Educație

Copiii si bunicii, clienti fideli ai bibliotecii odobestene

Iulia Nicolaie
24 aug 2009 1180 vizualizări
Pentru cei mai mici au loc si auditii de povesti u in acest an, Biblioteca Oraseneasca a primit in dar 100 de volume u coordonatorul spune ca ar mai avea nevoie de inca patru computere

Biblioteca Oraseneasca din Odobesti are zilnic zeci de abonati pasionati de lectura, care ii trec pragul. Coordonatorul micutului spatiu cultural, Carmen Staicu, a povestit pentru "Ziarul de Vrancea" cum arata o zi in acest loc al povestilor scrise, care dainuie peste timp. Astfel, zilnic, zeci de odobesteni se refugiaza la biblioteca pentru a evada putin din lumea contemporana in cea a fictiunii frumos zugravite, sau doar pentru a se documenta. Fiecare cititor are acces liber la raft, de unde isi poate alege volumul preferat dintre cele peste 20.000 disponibile, momentan neexistind o baza de data electronica a titlurilor. Cei mai fideli cititori provin, dupa cum era de asteptat, din rindul virstnicilor, dar si de la scolile din oras. "Copiii si pensionarii vin regulat la biblioteca. Cel putin in timpul scolii, vin mult mai multi elevi. Este bine ca in Odobesti exista un loc in care poti sa imprumuti o carte gratuit cind in librarii preturile sint din ce in ce mai mari. Inca din 2002 s-a impamintenit regula ca toti invatatorii sa-si aduca elevii la Biblioteca Oraseneasca. Micutii de la gradinita beneficiaza chiar de auditii de povesti", povesteste Carmen Staicu. Proiectul adresat prescolarilor se intituleaza "Clubul povestilor", iar in acest an a a adunat 18 copii care au venit in mod regulat sa asculte unele dintre cele mai frumoase basme. Bibliotecara a recunoscut ca mai sint multe lucruri de imbunatatit, insa fara a nega ca in ultimii ani acest spatiu a fost sprijinit destul de mult, avind incalzire centrala, mobilier nou, televizor si acces la internet. Contrar aparentelor, meseria de bibliotecar nu este una deloc usoara, dupa cum recunoaste si Carmen. Fiecare carte, pina sa ajunga in mina cititorului sau, trebuie sa fie comandata, pretul negociat, iar mai apoi citita sau macar rasfoita atent. "Pentru mine este o meserie transformata in pasiune. Am lucrat anterior ca profesoara si am venit aici din placerea de a lucra cu omul. Nu este o meserie banoasa, in nici un caz nu o faci pentru o satisfactie materiala", ne-a mai spus cu sinceritate bibliotecara. Dragostea odobestenilor pentru cuvintul scris se probeaza si prin inmultirea donatiilor de carte. "Spre deosebire de alti ani, anul acesta am avut parte de donatii consistente, am primit peste 100 de volume. Media anilor anteriori era de 40, 50 de carti pe an", a precizat bibliotecara. Momentan, biblioteca ar mai avea nevoie de inca patru calculatoare, insa nu se stie cind anume le va primi. Computerele le-ar fi mai mult decit necesare in mod special micutilor care vin aici pentru a vorbi pe internet cu parintii lor plecati in strainatate. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.