Educație

Rusaliile, ziua infiintarii primei comunitati crestine

Ciprian Fânaru
6 iun 2009 1305 vizualizări
Crestinii ortodocsi serbeaza, duminica, la 50 de zile dupa Pasti, Rusaliile, adica Pogorirea (Coborirea) Duhului Sfint sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împaratesti ale Mintuitorului, în care a fost alcatuita prima comunitate crestina, nucleul Bisericii de mai tirziu

Cind Duhul Sfant s-a pogorit peste apostoli, acestia au devenit "preaintelepti", fiind umpluti de "lumina, rivna si toate harurile dumnezeiesti". Abia dupa acel moment, ucenicii Domnului au iesit in toata lumea, savirsind minuni, intorcind pe pagini de la inchinarea idolilor, aducind - de la oameni simpli la imparati - pe multi la credinta. începutul a avut loc chiar in acea zi a Pogoririi Duhului Sfint cind, in urma predicii apostolului Petru - "ca la 3000 de suflete" au crezut in Hristos, alcatuind prima comunitate crestina. Duminica Mare care incheie Ciclul Pascal, cunoscuta si sub denumirea de Pogorirea Sfintului Duh, se suprapune peste sarbatoarea populara a Rusaliilor, sincretismul lor ingreunind disocierea obiceiurilor si practicilor crestine de cele precrestine.

Obiceiuri de Rusalii

In traditia populara, Rusaliile sint niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in simbata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei. Mosii de vara, tinuti in simbata Rusaliilor, sint unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sint pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. De Rusalii este obisnuit si jocul calusarilor, dans constind in saritul peste foc pentru a scapa de iele. Biserica se intemeiaza la Cincizecime deoarece atunci viata patrunde in lumea inchisa mai inainte in limitele inguste ale creatului. Limbile de foc cazute peste capetele apostolilor arata ca intre cer si pamint nu mai e un hotar de netrecut si ca cei ce cred in Hristos pot participa la o viata spirituala ce-si are radacinile in chiar viata divina. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.