Educație

Reperul Eminescu, evocat la Biblioteca Judeteana

Ciprian Fânaru
16 iun 2009 1032 vizualizări
Pe 15 iunie s-au implinit 120 de ani de la moartea poetului national

Sala de lectura a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" Focsani a gazduit ieri un moment "Mihai Eminescu", la fix 120 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului. Intr-un cadru restrins, actorii Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", Sorin Francu, Raluca Urea, Vlad Corbeanu si Paula Grosu au recitat creatii ale poetului national, in timp ce profesoara de limba si literatura romana Cristina Chiriac a vorbit despre articolele cu caracter politic scrise de poet in ziarul "Timpul". Profesoara a amintit rolul de simbol si reper al poetului nepereche, indemnind totodata la interpretare personala in viziunea despre Eminescu, calmul si ratiunea trebuind sa primeze, in opinia sa, in adoptarea povestilor si legendelor privitoare la moartea sa. "Considerat de unii intelectuali contemporani drept un cadavru ascuns in debara, Eminescu ramine un simbol national, un reper pentru literatura romana si un model pentru scriitorimea de azi. Cred ca el nu poate fi exclus din constiinta romanilor", a subliniat Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal. Printre cei prezenti, destul de putini la numar, s-au numarat scriitorul Gheorghe Neagu dar si gazda care a raspuns initiativei Teatrului Municipal, Teodora Fantanaru, director al Bibliotecii Judetene. Cu aceasta ocazie, audienta a putut rasfoi cartile din cadrul unei expozitii avind drept tematica opera lui Eminescu. Cel mai apreciat moment al manifestarii a fost recitarea emotionanta de catre actrita Paula Grosu a poeziei "Floare albastra", rasplatita prompt cu aplauze. Cei care au vorbit despre Eminescu l-au catalogat pe acesta ca "reper dar si nevoie", precizind in acelasi timp ca nu e nimic desuet in a lectura opera sa, versurile sale aplicindu-se din pacate perfect si la realitatea zilelor noastre. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.