de gratuitati", a declarat Maricica Gheorghita, consilier economic in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, care a adaugat ca si suma alocata de Ministerul Educatiei pentru achizitia manualelor scolare este mult mai mica fata de cea de anul trecut. Manualele care vin de la ISJ vor fi impartite de catre directorii unitatilor de invatamint dupa anumite criterii, precum situatia financiara precara a elevilor sau rezultatele la invatatura din anii anteriori. Manualele care sosesc in acest mod in scoli pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 3 si 5 lei, in timp ce pe rafturile librariilor acestea ajung sa coste chiar peste 20 de lei. Preturi mai piperate au manualele de limbi straine, cu un nivel calitativ mai ridicat, care in librarii pot depasi 25 de lei, insa norocosii care le achizitioneaza pe cele subventionate platesc aproximativ 12 lei. "La achizitii ne-am axat mai mult pe manualele la care elevii dau examene, nu avem o editura anume, am avut si surprize cind tirajul pe care l-am cerut a fost prea mic, iar editura ne-a anuntat ca anuleaza comanda", a mai adaugat Maricica Gheorghita. O noutate este introducerea unui nou manual de muzica, numit "Teorie si solfegii", care le este destinat elevilor din toate clasele din invatamintul universitar. Pentru unii elevi, inceperea noului an scolar este o adevarata afacere, deoarece manualele de pe care au invatat cu ani in urma pot fi vindute la preturi mai mici decit cele din librarii. O solutie pentru parintii cu mai putin timp la indemina este achizitionarea on-line a manualelor scolare, de pe site-uri care practica reduceri de pina la 30 %. In zilele urmatoare, ISJ Vrancea va achizitiona si rechizite, dar la fel ca in cazul manualelor, banii alocati pentru acestea sint mai putini fata de anul trecut. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 10 ore, 16 minute, 41 secunde
va multumesc
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.