Educație

Profesorul Ionel Sirbu a fost condus pe ultimul drum

Mihai Boicu
25 iul 2005 902 vizualizări
Apreciatul profesor de istorie a fost inmormintat ieri in comuna natala, Ciorasti. Pe ultimul drum i-au fost alaturi numerosi prieteni, precum si foarte multi dintre cei care i-au fost colegi de catedra.

Profesorul Ionel Sirbu a fost condus ieri pe ultimul drum in comuna Ciorasti. Vestea ca apreciatul profesor de istorie a murit vineri a adunat la un loc prieteni, cunostinte si zeci de colegi de catedra din toate colturile judetului si nu numai, precum si colegi de la Clubul Pro Democratia Focsani, unde era presedinte. Toti erau consternati de trecerea in nefiinta a colegului lor, care abia ajunsese la jumatatea vietii si facuse primii pasi spre o cariera universitara. Cortegiul funerar a fost format din peste 200 de persoane, printre care si citiva din colegii si prietenii pe care abia si-i facuse la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. Familia profesorului Ionel Sirbu a trecut cu greu peste chinurile inmormintarii. Sotia sa, Vera, a avut nevoie de asistenta medicala in aceste zile. In urma cu patru ani, Ionel Sirbu i-a fost alaturi in toate momentele grele pricinuite de o operatie complicata efectuata in Anglia. Alaturi de fiica sa, Iulia Maria, studenta la Universitatea Babes- Bolyai din Cluj, a venit si prietenul ei, pe care regretatul profesor de istorie il invitase in Vrancea pentru a-l cunoaste. La finalul slujbei de la biserica, profesorul Virgil Ciociltan, seful catedrei de istorie din cadrul Facultatii de istorie si filozofie a Univeristatii "Dunarea de Jos", a rostit citeva cuvinte in memoria celui care abia ii devenise coleg. "Ionel Sirbu a fost, inainte de toate, un profesor in adevaratul sens al cuvintului. (...) Atractivele sale cursuri umpleau salile cu studenti, fapt care il faceau admirat si invidiat", a spus profesorul Virgil Ciociltan. Cortegiul funerar ar putut fi mai numeros, insa multi oameni politici care si-au anuntat prezenta nu au putut veni din cauza vizitelor oficialitatilor de la Bucuresti in zonele afectate de inundatii.


A plecat la fel de discret cum a trait

Profesorul Ionel Sirbu a murit vineri, in jurul orei 11.00, in somn, in urma unui stop cardiac. Prietenii sai spuneai ieri, la inmorminare, ca a plecat din aceasta lume la fel de discret cum si-a trait viata. Trupul neinsufletit a fost depus simbata la Capela Bisericii Sapunari. Profesorul Florin Micu a citit mesajul trimis de Cristian Pirvulescu, presedintele Pro Democratia, iar profesorul Gheorghe Zaharia, protopopul Ionel Ene si preotul Costica Popa au tinut sa rosteasca citeva cuvinte de ramas bun. Ionel Sirbu s-a nascut pe 30 decembrie 1961 si a fost licentiat in istorie si drept la Universitatea "Al. I. Cuza", din Iasi. In anul 1999, acesta a devenit doctor in istorie. Anul trecut, a devenit lector universitar. De aici parea sa urmeze o prestigioasa cariera universitara, intrucit Ionel Sirbu s-a facut remarcat imediat. Dupa 1990, profesorul a fost implicat in viata comunitatii locale. Astfel, acesta fost membru fondator al ApR, alaturi de liberalul Eduard Lambrino si pesedistul Angel Tilvar, care l-au condus ieri pe ultimul drum. Intre 1995 si 1997, Ionel Sirbu a fost consilier sef al Inspectoratului Judetean de Cultura. In anul 2000 a fost ales consilier judetean, iar in 2004 a plecat din viata politica si a decis sa se implice in viata societatii civile. In ianuarie, Ionel Sirbu a fost ales presedinte al Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democratia. Trecerea sa in nefiinta a venit intr-un moment in care trecuse peste citeva momente grele din viata sa, dar viitorul parea sa-i aduca numai lucruri bune, atit din punct de vedere profesional, cit si familial. Ionel Sirbu tocmai isi cumparase un teren la Cimpineanca, unde planuia sa-si construiasca o casa si sa se mute, impreuna cu familia, departe de zgomotul orasului. Trecerea sa prematura in nefiinta a lasat la jumatate toate proiectele si visele sale, la fel cum si viata i s-a sfirsit la jumatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.