Educație

Scoala Vintilieasca La fintina dorului

Iulia Nicolaie
27 iul 2009 1163 vizualizări
vrincenii s-au remarcat la Festivalul de Folclor al Romanilor de Pretutindeni prin cintece si jocuri populare de la izvoarele Rimnicului Sarat

Ansamblul Folcloric "Dorul ciobanasului" al Scolii Vintileasca a participat pentru a cincea oara, alaturi de colective folclorice din Serbia, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina precum si din Dobrun-Olt sau Cacica-Partesti, judetul Suceava, la Festivalul de Folclor al Romanilor de Pretutindeni "La fintina dorului". Spectacolul, aflat la cea de-a IX-a editie, a avut loc in perioada 17- 22 iulie la Simleul Silvaniei. "Elevii nostri au fost mult incintati de monumente vechi cum ar fi bisericuta de lemn din satul Poarta Salajului, comuna Romana, construita pe la 1700, care ne-a intimpinat la drum de seara cu turla ei inalta si zvelta, cu canapeluta de sub portita gata sa ne ofere odihna, de noua si impunatoarea Manastire Bic , explozie de flori si cuib de pace, de moderna Gradina Botanica din Jibou cu cele doua sfere de sticla ce o fac sa semene cu un asezamint extraterestru, de orele de plaja sau scaldatul de la Baile Boghis sau Broscarie, de caldura Simleului care de acum ne considera de-ai lui", ne-a spus directorul unitatii scolare, Stana Georgescu. Vrincenii au prezentat de-a lungul a trei spectacole cintece si jocuri populare de la izvoarele Rimnicului Sarat, uimindu-i pe cei veniti de peste hotare prin asemanarile cu melodiile lor traditionale. Printre activitatile la care au luat parte copiii s-au mai numarat parada portului popular, spectacole, excursii, program de plaja si baie la baile cu ape termale. "Am fost incintati sa aflam ca in satul Ganzova din Bulgaria, in casa unui invatator, copiii romanilor de acolo invata sa citeasca, sa scrie si sa vorbeasca mai corect romineste pe abecedare primite de la copiii din Vintileasca, sa stim ca in localitatea Bor din Serbia niste micuti isi amintesc cu drag de darurile primite la bisericuta lor romaneasca de la un Mos Craciun vintilean care i-a vizitat in ianuarie, de Craciunul lor, ca departe, in Kazakhstan, niste romani indepartati de satele natale prin deportarile comuniste isi amintesc cu drag si dor de caldura cu care au fost primiti acum doi ani in casele Vintilenilor ", a mai povestit Stana Georgescu. Scoala Vintileasca urmeaza, in perioada urmatoare, sa incheie un parteneriat cu Ansamblul "Mostenitorii din Chisinau", condus de folcloristul Valeriu Chiper. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 16 ore, 30 minute, 57 secunde
Felicitari Doamnei Director Stana Georgescu care pune mult suflet in ceea ce face si rezultatele apar de fiecre data.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.