Educație

Pelerinaje de Adormirea Maicii Domnului

Ziarul de Vrancea
15 aug 2009 1173 vizualizări
Sarbatoarea comemoreaza moartea, învierea si slavirea Maicii Mintuitorului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este una din cele mai indragite sarbatori pentru credinciosii ortodocsi romani, mai ales datorita evlaviei deosebite a romanilor fata de Nascatoarea de Dumnezeu. Un mare numar de biserici si de manastiri poarta acest hram si in multe locuri, cu aceasta ocazie, se organizeaza pelerinaje la manastirile care isi sarbatoresc astfel ocrotitoarea. Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele împaratesti ale Bisericii Ortodoxe, sarbatorita pe 15 august. Aceasta sarbatoare comemoreaza moartea, invierea si slavirea Maicii Mintuitorului. Sarbatoarea ortodoxa a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiata de ceea ce romano-catolicii numesc înaltarea Fecioarei. în conformitate cu Sfinta Traditie, Maica Domnului a murit ca orice fiinta omeneasca, "adormind", asa cum indica si numele sarbatorii. Apostolii au fost adusi in mod miraculos atunci cind Maica Domnului a trecut din aceasta viata, cu exceptia apostolului Toma. Apoi, ea a fost inmormintata potrivit obiceiului. Apostolul Toma a ajuns citeva zile mai tirziu si, dorind sa o vada inca o data, i-a convins pe ceilalti sa deschida mormintul. Atunci Apostolii au descoperit ca trupul Ei nu mai era acolo. Praznicul poarta numele de Adormirea Maicii Domnului, pomenind trecerea ei din aceasta viata, cuvintul "Adormire" traducind grecescul Koimisis (de aici vine cuvintul cimitir), care inseamna "adormirea intru moarte". Sarbatoarea este precedata de 14 zile de post strict. Fecioara Maria este identificata in Panteonul romanesc in mai multe ipostaze: Sintamaria Mare (15 august), Sintamaria Mica (8 septembrie) si cu sinonimele Maicii (Precesta Mare si Precesta Mica). Importanta calendaristica a Sintamariei Mari este subliniata si de deschiderea unui important sezon de nunti (16 august - 14 noiembrie), de incepere a tirgurilor si iarmaroacelor de toamna. (Mihaela BESLEAGA)


Pompierii, de veghe la Sf. Marie


Sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului" aduna pe 15 august o multime de credinciosi la manastiri si biserici, asa ca exista riscul izbucnirii unor incendii. "Accesul credinciosilor in incinta lacasului de cult se permite in limita capacitatii bisericii, in scopul evitarii producerii de accidente. Se mentin usile de acces/evacuare in pozitie deschisa, in mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. în conditiile unui numar foarte mare de participanti se recomanda organizarea slujbelor religioase in aer liber. Parcarea autoturismelor persoanelor care participa la slujbele religioase se face astfel incit sa nu se blocheze caile de acces pentru autospecialele de interventie ale serviciilor de urgenta la un eventual incendiu", recomanda sg. maj. George Dumitrache, de la Biroul de Presa al Pompierilor. De asemenea, trebuie sa fie amenajate locuri speciale pentru depunerea luminarilor aprinse, in timpul slujbelor religioase, in exteriorul lacasului de cult, iar pe timpul desfasurarii slujbelor se evacueaza, din interiorul lacasului de cult, covoarele, scaunele si bancile nefixate ferm de pardoseala. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.