Educație

Manager de revista si ziarist la doar 13 ani

Iulia Nicolaie
14 iul 2009 1436 vizualizări
Mihai este manager si redactor sef al revistei proprii, coordonind o echipa de zece copii cu virste cuprinse intre 11 si 15 ani u pe viitor, baiatul vrea sa administreze o intreaga retea de publicatii, cu ramificatii in toata tara, dar cu sediul la Focsani u Mihai are si veleitati scriitoricesti, iar momentan munceste la romanul sau de debut

La doar 13 ani, focsaneanul Mihai Pavel este un copil cu planuri mari de viitor, iar pe majoritatea dintre ele le-a pus deja in practica, spre uimirea celor din jur. Mihai, elev in clasa a VII-a la Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani, conduce cu mina de fier nou infiintata revista "Lumina Cunoasterii", fiind caracterizat de colegi ca fiind sever si citeodata chiar "tiran". Pustiul se poate lauda cu ceva experienta la mai multe reviste scolare si cu diverse colaborari prin ziarele locale, iar momentan vrea sa faca o petrecere de inaugurare de zile mari, la inceputul lunii septembrie. Revista "Lumina Cunoasterii" va fi lansata oficial la sediul central al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu".


Munca, nu gluma


Proaspatul manager lucreaza cu o echipa de zece redactori cu virste cuprinse intre 11 si 15 ani si spune ca inca mai face angajari la revista sa, asteptindu-i pe doritori cu CV-uri si pregatiti de interviu, la Centrul de Limbi Straine. Este bine de stiut ca micutii fac munca voluntara, dar si ca nu este chiar atit de usor sa faci parte din echipa "sefului Mihai". Preselectia pentru actuala echipa a fost riguroasa, din 27 de copii fiind selectati doar 13. Dintre acestia, trei au parasit redactia pentru ca, spune Mihai, este foarte mult de munca, iar el este un sef destul de sever. La revista se lucreaza in jur de sase ore pe saptamina, la sediul improvizat la Centrul de Limbi Straine, insa cum a inceput perioada de inventar, Mihai este acum in cautarea unui nou sediu cu toate dotarile necesare. "Doresc sa continui tot pe acest domeniu, dar momentan doresc sa-mi gasesc un sponsor pentru numerele viitoare. Costurile tipografice se ridica la 9.000 lei pe an la care se adauga 2.000 lei pentru ca titlul sa fie audiat de BRAT. Redactia mea este in pericol de a nu mai avea accesul la ea, asa ca doresc sa am un loc la dispozitie alaturi de doua calculatoare cu conexiune la internet si mobilier pentru acel loc la care sa avem acces 12 ore pe saptamina", ne-a marturisit micul manager, care vrea sa ceara ajutor chiar si presedintelui Traian Basescu. Primul numar din "Lumina Cunoasterii" a fost editat in 500 de exemplare, iar peste 50 dintre ele au fost deja vindute, cu pretul de 5 lei bucata. Revista conceputa in 36 de pagini se adreseaza in principal copiilor, dar si oamenilor mari, domeniile acoperite de micii redactori fiind destul de vaste. Copiii scriu despre literatura, protectia mediului, istoria artelor, geografie, religie, biologie, sport. Redactorii integreaza in continutul publicatiei si bancuri sau creatii proprii.


Mini-blogger, viitor mogul de presa


Mihai exploateaza toate modalitatile de promovare, fiind de ceva vreme si blogger, dar spune ca tot jurnalismul este prima sa dragoste, blogul sau fiind doar un mijloc de promovare. Pe blogul personal aflat la adresa www.luminacunoasterii.blogspot.com, curiosii pot afla mai multe detalii despre revista, despre managerul sau si tot felul de informatii interesante din literatura, jocuri, cibernetica si multe altele. Si tinarul manager nu se opreste aici, ii place mult sa scrie poezii si basme si recent a inceput sa lucreze la un roman de fictiune, care are ca personaj central un om care va deveni print pentru eternitate. Cit despre planurile de viitor, este de la sine inteles ca elevul Scolii "Stefan cel Mare" vrea sa ajunga departe in vastul domeniu al jurnalismului, chiar planuieste sa aiba propria sa retea de publicatii in plan national, cu sediul in Focsani. "Niciodata nu mi-am inchipuit ca poate fi o meserie atit de grea, dar si atit de placuta. Banii pe care o sa-i stringem acum o sa-i reinvestim in carti, materiale informative, mobilier. Acum am avea nevoie de circa 30, 40 de carti din mai multe domenii. Vreau sa am aici, in Focsani, sediul meu, iar revista sa se vinda in toata tara, sa am multe sedii, bineinteles administrate de mine", ne-a mai povestit micutul, care a adaugat ca a muncit pe brinci pentru revista sa, insa s-a izbit de multe ori de usi inchise. Cei care vor sa achizitioneze "Lumina Cunoasterii", in valoare de 5 lei, o pot face direct de la sediul Centrului de Limbi Straine al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". In plus, ca un manager care se respecta, Mihai a facut si un mic studiu de piata, din care a reiesit ca majoritatea cititorilor revistei sale sint adulti, in proportie de 34 %, in timp ce 24% dintre cititori sint copii, iar restul reprezentanti ai firmelor private. Toti cei care doresc sa il ajute pe tinar sa-si realizeze idealurile inalte il pot contacta la numarul de telefon 0724.4864.89 sau la adresa de e-mail buffon_misu@yahoo.com. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 11 minute, 11 secunde
Sigur face parte din categoria celor ce se nasc talent si mor speranta ! Lasa-ti copilul in normalitate si nu-l ridicati pe culmi ce-l ametesc.
, acum 739371 zile, 16 ore, 11 minute, 11 secunde
pedagogole te inseli. M-am nascut cu talent si asta doresc sa fac fara sa fiu obligaatcde nimeni.
, acum 739371 zile, 16 ore, 11 minute, 11 secunde
Banuiesc ca angajezi oameni doar din acelasi oras,asa-i?Oricum,felicitari pentru munca depusa,si reusite.Succes in continuare.
, acum 739371 zile, 16 ore, 11 minute, 11 secunde
Nu te imbata cu apa rece. Mai bine invata ortogramele, caci nu prea le stapanesti! Cred ca esti un pic prea plin de tine(ingamfat).Nu e rau ca vrei sa lucrezi ceva in plus.dar tot ce ai facut pana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.