Educație

Hramul Manastirii Cotesti

Valentin Muscă
8 iun 2009 1372 vizualizări
Podgoria Cotestilor este astazi în sarbatoare. Manastirea Cotesti celebreaza patronii lacasului de cult, respectiv Tatal, Fiul si Duhul Sfint, adica Sfinta Treime.

Ctitorita in perioada ce a urmat epocii brincoveniene, de catre dregatorii militari aflati la slujba la frontiera dintre Muntenia si Moldova, pe locul unei modeste biserici de lemn, biserica Manastirii Cotesti este singurul lacas de cult monahal din Vrancea care are ca hram Sfinta Treime. Impresionanta prin dimensiuni, "biserica dintre vii", este o constructie caracteristica epocii turbulente a secolului al XVIII-lea, cind lacasurile de cult din Moldova si Muntenia serveau nu doar pentru rugaciune, ci si ca fortarete, aidoma bisericilor-cetate din Transilvania. Deteriorata de razboaiele ruso-austro-turce, de cutremure si de Primul Razboi Mondial, biserica a rezistat si perioadei comuniste cind Manastirea a fost transformata in cooperativa agricola de productie, iar biserica servea ca depozit. Urmele acelor ani se mai vad prin cimitirul mutilat, in partea de miaza-noapte, iar martori sint crucile seculare peste care s-au turnat betoanele restaurarii heirupiste dupa 1989, cind termopanele sponsorizate de noi imbogatiti au inlocuit grilajele seculare, iar cimentul platit de Ministerul Culturii si Cultelor a acoperit pe veci pietrele tombale. Chiar si asa, biserica "Sfinta Treime" de la Manastirea Cotesti impune respect prin simetria sacra a formelor, printr-o arhitectura in care omul se poate ruga in liniste si contempla Absolutul. Asezamint monahal pentru calugari initial, acesta a fost transformat in manastire pentru monahii, prin transferarea maicilor de la Manastirea Bontesti (comuna Cirligele), fondata efemer de episcopul tipograf Mitrofan. Aflata la doi pasi de Focsani, Manastirea Cotesti este inca un loc incarcat de spiritualitate in care mai gasim farime dintr-o epoca apusa. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.