Educație

O lectie de toleranta si iubire de aproape, la Galaciuc

Iulia Nicolaie
8 iul 2009 1801 vizualizări
La tabara Strategia Nationala de Actiune Comunitara participa voluntari englezi de la Liceul Christ's Hospital Londra, voluntari romani de la liceele din Focsani si 90 de elevi cu dizabilitati

Voluntarii din Focsani si Londra vor sa-i invete pe vrinceni sa fie mai toleranti cu semenii dezavantajati, prin exemplul propriu. Deschiderea oficiala a a taberei SNAC (Strategia Nationala de Actiune Comunitara) din Galaciuc a avut loc ieri, in prezenta mai multor reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). La acest proiect participa voluntari englezi de la Liceul Christ\'s Hospital Londra si mai multi voluntari romani de la liceele din Focsani. Tinerii vor fi alaturi de 90 de elevi cu dizabilitati din Centrele Scolare pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" Focsani, Mihalceni si Maicanesti. Tabara se desfasoara in perioada 6-19 iulie. Inspectorul scolar Felicia Panaite le-a vorbit invitatilor despre tabara din 2008, multi dintre voluntari revenind si anul acesta. "Pentru acesti copii motivatia invatarii a fost tocmai aceasta tabara. Ei au stiut ca daca invata vor ajunge la Galaciuc in vara aceasta", le-a spus inspectorul celor prezenti. De la festivitate nu a lipsit nici inspectorul scolar general Danut Popoiu, care le-a urat tinerilor vreme frumoasa si activitati cit mai placute in tabara, neuitind sa-i felicite pe elevii voluntari. Acestia, la rindul lor, au povestit despre experienta extraordinara pe care au trait-o anul trecut si despre cum au reusit sa aduca lumina pe chipurile celor care au cea mai mare nevoie de ea. "Prin participarea la tabara de anul trecut am invatat sa nu mai am prejudecati. Daca la inceput copiii erau retrasi, cu timpul au devenit mai sociabili, veseli si comunicativi. A fost o experienta de neuitat, care mi-a schimbat viata in bine, si acesta este si motivul pentru care sint din nou aici", a povestit Rebecca, absolventa a Liceului Pedagogic "Spiru Haret". Printre liceele focsanene care au "furnizat" voluntari se mai numara Colegiul National "Unirea" si Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau". De departe, cel mai frumos moment al festivitatii a fost un dans modern realizat de micutii cu deficiente de auz de la "Elena Doamna". Imbracati in arlechini, copiii au prezentat o coregrafie de zile mari, plina de acrobatii si momente deosebite, impresionindu-i pe cei prezenti.

Vrancea, un "punct fierbinte" al actiunilor umanitare

Evenimentul a avut loc si in prezenta d-lui Chandler Graham, consilier pe probleme de educatie al SNAC, care a caracterizat judetul nostru ca fiind un pionier in astfel de actiuni si un "punct fierbinte" al ajutorarii persoanelor cu dizabilitati. "Este minunat sa revenim aici in Galaciuc, in aceasta locatie extraordinara. Nici nu pare ca au trecut 12 luni de data trecuta. Vrancea e un "hotspot" al actiunilor de acest gen din Romania. Tema activitatilor din acest an este magia si sint sigur ca in aceste zile vom avea citeva experiente magice si vom putea construi un pod de comunicare", a afirmat Graham. La activitatile taberei din acest an se va pune accentul pe dans, sport, aromaterapie, arta teatrala si diverse ateliere de creatie. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.