Educație

Va fi criza de profesori la romana si limbi straine

Camelia Stănilă
25 iul 2005 987 vizualizări
80% dintre dascali, respectiv 391, au obtinut peste 5 la titularizare. Cu toate acestea, doar 186 de candidati vor putea intra in prima etapa de repartitie. Oficialii din invatamint considera ca profesorii care au luat examenul la romana, engleza si franceza nu satisfac nevoia de incadrare, in timp ce la fizica, chimie, istorie- geografie, situatia este inversa

Rezultatele concursului de titularizare, de dinainte de contestatii, arata ca aproximativ 80% dintre candidati au promovat, adica au luat peste nota 5. Din cele 485 de lucrari corectate, doar 391 au trecut de acest prag. Cu toate acestea, doar 186 de candidati ar putea intra in prima etapa de repartitie pe posturile titularizabile existente in Vrancea. "Procentul de promovare de circa 80%, referitor la cei care au luat peste 5.00, conduce la concluzia ca participarea la concurs si rezultatele sint o reusita. Particularizind pe discipline, lucrurile prezinta insa si abateri. La invatatori, lucrurile sint cele asteptate, un procent de 86% reflecta o participare responsabila la concurs. Sint si situatii particulare, cind la unele discipline nici un candidat nu a trecut peste 7, cum e la educatie tehnologica si informatica. Rezultatele de la informatica au constituit o surpriza. Ori subiectele au avut un grad de dificultate mult mai mare, fie prestatia candidatilor nu a fost cea mai buna", a precizat inspectorul general adjunct al ISJ, Mihai Ladaru, presedintele comisiei judetene de mobilitate. Contraperformante au fost inregistrate si la educatie fizica, unde doar 50% din candidati au promovat. In urma concursului de titularizare au existat si procente de promovabilitate de 100%, insa la discipline la care s-au inscris mai putini candidati. Este cazul artelor vizuale, filosofiei, mecanicii, protectiei mediului sau electronicii. Rezultate bune au fost si la istorie, matematica, invatatori si educatoare, ceea ce va duce la o ameliorare a incadrarii din acest an. La invatatori, 86% din candidati, respectiv 114 din 133, au obtinut peste nota 5, 57 avind media necesara titularizarii. De altfel, la aceasta disciplina s-a obtinut si cea mai mare nota din concurs, 9.75, de catre Alina Grigoras, din Movilita. Si la educatoare 72% din candidati au promovat, 44 din 61 avind peste 5, din care 14 peste 7.


Romana si limbile straine dau din nou batai de cap

Romana, dar si limbile straine, au facut ca multi aspiranti la statutul de dascal sa sufere o infringere zdrobitoare la examen. Cel mai concludent exemplu in acest sens s-a inregistrat la franceza, unde 11 candidati din 17 au promovat, insa doar 2 au avut medie de titularizare. Si la engleza s-au consemnat 14 picati, din 43 candidati, alti 21 avind note intre 5 si 7, iar 8 medie de titularizare. Potrivit oficialilor din invatamint, profesorii care au luat examenul la romana, engleza si franceza nu satisfac nevoia de incadrare. "La aria curiculara limba si comunicare nu se satisface nevoia de incadrare. La romana avem 53 de promovati, pentru 90 de posturi, la franceza e si mai grav, 11 promovati pe 79 de posturi libere. Si la engleza avem 29 de cadre didactice, pentru 64 de locuri. In schimb, la fizica, chimie, istorie si geografie, situatia este exact invers. La istorie- geografie sint 32 de profesori care se bat doar pe 24 de locuri, in timp ce la fizica- chimie sint 16 cadre didactice pe 16 posturi", a mai afirmat Mihai Ladaru. Oficialii ISJ s-au aratat nemultumiti de notele de 1 si 2, mai ales ca viitorii dascali aveau posibilitatea sa se retraga onorabil din concurs. Doar 19 candidati au preferat insa sa depuna cerere de retragere. Astazi vor fi recorectate lucrarile celor care au fost nemultumiti de rezultate. Pe 27 si 28 iulie, candidatii care au obtinut peste 7 vor trebui sa depuna optiuni in vederea repartitiei in prima etapa, la nivel judetean. Cei 186 de candidati pot opta pentru unul din cele 335 de posturi titularizabile vacante. Prima repartizare computerizata a dascalilor va avea loc pe 29 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.