Educație

Unirea si Cuza , in topul preferintelor elevilor vrinceni

Iulia Nicolaie
4 iul 2009 2652 vizualizări
Cel mai cautat profil din judet in acest an este cel de filologie de la Colegiul National Unirea , unde ultima medie de admitere a fost 9,22 u si pentru profilul de stiinte sociale de la Colegiul National Cuza a fost mare concurenta, ultima medie de admitere fiind 9,20 u in preferintele elevilor s-au inscris si Liceul Pedagogic Spiru Haret , Liceul Teoretic Emil Botta din Adjud si Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu

Emotiile au trecut pentru tinerii care urmeaza sa treaca intr-o noua etapa a vietii, liceul. Ieri, cei 2.915 absolventi ai ciclului gimnazial din Vrancea au aflat, in sfirsit, la ce unitate liceala au fost repartizati. Spre deosebire de anul trecut, doar un singur elev, din comuna Movilita, nu a completat suficiente optiuni pentru a fi repartizat la liceu, in timp ce in 2008 nu mai putin de 16 elevi au trebuit sa astepte cea de-a doua etapa a repartizarii computerizate. Conform datelor furnizate de oficialii din Educatie, profilul de filologie al Colegiului National "Unirea" a fost cel mai cautat din oras, ultima medie de admitere fiind 9,22. "Eu sint multumit, mai ales pentru ca o mare pondere dintre elevii aflati in primii 100 in judet au ales sa vina la «Unirea»", a precizat Cornel Noana, directorul colegiului focsanean, care se poate mindri si cu locul al doilea din fruntea listei, ocupat prin profilul de Stiinte sociale, la care ultima medie a fost 9,21. Si Colegiul National "Al. I. Cuza" se afla pe podiumul preferintelor elevilor vrinceni, intrucit ultima medie de admitere este 9,20, la profilul de Stiinte sociale. Iubitorii de stiinte exacte s-au orientat catre profilul real al Colegiului "Unirea", ultima medie la aceasta sectiune fiind 9,16, la matematica-informatica. Cele doua colegii de renume sint urmate indeaproape de Liceul Pedagogic "Spiru Haret", la care ultima medie de admitere a fost 8,96, la profilul de Stiinte sociale. Cel mai bun liceu, care nu se afla in municipiul resedinta de judet, este, in acest an, Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, unde ultimul elev a intrat cu media 8,56, la profilul de matematica informatica. O surpriza interesanta in acest an este faptul ca din ce in ce mai multi tineri incep sa se orienteze spre Turism, conform spuselor directorului Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", Radu Stefan. "Foarte curios, cel mai cautat profil la noi a fost cel de Turism, avem copii cu medii foarte mari. Este un lucru bun, pentru ca este un domeniu care se va dezvolta in mod sigur. O alta surpriza pe care o privim cu suspiciune, pentru ca nu putem fi siguri ca notele reflecta realitatea, este faptul ca numarul elevilor care au venit din mediul rural este mai mare decit al celor din mediul urban", a mentionat Radu Stefan, care spune ca s-a mai confruntat cu astfel de situatii delicate pe parcursul ultimilor ani, dovedind ca notele mari de la tezele cu subiect unic nu sint atit de relevante pe cit s-ar dori.

Si copiii de VIP-uri au ales colegiile de prestigiu

Fiica directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, Marian Lungu, Andreea, ocupa locul opt in clasamentul scolarilor din judet cu o medie de admitere de 9,94, aceasta alegind profilul de matematica-informatica al Colegiului "Unirea". Si fiica consilierului judetean PNL, Nicu Mazere, Alexandra, a ajuns pe locul 96 in top-ul celor mai buni elevi din judet, obtinind media de admitere 9,69. Aceasta a ales sa-si continue studiile la "Cuza", la Stiintele naturii. De asemenea, fiica fostului consilier local Mirela Bizna, Diana, are o medie de care se poate mindri, 9,78, care a ajutat-o sa ocupe un loc in clasa de matematica-informatica a CNU. Cea mai silitoare eleva a judetului, Elena Topor, a ales si ea Colegiul "Unirea", profilul de Stiinte sociale. De mentionat ca primii aflati in topul mediilor de admitere nu provin din clasele de V-VIII ale colegiilor focsanene, ci din scoli generale din oras. Conform datelor furnizate de oficialii Inspectoratului Scolar, cele mai bune scoli, din acest punct de vedere, sint Scoala "Duiliu Zamfirescu", Scoala "Stefan cel Mare" si Scoala "Ion Basgan" din Focsani. Din mediul rural, Scoala din Vidra se afla pe primul loc, eleva Antonia Profiroiu avind o medie de 9,92. Aceasta a ales sa-si continue studiile la Grupul Scolar "Simion Mehedinti" din Vidra. Anul trecut, recordul ultimelor medii de admitere a fost batut de profilul filologie de la CNC, unde ultimul elev declarat admis a avut media 9,45. Profilul matematica-informatica de la "Cuza" a avut ultima medie 9,37, in timp ce cu 9,32 s-a intrat la filologie la "Unirea". Au urmat profilele Stiinte sociale de la CNU si CNC la egalitate, cu 9,25, Stiinte ale naturii CNU "" 9,22, mate-info CNU - 9,20, Stiinte ale naturii CNC - 9,11, mate-info de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" "" 8,85, Stiinte sociale Liceul Pedagogic "Spiru Haret" "" 8,81 si mate-info Liceul "Emil Botta" Adjud "" 8,76.

Se anunta noi schimbari in admiterea de anul viitor

Ministerul Educatiei are in vedere ca anul viitor sa elimine tezele cu subiect unic, intrucit calificativele obtinute de scolari nu reflecta cunostintele reale. Cea mai recenta propunere a oficialilor din invatamint este introducerea evaluarii de tip PISA (n.r.- Programme for International Student Assessment). "Testele PISA, programul pentru evaluarea internationala a elevilor, reprezinta evaluarea standardizata international, initiata si proiectata de tarile OECD, cu scopul de a obtine informatii sistemice despre rezultatele sistemelor de invatamint. Ceea ce diferentiaza in mod deosebit testele PISA de sistemul national de teste este tocmai caracterul pragmatic, de evaluare a competentelor pe care le au elevii si mai putin a nivelului cunostintelor din manuale. Altfel spus, testele PISA ne arata cit de bine stapinesc elevii nostri capacitatea de a observa, de a intelege si conexa informatiile stiintifice, cum pot prelucra aceste informatii pentru a oferi raspunsuri practice, la situatii de viata", se arata pe portalul SIVECO Romania. Reprezentantii scolilor vrincene cred ca o asemenea schimbare nu ar face decit sa-i incurce si mai mult pe elevi, mai ales avind in vedere ca modul de predare din Romania se axeaza mai mult pe teorie si pe manuale, decit pe intelegerea si interpretarea libera a notiunilor. "Eu as merge tot pe varianta examenului de capacitate, asa cum a fost la un moment dat", a afirmat Carmina Corbeanu, director al Liceului Pedagogic "Spiru Haret". "Nu cred ca elevii sint pregatiti. Sintem pe ultimele locuri la acest tip de evaluare. Sint de acord cu eliminarea tezelor cu subiect unic, dar trebuie gasit un sistem serios de evaluare a copiilor", a fost de parere si directorul CNU, Cornel Noana. (Iulia NICOLAIE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 9 ore, 23 minute, 12 secunde
Eu sunt foarte nemultumita in legatura cu desfintarea S.A.M-urilor deoarece toti elevii pot intra acum la liceu, nemaifacndu-se diferente intre elevii care invata si cei care nu. Odata cu desfintarea citeste integral
, acum 739392 zile, 9 ore, 23 minute, 12 secunde
buna ...vreau si eu sa stiu ultima medie cu care s-a intrat la CNC-Focsani ............vreau sa stiu ultima medie care a fost admisa ......va multumesc !
, acum 739392 zile, 9 ore, 23 minute, 12 secunde
vreau sa stiu ultima medie de admitere la CNC-Focsani 2009 ......Va multumesc !
, acum 739392 zile, 9 ore, 23 minute, 12 secunde
as dori sa stiu care este media de admitere la LICEULMihail kogalniceanu ...VA MULTUMESC!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.