Educație

Bustul lui Slavici va fi restaurat

Iulia Nicolaie
31 aug 2009 1472 vizualizări
Monumentul scriitorului Ioan Slavici a fost clasat saptamina trecuta de Ministerul Culturii, urmind sa fie reabilitat.

Bustul din piatra este amplasat in fata Scolii Generale din Panciu si este o opera a sculptorului Florian Calafeteanu, fiind inaugurat in anul 1960. "Marti, monumentul a fost clasat pentru ca a fost introdus in Programul de Reabilitare a Monumentelor Istorice si urmeaza sa fie restaurat. Proiectul se va depune saptamina viitoare", ne-a spus primarul Ion Petre. Acesta a mai mentionat si ca Monumentul Eroilor din centrul localitatii va fi refacut prin acelasi program. Ioan Slavici s-a nascut pe 18 ianuarie 1848 la Siria, in judetul Arad, fiind un cunoscut scriitor si jurnalist roman. împreuna cu Mihai Eminescu a infiintat Societatea Academica Sociala Literara "Romania Juna" si a organizat in 1871 Serbarea de la Putna a Studentimii romane din tara si din strainatate. Slavici si-a petrecut citiva ani si in Panciu, unde a scris povestea "Zina zorilor". Tot aici a murit in 1925. Si acum, judetele Vrancea si Arad se lupta pentru osemintele celebrului scriitor. Si liceul din centrul orasului dintre vii, care ii poarta numele, va fi extins cu opt laboratoare, un muzeu in cinstea scriitorului si o sala multimedia. "Liceul "Ioan Slavici" a fost evaluat si acceptat la finantarea POR. Vor fi reabilitate si terenurile sportive existente, va fi facuta imprejmuirea, amenajarea spatiilor verzi cu mobilier si cosuri de gunoi si corpuri de iluminat", a declarat primarul. Valoarea investitiei se ridica la suma de 28 de milioane de lei. (I. NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.