Educație

Oamenii buni mor tineri. A murit profesorul Ionel Sirbu

Mihai Boicu
23 iul 2005 2828 vizualizări
Profesorul Ionel Sirbu, presedintele Clubului Pro Democratia Focsani, a murit ieri, la numai 44 de ani Decesul s-a produs in somn, se pare, din cauza unui stop cardiac. Disparitia cunoscului si apreciatului profesor de istorie i-a socat pe toti cei care il cunosteau. In ultimul an, Ionel Sirbu a dinamizat activitatea societatii civile din judet

Profesorul Ionel Sirbu, presedintele Clubului Pro Democratia Focsani, a murit ieri, la numai 44 de ani Decesul s-a produs in somn, se pare, din cauza unui stop cardiac. Disparitia cunoscului si apreciatului profesor de istorie i-a socat pe toti cei care il cunosteau. In ultimul an, Ionel Sirbu a dinamizat activitatea societatii civile din judet



Prof. dr. Ionel Sirbu, presedintele Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democratia, a trecut ieri in nefiinta la numai 44 de ani. Eminentul profesor de istorie a murit in somn, din cite se pare din cauza unui stop cardiac. Vestea i-a socat pe toti cei care-l cunosteau. Profesorul Ionel Sirbu a fost implicat activ in viata comunitatii vrincene si a fost, printre altele, sef al culturii, dar si consilier judetean. Activitatea sa stiitifica s-a concretizat in mai multe lucrari. Anul trecut a devenit lector universitar la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. De mai multi ani, profesorul Ionel Sirbu era colaborator al Ziarului de Vrancea. Cei care vor sa sa-i aduca un ultim omagiu pot veni astazi la Capela Bisericii Sapunari, intre orele 8.00- 17.00, unde se afla depus trupul neinsufletit. IOnel Sirbu va fi inmorminat duminica in comuna Ciorasti.


Lumea intelectuala a Vrancei a ramas ieri mai saraca si mai trista o data cu disparitia fulgeratoare si neasteptata a profesorului focsanean Ionel Sirbu. Firul vietii sale s-a oprit ieri, in jurul orei 11.00, atunci cind a venit din oras si, obosit, a vrut sa se odihneasca. Profesorul a pasit in somn spre odihna vesnica, fiind descoperit de sotia sa. Medicii de la Ambulanta, solicitati de familie, nu au putut decit sa constate decesul acestuia. Profesorul era hipertensiv si a avut in trecut probleme cu inima. Se pare ca moartea sa se datoreaza unui stop cardiac. Disparitia lui Ionel Sirbu, la numai 44 de ani, in plina maturitate creatoare, i-a socat pe toti cei care il cunosteau si carora nu le-a venit sa creada cumplita veste. Sotia sa, Vera, este profesoara la Scoala Generala nr. 1 "Nicolae Iorga" Focsani. Iulia Maria, unicul copil al familiei Sirbu, este studenta in anul doi la la Facultatea de limbi moderne aplicate din cadrul Universitatii "Babes- Bolyai" din Cluj. Cunoscutul si apreciatul profesor a fost unul dintre oamenii care au incercat sa schimbe in bine societatea in care a trait, dar si mentalitatea vrincenilor. Dupa 1990, Ionel Sirbu a fost activ implicat in viata sociala si politica a judetului, a fost sef al Culturii si consilier judetean in perioada 2000-2004. Moartea l-a ajuns din urma cind abia devenise lector universitar la catedra de istorie a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. La inceputul acestui an, profesorul Ionel Sirbu a fost ales in functia de presedinte al Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democratia, calitate in care a organizat cunoscutele "Prelegeri pentru democratie", la care au fost invitati intelectuali de marca. "Asociatia Pro Democratia isi exprima profunda durere ca urmare a disparitiei fulgeratoare a celui care a fost presedintele Clubului Focsani, Ionel Sirbu. Personalitate marcanta a vietii publice din judetul Vrancea, Ionel Sirbu reprezinta pentru membrii si voluntarii APD un exemplu de daruire, entuziasm si credinta in valorile fundamentale ale unei societati democratice. Ramine in memoria noastra ca mentor spiritual, un neobosit promotor al libertatii de gindire si de actiune in slujba semenilor", se arata intr-un comunicat de de presa al APD Focscani. Trupul neinsufletit al prof. dr. Ionel Sirbu va fi depus la Capela Bisericii Sapunari din Focsani, situata in zona Teatrului "Mr. Ghe. Pastia", intre orele 8.00- 17.00, unde prietenii, cunoscutii si cei care i-au apreciat activitatea isi pot lua ramas bun. Profesorul va fi inmorminat duminica in comuna natala Ciorasti, slujba religioasa urmind a incepe la orele 13.00.


"Oamenii buni mor tineri"


Dr. Ionel Sirbu s-a nascut la 30 decembrie 1961 in comuna Ciorasti. In anul 1985, acesta a terminat facultatea de istorie si filozofie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi si a luat cu nota 10 examenul de licenta. La putin timp, Ionel Sirbu a urmat si a terminat si cursurile facultatii de drept din cadrul aceleeasi universitati. Din 1985 pina in 1991 acesta a fost profesor la Scoala nr. 1 din Focsani, dupa care a luat definitivatul cu nota maxima si a devenit la profesor de istorie la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Aici a trecut toate gradele didactice cu nota maxima. "Era un coleg extraordinar, niciodata nu ne-am cercetat. Era un om plin de umor si puteai sa-i ceri orice. Din pacate, oamenii buni mor tineri", ne-a spus profesoara Gabriela Obodariu, care i-a fost colega. Pe 12 iulie 1999, Ionel Sirbu si-a sustinut tot la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi teza de doctorat "Romania in cadrul relatiilor internatioanale in preajma si la inceputul celui de-al doilea razboi mondial". Anul trecut, la 1 martie, dr. Ionel Sirbu a plecat, in urma unui concurs, la catedra de istorie a Universitatii "Dunarea de jos" din Galati. Profesorul a mai colaborat cu filiala locala a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi si cu Colegiul de institutori de la Cimpineanca al Universitatii Bucuresti. Ionel Sirbu este autorul a mai multor carti de specialitate, cum ar fi "Istoria intre destin si intelepciune" si "Documente britanice despre Romania anilor 1940- 1945". Dupa 1990, Ionel Sirbu a fost implicat activ in viata comunitatii. Astfel, din aprile 1995 pina in februarie 1997 acesta a ocupat functia de consilier sef al Inspectoratului Judetean pentru Cultura Vrancea. De asemenea, Ionel Sirbu a fost membru fondator al filialei locale a ApR, partid pe listele caruia a fost ales consilier judetean in anul 2000. Ulterior, a ales sa fie consilier judetean independent, iar in 2004 a iesit definitiv din viata politica. In schimb, profesorul Ionel Sirbu a ales sa sustina societatea civila din Vrancea prin intrarea in Clubul Focsani al Asociatiei Pro Democratia. In luna ianuarie a acestui an a fost ales presedintele clubului, calitate in care a organizat "Prelegerile pentru Democratie", in care au fost invitati sa le vorbeasca focsanenilor intelectuali de marca, cum ar fi Tom Gallagher, Stelian Tanase, Marius Oprea, Stejarel Olaru sau Cristian Pirvulescu. Colegii de la Asociatia Pro Democratia promit ca vor continua proiectele initiate de profesorul Ionel Sirbu, unul dintre acestea referindu-se la deconspirarea celor care se afla in functii publice si au facut politie politica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.