Educație

Lucia Cherciu nu se leapada de plaiurile natale

Iulia Nicolaie
17 iul 2009 2166 vizualizări
Scriitoarea originara din Vrancea, stabilita la New York, si-a lansat ieri la Focsani volumul de poezii Lepadarea de limba . Lucia Cherciu, numita si Mindria paulestenilor , se intoarce cu drag acasa in fiecare an

Mult asteptata lansare a volumului de poezii "Lepadarea de limba", semnat de Lucia Cherciu, a reunit ieri seara la Teatru o mare parte din reprezentantii culturii vrincene. Lucia Cherciu, conferentiar universitar titular la State University of New York, a reusit sa lumineze intreaga sala a Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" prin prezenta sa si prin optimismul debordant de care a dat dovada. "Vreau sa demonstrez prin acest titlu, «Lepadarea de limba», ca nu ma lepad de limba mea. Scriu poezii si in engleza si in romana. Adevarul este ca scriu mai mult in engleza", a marturisit autoarea inainte de a le citi invitatilor citeva dintre poeziile sale de suflet. Versurile puse pe hirtie de vrinceanca par sa coasa o poveste, iar poeziile sale au note de optimism, si chiar nuante de ironie, care nu de putine ori au "declansat" zimbete sincere pe chipul celor prezenti. "O sticla de tuica de prune/ un abecedar pentru un prieten din San Francisco/ a carui fetita abia rupe romaneste/ farfurii de Horezu/ impachetate intr-un stergar brodat de mina/ de acoperit laptopul", sint doar citeva dintre versurile care arata modul in care scriitoarea isi pretuieste locul de obirsie. Intrebata daca ii este dor de plaiurile natale din Paulesti, Lucia, cunoscuta de prieteni drept Lucica, a raspuns plina de entuziasm ca se intoarce aici in fiecare an. "Sint foarte norocoasa, vin acasa in fiecare an. In America, oamenii sint foarte de treaba, foarte buni, iar studentii mei chiar au fost surprinsi cind m-au vazut. Se asteptau la un profesor in virsta, la sacou, in nici un caz la o tinara de 20 de ani", a povestit Lucia. Autoarea a fost coplesita de flori si cadouri, printre care si Monografia comunei Paulesti, realizata de Stefan Neagu, unde Lucia Cherciu s-a regasit la pagina 188, imediat dupa Leopoldina Balanuta. Tot cu aceasta ocazie, scriitoarea a fost numita si "Mindria paulestenilor". "Lucia Cherciu este un nume pentru care merita sa juri ca este poet", a sustinut publicistul Gheorghe Neagu, care a laudat si initiativa celor care au scos la lumina tiparului un volum ce depaseste 200 de pagini. Autoarea, care si-a facut un nume si peste ocean, a absolvit Facultatea de Limba Engleza a Universitatii Bucuresti, unde si-a obtinut si masteratul in anul 1995. Lucia Cherciu este doctorand in Teorie si Critica Literara, avind mai multe lucrari de specialitate publicate in reviste de prestigiu din Statele Unite ale Americii. In tara a publicat articole in Pro Saeculum, Oglinda Literara, Astra si Caiete Critice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.