Educație

S-a facut receptia la Biserica Armeneasca

Iulia Nicolaie
24 iun 2009 2127 vizualizări
La inceperea lucrarilor biserica era o ruina, insa acum are o fata noua

Monumentul istoric Biserica Armeneasca "Sf. Gheorghe" din Focsani a fost restaurat prin Programul National de Restaurare de catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) sub antrepriza ONMI, iar ieri s-a facut si receptia, conform informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei de Cultura Vrancea. "La inceperea lucrarilor biserica se afla in stare de ruina, practic doar peretii laterali mai erau in picioare dupa seismul din 1940, si a fost adusa la forma initiala dupa documentele si marturiile din perioada respectiva", se arata pe site-ul institutiei. Lucrarile de restaurare la Biserica Armeneasca au inceput inca din 1994, fiind intrerupte si reluate in repetate rinduri din lipsa de fonduri. Reabilitarea monumentului a costat in jur de 1,8 milioane de lei, lucrarile fiind efectuate de firma Dedal din Galati. Biserica Armeneasca "Sf. Gheorghe", datata in 1773 prin zapisul Ionita Capitan Toca, ocupa un loc important in inima armenilor stabiliti aici. In secolul al XVIII-lea acestia aveau puterea financiara pentru a cumpara terenul de pe strada Cotesti si pentru a-si ridica o biserica. Momentan, inca doua biserici sint in restaurare. Este vorba despre Biserica de lemn de la Vrincioaia si Biserica Bordesti, singura din judet care are picturi realizate de celebrul zugrav Pirvu Mutu. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 3 ore, 5 minute, 47 secunde
e superba Biserica aceasta ! printre putinele cazuri in care s-a lucrat eficient, rapid avand in vedere cum arata la inceput, pt cei care isi aduc aminte ! N-are rost sa amintim contributia si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.