Educație

Titularizare prin hands-free

Camelia Stănilă
19 iul 2005 1430 vizualizări
506 cadre didactice au sustinut ieri probele. Din cauza inundatiilor, dar si din alte motive, 157 de candidati nu s-au prezentat la examen. Un candidat a fost surprins in timp ce primea rezolvarea subiectelor prin hands-free-ul telefonului mobil. Un alt candidat a pierdut examenul din cauza ... cumparaturilor

Aspirantii la un post in invatamintul vrincean au trecut ieri prin emotiile concursului de titularizare, care le va trasa destinele profesionale cel putin pentru urmatorii ani. Numarul celor care doresc sa lucreze in invatamint este insa din ce in ce mai mic, chiar si pe parcursul etapelor de mobilitate disparind circa100 de dascali. Desi initial s-au inscris 708 candidati, in cursa au mai ramas 663, datorita unor renuntari si a nepromovarii examenului de licenta, in cazul absolventilor. Asa cum se asteptau si oficialii din invatamint, numarul prezentilor la examen a fost diminuat si din cauza inundatiilor. Ieri au absentat 157 de candidati la titularizare, din care numai 54 la invatatori, dintr-un total de 191 de inscrisi. Printre absenti s-au numarat si 11 la educatori (73 candidati), 16 la istorie (din 41 candidati), precum si 10 la matematica, 8 biologie, 7 la discipline tehnice, dar si cite 6 de la geografie si engleza. Numarul celor care vor tocupa un post va fi diminuat si de cei care au renuntat in cursul examenului.

Numarul mare de absenti poate fi motivat si prin lipsa posturilor, ceea ce duce la scaderea interesului vrincenilor pentru sistemul de invatamint. Cu toate acestea, preferintele viitorilor dascali au ramas in continuare posturile de invatatori si educatori. La polul opus s-au situat si de aceasta data limba si literatura romana, engleza si franceza, unde chiar si jumatate din posturi risca sa ramina vacante. La alte discipline, cum ar fi fizica sau chimia, exista foarte putine catedre disponibile.


Subiecte "stufoase" la titularizare

Examenul de titularizare a debutat in jurul orei 10.00, iar candidatii au avut la dispozitie maxim 4 ore pentru a-si demonstra cunostintele, atit la disciplina aleasa, cit si la partea de metodica. Desi se asteptau ca subiectele sa fie cit de cit accesibile, unii candidati s-au plins ca dificultatea a fost mai mare fata de anul trecut. O parte din viitorii profesori de chimie, fizica, educatie fizica, dar si limba si literatura romana au fost pusi in incurcatura de anumite cerinte, in schimb altii au afirmat ca anumite subpuncte au fost aproape identice cu cele de anul trecut, ceea ce i-a luat prin surprindere. Candidatii s-au plins si ca subiectele ce trebuiau rezolvate au fost mult mai "stufoase", ba chiar ca unele cerinte nici nu erau in programa de examen. "La chimie a fost mult mai greu decit anul trecut. Si metodica ne-a pus ceva probleme. In plus, au fost si subiecte care nu erau trecute in programa. Chiar daca am dat examen, probabil ca o sa iau un post la suplinire", ne-a spus una din candidatele examenului de titularizare. Si la educatie fizica s-a adus in discutie ca o anumita parte a subiectului nu era inclus in programa. Mihai Ungureanu, reprezentantul Ministerului Educatiei care a supravegheat desfasurarea concursului de titularizare in Vrancea, a afirmat ca aspectul va fi verificat. "Vom verifica, insa astfel de greseli nu s-au mai facut de mult. Specialistii isi vor spune cuvintul", a declarat Mihai Ungureanu.

Varianta de subiecte extrasa de reprezentantii MEdC a purtat numarul 2, numar care a purtat noroc multor aspirati la un post in invatamint. La invatatori si limba romana, majoritatea s-au declarat multumiti de subiecte, declarind ca au fost accesibile pentru cineva care s-a pregatit. Candidatii la limba romana, de exemplu, au avut de prezentat romanele lui Sadoveanu, demonstrarea caracterului oral/ popular al unui text dat, precizarea rolului semnelor de punctuatie, transformarea in vorbire indirecta, precum si alte cerinte de gramatica si metodica. Invatatorii au avut de prezentat caracteristicile romanului lui Liviu Rebreanu, in timp ce educatoarele "s-au luptat" cu "O scrisoare pierduta", a lui Caragiale. "Subiectele au fost accesibile pentru cineva pregatit, asa ca vor fi note mari. Noi am dat concurs si anul trecut si putem spune ca subiectele au fost structurate similar, a fost un punctaj egal intre romana, gramatica si metodica. Doua subiecte chiar au fost aproape identice cu cele de anul trecut. Metodica a fost putin diferita, ne-au dat etapele predarii sunetelor la clasa I", ne-au spus Cornelia Grigore din Adjud si Viorelia Facaeru, din Ploscuteni, ambele candidate pentru un post de invatator.

Candidatii si-au putut verifica lucrarea dupa baremele afisate la centrele de concurs. De asemenea, ele au putut fi obtinute si pe internet.


Un candidat eliminat

Titularizarea s-a desfasurat in trei centre de examen. La Scoala "Anghel Saligny" au fost repartizati invatatorii si candidatii la geografie, consiliere psihopedagogica, psihopedagogie speciala si

maistri- instructori. La CNU au fost repartizati cei de la romana, matematica, franceza, informatica, fizica, chimie, istorie, biologie, religie si filosofie, iar la Liceul nr. 2 s-au prezentat candidatii de la engleza, tehnice, educatie antreprenoriala, educatie fizica, educatie tehnologica, educatie plastica si educatoare.

Doar doua incidente neplacute au survenit in timpul concursului. La Scoala "Anghel Saligny", un candidat a fost eliminat din concurs dupa ce a fost surprins de comisie in timp ce primea rezolvarea subiectelor prin hands-free-ul telefonului mobil. De asemenea, o candidata de la Grupul Scolar de Industrie Usoara s-a trezit fara poseta, la iesirea din sala de examen. Oficialii din invatamint au mai precizat ca un alt candidat a intirziat la cumparaturi si a ajuns in centrul de examen pe la ora 10.00, dupa deschiderea subiectelor. Astfel, acesta nu a mai fost primit sa sustina examenul.

Lucrarile profesorilor au fost trimise spre corectare in centrele universitare din Galati, Bucuresti si Bacau. Data limita pentru afisarea rezultatelor este 25 iulie, listele putind fi consultate la centrele in care s-a desfasurat concursul de titularizare. Intre 26 si 28 iulie va avea loc depunerea si verificarea fiselor candidatilor care si-au validat optiunile. Prima repartizare computerizata a dascalilor care i-au minim nota 7.00 va avea loc pe 29 iulie, posturile ocupate fiind publicate si pe internet, in intervalul 29-30 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.