Educație

Plinsete, jandarmi si plingeri penale la titularizarea din Vrancea

Iulia Nicolaie
16 iul 2009 2469 vizualizări
Decizia MECI de a elimina din examen studentii neacreditati i-a lasat pe absolventii Spiru Haret in afara invatamintului vrincean u 70 de candidati haretisti au fost scosi cu forta din clase de catre jandarmi, desi fisele de inscriere le-au fost validate si dimineata acestia se regaseau pe listele afisate la centrul de examinare u absolventii de la Spiru au facut deja plingeri impotriva ministerului si a Inspectoratului Scolar u birfa zilei care a circulat ieri printre profesori a fost ca tarifele pentru succesul la titularizare incep de la infima suma de 5.000 de euro u candidatii la titularizare au primit ieri subiectele cu o intirziere de 40 de minute

Scandalul este cuvintul de ordine al examenului de titularizare de anul acesta. De departe, cei mai "napastuiti" de soarta sint cei 70 de absolventi ai Universitatii "Spiru Haret", care au urmat cursuri la distanta sau la fara frecventa. Acestia au fost luati pe sus direct de pe holurile centrelor de examinare, fara drept de apel, si nu au putut participa la examinare, desi dimineata numele lor figurau pe listele cu candidati, iar fisele de inscriere le-au fost validate fara probleme de catre oficialii Inspectoratului Scolar. "Dupa ce s-a intrat in salile de clasa, la circa jumatate de ora ne-au spus ca aceia care au ales "Spiru Haret" sa pofteasca afara. Atunci de ce ne-au primit dosarele? De ce fisele ne-au fost validate?", s-a intrebat Camelia, care a dorit sa se titularizeze pe un post de educatoare. "Cei care nu au vrut sa iasa din prima incercare au fost fortati de catre jandarmi. Eu sint absolvent din 2007 si am insemnele Ministerului Educatiei pe diploma. Dar cum ramine cu cei care au terminat aceeasi facultate si acum sint profesori titulari? Cu ei ce se intimpla? Daca pe noi ne discrimineaza, pe ei de ce nu? Este strigator la cer ce se intimpla", a spus si Mirela Tiganus, care s-a prezentat inca de dimineata la examen pentru a deveni profesor titular de limba romana. Tot haosul creat ieri a pornit de la o adresa din partea Ministerului Educatiei, care a sosit in Vrancea aseara, in jurul orei 22.30. "Comisiile de organizare si desfasurare a concursului de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor vacante rezervate in invatamintul preuniversitar din 15 iulie 2009 si consilierul juridic raspund de legalitatea inscrierii candidatilor la concurs, conform art. 5, alin. I din metodologia de concurs", se arata in document. Pe verso figureaza centrele teritoriale pentru invatamintul la distanta ale Universitatii "Spiru Haret", care nu functioneaza legal. Printre acestea, conform documentului MECI, se numara si cel din Focsani. Reprezentantii centrului "Spiru Haret" Focsani au refuzat sa comenteze situatia, spunind ca singura pozitie oficiala poate fi luata doar de la purtatorul de cuvint al universitatii din Bucuresti. De asemenea, cei dati afara din examenul de titularizare s-au mai intrebat de ce absolventii de la "Petre Andrei", universitate cu probleme juridice, au putut sa dea examenul si ei nu.


Bostan, luat cu asalt de dascalii nemultumiti


"Haretistii" au plecat de la centrele de examinare direct spre Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, pentru a face plingeri penale impotriva Inspectoratului Scolar Judetean si a Ministerului Educatiei. De acolo, dascalii au mers direct la ISJ, pentru a-si spune ofurile. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, a empatizat cu dascalii, dar a spus ca nu ii sta in putere sa schimbe deciziile ministerului. "Parerea mea este ca acesti oameni trebuiau sa fie lasati sa dea examen. Din moment ce ti s-a validat dosarul, nu poti in timpul examenului sa modifici desfasurarea sa. Pe de alta parte, presedintii comisiilor de examen si presedintele comisiei judetene de monitorizare a concursului aveau obligatia sa respecte adresa nr. 37559, care a sosit aseara (marti seara ""n.r.) la 22.30. Chiar daca adresa ar fi fost aplicata corect, din punct de vedere juridic intra in contradictie cu dreptul unui candidat de a da examen", a declarat seful ISJ. Acesta a mai adaugat ca doar vreo citeva persoane aflate in aceasta situatie au ramas in salile de examen, dar si ca i-a indrumat pe cei din centre sa ii anunte pe jandarmi sa nu bruscheze cadrele didactice. Pe deasupra, a cerut ca absolventii de la "Spiru", care doresc sa ramina in sala, sa dea lucrarile in regim normal, dar la sfirsitul testarii sa nu li se puna stampila pina nu se lamureste situatia. Adevarul pare a fi pe undeva la mijloc, daca luam in considerare ca dascalii ne-au spus, sub semnul anonimatului, ca au fost scosi cu forta si cu amenintari din salile de clasa. "Este foarte posibil ca acesti candidati sa actioneze in instanta si au sanse mari de a avea dreptate", a punctat Bostan, el insusi un client fidel al instantelor.


Schimbari pe ultima suta de metri


Inlocuirea "generalului" scolilor a dat peste cap toata organizarea anterioara, orchestrata de democrat-liberalul Danut Popoiu. Bostan a inceput prin a schimba presedintele comisiei de elaborare a subiectelor si a baremelor, pentru aceste sarcini fiind desemnat inspectorul Ion Ionascu, in timp ce Stan Rogoz a fost presedintele comisiei judetene de monitorizare a concursului. Bostan nu s-a dat in laturi nici de la schimbarea comisiilor de elaborare a subiectelor, cu doar o zi inainte de inceperea examenului. "Am incercat sa schimb componenta comisiilor de elaborare si evaluare a subiectelor intr-o proportie cit mai mare si sa ma incadrez in timp pentru a convoca profesorii si pentru ca examenul sa se desfasoare la orele stabilite. Din comisii nu a facut parte nici un inspector. Am intirziat doar putin peste jumatate de ora", a relatat Bostan. Surse din cadrul ISJ Vrancea sustin ca din comisiile stabilite initial au facut parte mai multi inspectori, dar si sotia fostului inspector general Danut Popoiu, Janet Popoiu, profesoara la Colegiul National Unirea. Pe de alta parte, birfele au circulat pe tot parcursul zilei printre profesorii vrinceni, potrivit carora tarifele pentru succesul la titularizare se pare ca incep de la "infima" suma de 5.000 de euro. De asemenea, este posibil ca schimbarile facute pe ultima suta de metri de catre Bostan sa fi dat peste cap planurile unor candidati care isi "aranjasera" deja rezultatul, dupa cum sustin unele cadre didactice participante.


53 de centre ilegale ale "Spiru Haret" in tara


Conform adresei MECI, centrul teritorial din Focsani functioneaza ilegal. In total, Universitatea "Spiru Haret" are 53 de centre teritoriale pentru invatamint la distanta care se afla in aceasta situatie in toata tara, dar si in intreaga lume in orase precum Berlin, Chisinau, Madrid, New York, Tel Aviv, Roma, Viena, Toronto, Paris si 25 de facultati cu 49 de domenii de licenta autorizate provizoriu sau acreditate. Pe site-ul oficial al MECI a fost publicata "lista neagra" a specializarilor si programelor de studii care functioneaza in cadrul USH si care nu au fost autorizate sau acreditate in baza evaluarii Consiliului National pentru Evaluare si Acreditare Academica sau de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior. Pe site-ul oficial al Universitatii, reprezentantii acesteia descriu unitatea de invatamint ca fiind "Institutie de invatamint superior acreditata, libera, deschisa, autonoma din punct de vedere academic si economico-financiar, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de invatamint". Ramine insa de vazut ce se va intimpla cu dascalii care au ramas ieri pe drumuri si cu multe intrebari la care deocamdata nu s-a gasit nici un raspuns. (Iulia NICOLAIE)


Concurenta mare


La examenul de titularizare de anul acesta s-au inscris peste 1.200 de dascali, iar cea mai mare concurenta a fost la posturile de educatoare si invatatori. Rezultatele finale ale testarii vor fi afisate in data de 24 iulie, iar repartizarea computerizata va avea loc pe 29 iulie. Anul trecut, titularizarea s-a dovedit a fi o proba mult prea grea pentru multi dintre dascalii vrinceni. Astfel, rezultatele din 2008 au fost printre cele mai slabe obtinute in ultimii ani. Din 455 de note, doar un sfert au fost peste 7, dar nici acestea nu au asigurat titularizarea, deoarece numarul de posturi a fost limitat. La examen a plouat cu note de 1, 2 si 3 si doar 358 de note au fost peste 5. (I. N.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 10 ore, 34 minute, 47 secunde
Aveti in cap numai spagi. Cine vine in invatamant nu-si va permite niciodata sa dea spaga atatia bani. Am fost una dintre concurentele de la Unirea. Concursul a fost linistit si corect. N-am vazut pe citeste integral
, acum 739371 zile, 10 ore, 34 minute, 47 secunde
ptr eu: ce fel de profesor esti nu stiu cu atatea greseli de exprimare???sa copie?? la toti ziaristi??? pune fato mana pe o carte ca faci de rusine invatamantul
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.