Educație

Bacul si admiterea la liceu vor avea alta fata din 2010

Mihaela Beșleagă
6 aug 2009 1444 vizualizări
Examenul de bacalaureat se va desfasura in doua etape si va avea doar trei probe scrise, in loc de sapte u ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca si examenul de admitere la liceu ar putea suferi modificari, prin eliminarea tezelor unice u elevii de liceu vor obtine un certificat european care atesta diferitele niveluri de cunoastere a limbii straine, iar cei de gimnaziu vor sustine o testare de tip european, PISA u oficialii ISJ si directorii de scoli cred ca aceste masuri sint binevenite

Elevii ar putea deveni din nou cobai pentru experimentele din Educatie. Din 2010 examenul de bacalaureat si modalitatea de admitere la liceu ar putea suferi din nou modificari, cum s-a mai intimplat, de altfel, de-a lungul ultimilor ani. De aceasta data, initiativa vine din partea ministrului social-democat Ecaterina Andronescu, care a anuntat simbata ca doreste schimbarea "fetei" bacalaureatului. Astfel, examenul de maturitate ar urma sa se desfasoare in doua etape si va avea doar trei probe scrise, in loc de sapte, cit exista in prezent. Prima etapa vizeaza evaluarea elevilor inca din timpul clasei a XII-a si presupune evaluarea competentelor de comunicare in limba romana sau in limba materna, a celor informatice si evaluarea competentelor lingvistice. Aceasta din urma se va finaliza cu obtinerea unui Europass, un certificat european care atesta diferitele niveluri de cunoastere a limbii straine. A doua etapa este examenul propriu-zis de bacalaureat, care consta in trei probe scrise: limba si literatura romana, comuna pentru toti elevii, matematica, obligatorie pentru cei care fac sectiile stiintifice, respectiv istoria, obligatorie pentru cei din zona socio-umana. Cea de-a treia proba va fi la alegere din ariile curriculare specifice. O alta modificare se refera la faptul ca examenul sa fie organizat in universitati, pentru a nu se mai copia, iar variantele de subiecte sa nu mai fie afisate anterior pe internet. "Un bacalaureat pe examene mai putine, dar exigente, cred ca este exact ceea ce ne-ar trebui",, sustine ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care isi doreste ca aceste modificari sa intre in vigoare inca de la anul.


"Nu trebuie sa ii dai totul mura in gura elevului"


Oficialii din Inspectoratul Scolar Vrancea saluta initiativa ministeriala. "Este o masura excelenta! Ponderea este pentru, se doreste verificarea unor cunostinte pe parcursul anilor. Iar verificarea competentelor de IT si limbi straine pregateste elevii pentru viata", este de parere adjunctul ISJ Emil Onea, care a adaugat, referitor la eliminarea postarii pe internet a subiectelor la Bac, ca "nu trebuie sa ii dai totul mura in gura elevului". Bacalaureatul a suferit, de-a lungul anilor, mai multe modificari: in 1999 s-a decis ca examenul sa se dea la sase discipline, in loc de patru; in 2003 subiectele de la Bac s-au facut sub forma de grila, iar la probele orale absolventii de liceu nu primeau note, ci "admis" sau respins", in anul urmator revenindu-se la notarea probelor orale; in 2006-2007 s-a decis ca subiectele sa fie publicate pe internet, pentru a evita fraudarea lor.


Dupa 2010 se renunta la tezele unice


Tezele unice vor fi inlocuite cu un examen de tipul testarilor internationale care va conta in proportie de 50% la admiterea la liceu, a mai anuntat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. "Ne gindim ca din anul scolar 2009-2010 sa tinem cont de notele pe care elevii, care au terminat acum clasa a VII-a, le-au obtinut la tezele unice, insa proportia care se va acorda acestor note va fi doar de 25%, iar 50% din nota va fi constituita de media de absolvire a gimnaziului iar pentru cele 25 de procente ramase din nota finala vom organiza o evaluare de tip PISA a competentelor. Ne referim la evaluarea competentelor pentru care, in fiecare an, se va da un test care sa cuprinda intrebari de la mai multe discipline si corelari intre discipline", a spus ministrul, care a adaugat ca dupa 2010 se va renunta la tezele unice. Aceasta metoda de calculare a mediei de admitere se va aplica doar elevilor care au dat tezele cu subiect unic in clasa a VII-a. Elevii care acum abia trec in clasa a VII-a (deci au terminat a VI-a) ar urma sa nu mai sustina tezele unice, ci sa dea, in clasa a VIII-a, doar testele gen PISA in semestrul II. Admiterea la liceu se va realiza tot computerizat, nu pe baza de examen scris. Eliminarea tezelor unice este o masura binevenita, spun directorii de scoli, care au atras atentia asupra punctelor vulnerabile ale acestui sistem de evaluare pe care se bazeaza admiterea la liceu. "E bine sa se elimine tezele unice, dar cu ceva serios. Un punct slab al tezelor era faptul ca asistenta este interna, deci mai usor contaminata afectiv, astfel incit erau greu de comparat rezultatele obtinute la diverse scoli. Si pentru ca aveau loc in timpul anului deranjau procesul de invatamint. Elevii capatau o stare de vacanta, iar profesorii care corectau cu greu puteau fi inlocuiti", ne-a spus profesorul Tiberiu Dima, directorul Scolii "Ion Basgan" din Focsani. Cit despre evaluarea de tip european PISA, aceasta va pune baza in special pe utilizarea competentelor dobindite la cursuri si pe creativitatea elevilor, nu atit pe memorare, iar copierea va fi imposibila. Toate aceste propuneri ale Ministrului Educatiei vor fi supuse in perioada urmatoare dezbaterii publice. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 48 minute, 27 secunde
ABSOLVENTII DE LA \\\"SPIRU HARET\\\" AU CASTIGAT SUSPENDAREA REZULTATELOR DE TITULARIZARE, PENTRU CONFIRMARE SUNATI LA CURTEA DE APEL GALATI SI INTREBATI DE PRONUNTAREA NR. 170 DIN DOSARUL citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.