Educație

Admiterea la liceu intra in linie dreapta

Iulia Nicolaie
17 iun 2009 2979 vizualizări
Azi se afiseaza mediile absolventilor de gimnaziu u intre 18 si 25 iunie se completeaza fisele de admitere u pe 3 iulie are loc repartizarea computerizata, iar pe 6 iulie elevii vor afla la ce liceu au intrat u directorii de licee considera ca tezele cu subiect unic, pe baza carora se face admiterea, nu sint relevante

Admiterea in invatamintul liceal ii agita din ce in ce mai tare pe absolventii de gimnaziu, dar si pe parinti. Astazi, oficialii Inspectoratului Scolar Judetean vor face publica lista mediilor scolarilor, in ordine descrescatoare, pentru ca familiile copiilor sa-si faca o idee in legatura cu optiunile pe care le au la indemina. "Miine (n.r.-astazi) vor fi afisate mediile in ordine descrescatoare, urmind ca la inceputul lunii iulie sa fie afisata lista finala a candidatilor la unitatile de invatamint liceal", a precizat inspectorul scolar general adjunct, Stan Rogoz. între 18 si 25 iunie, comisia de admitere de la nivelul fiecarei scoli stabileste calendarul intilnirilor cu fiecare clasa, grafic pe care parintele trebuie sa-l respecte. In aceasta perioada, parintii trebuie sa completeze o fisa cu optiunile copilului, dupa care urmeaza repartizarea computerizata a elevului intr-una din unitatile liceale alese, in functie de media de admitere, rezultata din media tezelor unice si a mediei generale din clasele V-VIII. Pe 3 iulie are loc repartizarea computerizata. Afisarea de catre fiecare unitate de invatamint liceal si profesional a listei candidatilor repartizati in acea unitate are loc pe 6 iulie, conform calendarul admiterii pe 2009 al MECI.


"Cuza" si "Unirea", cele mai cautate anul trecut


Admiterea la liceu, bazata anul trecut pentru prima data pe media tezelor cu subiect unic, a adus ceva surprize in privinta optiunilor elevilor, diferite fata de cele din anii trecuti. Profilul matematica-informatica de la Colegiul National "Unirea", un profil foarte cautat in ultima perioada, a ocupat doar locul al saptelea in ierarhia bazata pe ultima medie de intrare. Tot anul trecut, CNU a intrat insa in topul national al celor mai bune licee, in functie de mediile elevilor admisi. In 2008 recordul a fost batut de profilul filologie de la Colegiul National "Al. I. Cuza", unde ultimul elev admis a avut media 9,45. Profilul de matematica-informatica de la Cuza a avut ultima medie 9,37, in timp ce cu 9,32 s-a intrat la filologie la "Unirea". La stiinte sociale cele doua colegii s-au aflat la egalitate, cu medii de circa 9,20. Urmatoarele clasate au fost profilul de matematica-informatica de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", cu ultimul admis avind media 8,85 si profilul de stiinte sociale al Liceului Pedagogic "Spiru Haret" cu media 8,81 si matematica-informatica la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, ultima medie fiind 8,76.


"Tezele cu subiect unic ar trebui desfiintate"


Directorul Liceului Teoretic "Emil Botta" Adjud, Petru Dinicu, este de parere ca acest mod de admitere in invatamintul liceal nu este potrivit, anul trecut fiind intimpinate diferente de citeva puncte intre media de admitere a elevului si nivelul real de pregatire la care acesta se situeaza. "Nu au fost probleme cu adaptarea elevilor. Mai sint diferente, dar nu catastrofale. In schimb, aceste teze cu subiect unic ar trebui desfiintate", a opinat Dinicu, unul dintre directorii care pledeaza pentru examenul clasic de admitere, care ilustreaza mai bine adevarata pregatire a elevului. Pe de alta parte, directorul Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau", Costache Lupu, este de parere ca odata cu cresterea numarului de clase la liceu prin desfiintarea celor de scoli de arte si meserii, va creste si concurenta intre unitatile scolare. "Dat fiind faptul ca s-a inmultit numarul de clase de liceu, concurenta va fi foarte mare, dar consider ca vom avea succes si in acest an. In ceea ce priveste nota de admitere si nivelul de pregatire al elevilor, diferentele nu au fost foarte mari", a mai spus Costache Lupu. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 10 ore, 15 minute, 47 secunde
.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.