Educație

Fermierilor vrinceni le-a ajuns seceta la os

Doina Ganea
20 iun 2009 1124 vizualizări
Agricultorii vrinceni vor avea, în vara acestui an, pierderi de aproape 50% la culturile de griu si rapita din cauza uscaciunii solului u ei au cerut ieri declararea judetului Vrancea zona calamitata de seceta u marii fermieri au atras atentia si asupra continuarii lucrarilor la Canalul Siret-Baragan, un sistem de irigatii care le-ar putea salva culturile

Alarmati de seceta si de precipitatiile tot mai scazute din ultimul timp, fermierii s-au intilnit ieri la sediul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala Vrancea cu reprezentantii acestei institutii si cu subprefectul Sorin Hornea pentru a se pune de acord asupra masurilor ce trebuie luate astfel incit Vrancea sa fie declarata judet calamitat. La intilnire au participat fermieri care cultiva aproape o treime din suprafata arabila a judetului, adica 35-40 mii de hectare. Potrivit unei situatii provizorii de la DADR Vrancea, pina acum au fost depuse notificari pentru circa 8.000 hectare de culturi agricole calamitate de seceta, insa suprafata creste de la o zi la alta. Cele mai mari suprafete se inregistreaza la griu si rapita, cu 5.505 hectare, respectiv, 2.471 hectare. Culturile de rapita si paioase par cele mai afectate de seceta iar despre irigatii nici nu poate fi vorba au sustinut fermierii. "S-a acreditat ideea ca ultimele precipitatii din mai au mai ameliorat seceta. Nu este asa, iar pierderile la culturi sint tot mai mari si s-a ajuns la o seceta pedologica excesiva. Sistemele de irigatii sint distruse. S-a furat cit cuprinde iar Ministerul Agriculturii nu vrea sa dea bani. Ce s-a irigat pina acum este o parodie", a spus inginerul Constantin Bazon, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice. Acesta a afirmat ca se estimeaza o productie medie de maximum 2.500 kilograme/hectar, fata de cele 5-6.000 kilograme/hectar scontate la inceputul anului.


Fermierii privesc spre Canalul Siret-Baragan


Constantin Bazon, care este si vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR)din Romania, este de parere ca recoltele sint aproape compromise, obtinindu-se mai putin de jumatate din cantitatile asteptate "Productia medie nu va depasi 2.500 kilograme la hectar, iar aceasta doar daca s-a respectat tehnologia. Agricultorii mai mici, care nu au avut bani pentru lucrari, nu vor obtine nici 2.000 kilograme", a mai afirmat Constantin Bazon. El a precizat ca exista suprafete unde recolta va fi buna pentru ca precipitatiile au cazut in cantitati suficiente, insa, in marea majoritate a localitatilor din judet, nu a plouat. "în mai, am avut precipitatii de 30-40 litri/metru patrat, in iunie sint de 9-16 litri, mult prea putin fata de cit ar fi trebuit sa avem, adica 150 litri/metru patrat. Practic, s-au uscat culturile si s-a ajuns la o seceta pedologica excesiva. Avem un canal important. Siret Baragan, care nu a fost conceptia lui Ceausescu. Este un proiect din 1917. De ce nu se fac demersuri pentru reluarea lucrarilor pentru ca am inteles ca peste 70% dintre ele sint realizate. S-au facut subtraversari, poduri. Daca s-ar lucra la el am avea un sistem de irigatii prin caderea libera a apei, fara prea mult consum de energie. Ba chiar s-ar mai putea obtine energie prin montarea unor minicentrale", a spus Constantin Bazon.


Plata subventiilor, intirziata


O alta nemultumire a fermierilor a fost legata de neplata subventiilor catre producatori promise de Ministerul Agriculturii. "Sint numai promisiuni, iar fapte foarte putine. Trebuie sa se deblocheze banii, sa trecem de la vorbe la fapte" a precizat un alt fermier nemultumit. Fermierii mai sustin ca nici pina acum nu au primit banii pentru subventia la hectar, desi multi dintre ei s-au imprumutat in banci in baza certificatului de la APIA si au termene scadente la 30 iunie. Un alt producator agricol a sustinut ca strategia pentru agricultura, despre care se tot vorbeste, lipseste in realitate. Directorul DADR, Costica Neata, considera ca toate nemultumirile fermierilor pot fi sustinute mai puternic prin organizatiile pe care ei le reprezinta. Subprefectul Sorin Hornea i-a asigurat pe fermieri de tot sprijinul cu promisiunea ca demersurile lor vor fi inaintate Guvernului. Un alt subiect adus in discutie ieri s-a referit la descentralizarea Ministerului Agriculturii, marii producatori agricoli sperind ca DADR va ramine in aceeasi structura ca si pina acum. In opinia directorului DADR decizia producatorilor este foarte importanta. Descentralizarea ar trebui sa insemne infiintarea Camerelor Agricole pe scheletul OJCA si cu oameni din cadrul Dezvoltarii Rurale. Daca aceasta descentralizare va deveni operationala, Directia Agricola ar urma sa intre in subordinea Consiliului Judetean. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 10 ore, 56 minute, 20 secunde
Si cand te gandesti ca la crescatoria de striti de la Km 27 respectivele oratanii consuma numai apa de la CERAMICA... Napoleon spunea ca atunci cand nu vrei sa rezolvi o problema, da o comisie pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.