3 noiembrie, zi importantă în activitatea savantului vrâncean Simion Mehedinți
Nașterea Geografiei, ca știință universitară
Astăzi se împlinesc 124 de ani de la primul curs de geografie susținut de Simion Mehedinți la Universitatea din București.
* * *
Urmare a intervenției Societății Române de Geografie și a cererii lui Titu Maiorescu, Ministerul Instrucțiunii Publice a înființat la Universitatea din București prima catedră de geografie.
Primul curs universitar de geografie ținut de Mehedinți la 3 noiembrie 1900, a însemnat, la noi, actul de naștere al acestei științe. La curs a participat și bătrânul Maiorescu venit să-și susțină ucenicul la prezentarea disertației de către tânărul doctor în geografie.
Însuși E. Lovinescu, student la Facultatea de Litere și-a schimbat părerea despre fostul său profesor de la Iași, afirmând că: ,,Rezultatul a depășit orice așteptare: vreme de un ceas, dl. Mehedinți şi-a dezvoltat subiectul cu un calm nebănuit (…) în timp ce, cu ochii plini de bucurie, Maiorescu sublinia cuvintele prin gesturi expresive şi cu priviri circulare ce voia să spună: ei, ce vă spuneam eu, aşa-i că are talent”, iar Nicolae Orghidan, student în primul an, nota următoarele: ,,Sala avea un aer sărbătoresc datorită prezenţei printre alte persoane străine de curs şi a bătrânului profesor de filosofie şi logică – Titu Maiorescu, venit să asiste la prima lecţie a fostului său elev. La ora fixă apăru pe ușă un bărbat tânăr, zvelt care se îndrepta spre catedră cu pași ușori şi siguri. Avea înfăţişarea distinsă a unui adevărat intelectual…Începu să vorbească liber cu o remarcabilă uşurinţă, fără sfiala obişnuită a începătorilor. Îşi urmărea firul ideilor cu o logică strânsă ce captiva atenţia ascultătorilor. Folosea o limbă literară aleasă, ocolind pe cât putea neologismele. Nu lipseau figurile de stil puse ici, colo la loc potrivit…”.
Începând din această zi, datorită geniului şi a muncii neobosite a lui Mehedinţi, geografia va intra pe un drum ascendent, culminând cu apariţia, în 1930, a lucrării fundamentale: Terra – introducere în geografie ca știinţă şi cu întemeierea unei strălucite şcoli geografice române.
Datorită atracţiei pe care o exercita profesorul asupra studenţilor, mulţi dintre aceştia au îmbrăţişat geografia, deşi la început erau studenţi la alte specialități: George Vâlsan – filosofie, Vintilă Mihăilescu – istorie, Constantin Brătescu – secţia clasică, N. Al. Rădulescu, medicină etc.
(Costică NEAGU – Simion Mehedinți, biobibliografie, pp. 14-16)
Citiți și Primul curs universitar al lui Simion Mehedinţi a fost într-o zi de 3 noiembrie
Într-o zi de toamnă din anul 1868 vede lumina zilei, la Soveja, Simion Mehedinţi. Copilul avea să devină un savant enciclopedic, manifestându-se ca om de cultură, etnopedagog dar mai ales ca geograf. După definitivarea studiilor în Franţa şi Germania revine în ţară punând piatra de temelie şi devenind fondatorul geografiei moderne din România.
Întrucât, primul său curs de geografie ţinut la Universitatea din Bucureşti se întâmpla într-o zi de toamnă la 3 noiembrie 1900, acesta este motivul rândurilor acestor rânduri scrise în Ziarul de Vrancea.
La primul curs a asistat Titu Maiorescu
A scrie despre Simion Mehedinţi în doar câteva rânduri devine o misiune dificilă, însă dorim să insistăm asupra cursului inaugural de geografie ce este de fapt actul de naştere pentru geografia din România, la disertaţie participând însuşi Maiorescu. Pentru că trăim din amintiri, iată rememorarea acelor clipe de către fostul său student Nicolae Orghidan: ,,Sala avea un aer sărbătoresc datorită pezenţei printre alte persoane străine de curs şi a bătrânului profesor de filosofie şi logică – Titu Maiorescu, venit să asiste la prima lecţie a fostului său elev. La ora fixă apăru pe uşă un bărbat tânăr, zvelt care se îndrepta spre catedră cu paşi uşori şi siguri. Avea înfăţişarea distinsă a unui adevărat intelectual. Părul, puţin ondulat, lăsa să iasă în evidenţă liniile armonioase ale capului cu fruntea proeminentă. Barba retezată scurt dădea figurii o notă de energie. Prin ochelarii, purtaţi în permanenţă, străbătea o privire ageră. Începu să vorbească liber cu o remarcabilă uşurinţă, fără sfiala obişnuită a începătorilor. Îşi urmărea firul ideilor cu o logică strânsă ce captiva atenţia ascultătorilor. Folosea o limbă literară aleasă, ocolind pe cât putea neologismele. Nu lipseau figurile de stil puse ici, colo la loc potrivit şi în măsura pe care i-o dicta un simţ deosebit de fin pentru o formă desăvârşită.”
Simion Mehedinţi a scris primele manuale de geografie
Din acest moment, geografia ajunge pe cele mai înalte culmi datorită eforturilor magistrului şi a discipolilor.
Orele sale de curs deveneau atrăgătoare şi pentru studenţii de la alte specializări, deoarece profesorul Mehedinţi ,,împrăştia cu dărnicie, din tezaurul său de cunoştinţe, bogate raze, care luminau mintea învăţăceilor. Lecţiile erau nu numai plăcute, ci şi uşor de reţinut.” Munca sa a continuat printr-un efort permanent, dar plăcut, scriind primele manuale de geografie, devenind ministru al instrucţiunii publice în vremurile cele mai grele – Primul Război Mondial, contribuind la formarea profesorilor de geografie prin Congresele geografice, punând bazele unui sistem educaţional trainic... şi am putea continua...
Din păcate, finalul vieţii sale a fost umbrit de atitudinea noii orânduiri sociale instalate pe nedrept după cel de-al doilea Război Mondial. Reabilitarea savantului s-a făcut cu mari greutăţi şi piedici, însă o asemenea statură morală şi intelectuală, o valoare a ştiinţei geografice nu a putut fi uitată. Suntem convinşi că, indiferent de vremurile ce vor veni, memoria sa va fi cinstită de către toţi geografii. Cele mai recente activităţi realizate aici, în Vrancea, confirmă asumarea moştenirii sale geografice şi cinstirea sa: înfiinţarea unei colecţii muzeale dedicate savantului la Soveja, înfiinţarea juridică a filialei Vrancea a Societăţii de Geografie din România şi încheierea celei de a XXVI-a ediţii a Zilelor Simion Mehedinţi. (prof.dr. Nicolae DAMIAN)