Educație

Doua eleve din Vintileasca, premiate la Sibiu

Iulia Nicolaie
29 aug 2009 1557 vizualizări
Tinerele s-au intors acasa cu doua premii I

Simona Noaptes, eleva la Colegiul National "Unirea" din Focsani, si mai micuta ei colega Roxana Stoian, de la Scoala din Vintileasca, au reprezentat judetul cu profesionalism la Olimpiada de Mestesuguri Artistice Traditionale si la Concursul National "Icoana din sufletul copilului", evenimente culturale ce s-au desfasurat la Sibiu, intre 20 si 25 august. Elevele din Vintileasca au fost pregatite de profesoara Stana Georgescu in cadrul atelierului de mestesuguri al scolii dar si in cadrul sectiei externe de cusaturi populare din Vintileasca a Scolii Populare de Arte si Meserii Focsani. "Au lucrat si au prezentat in concurs izvoade si tehnici de lucru specifice acestei zone a Vrancei. Pentru lucrarile "Ingerasi la masa de Botez" si "Izvoade cu simboluri crestine pe ouale de Pasti", fiecare a primit premiul I chiar din mina Preasfintitului Episcop Andrei Fagarasanu, care le-a binecuvintat si le-a rugat sa vorbeasca chiar acolo despre locurile de unde vin si despre lucrarile care le-au fost premiate, lucru pe care ele l-au facut cu mare emotie, dar si cu respect si mindrie ca vin dintr-o zona asa de bogata in valori traditionale", ne-a spus profesoara Stana Georgescu, care le-a insotit pe eleve la Sibiu. Expozitia de icoane si alte marturii crestine este deschisa pina in data de 15 septembrie in sala mare a Bibliotecii Judetene din Sibiu. Olimpiada de Mestesuguri Traditionale s-a desfasurat in Muzeul Civilizatiei Artistice Traditionale din Dumbrava Sibiului. Grupurile de tineri au realizat demonstratii practice de-a lungul celor cinci zile de concurs. Sute de vizitatori au trecut pragul expozitiei, iar membrii juriului au fost curiosi in legatura cu tehnicile de lucru si simbolurile folosite de vrincence. "Zilele petrecute la Sibiu au constituit un prilej ca elevii sa cunoasca obiective turistice importante ale orasului, sa participe la evenimente emotionante si profund educative, sa-si faca prieteni noi si sa se mindreasca de faptul ca apartin unui neam atit de talentat", ne-a mai spus profesorul indrumator. Actiunea a fost sprijinita de Inspectoratul Scolar Judetean, dar si de Consiliul Local si Primaria Vintileasca, institutii care au asigurat transportul delegatiei. Pentru anul viitor, vintilenii au planuri mari. Vor sa se prezinte la Olimpiada cu masti traditionale, crestaturi in lemn, podoabe si ornamente traditionale pentru casa si imbracaminte. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.