Educație

Hristos s-a inaltat!

Ziarul de Vrancea
28 mai 2009 1237 vizualizări
Crestinii sarbatoresc astazi Invierea Domnului. Sarbatoarea Inaltarii Domnului este unul din cele 12 Praznice Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Inaltarea are o data mobila, deoarece depinde de data in care praznuim Invierea. Pentru romani, aceasta sarbatoare mai are un sens: cinstirea si pomenirea eroilor si martirilor neamului, care si-au dat viata pentru apararea si intregirea tarii. Sarbatoarea Inaltarii Domnului are loc la 40 de zile de la Pasti si precede sarbatoarea Rusaliilor. In urma cu 2.000 de ani Iisus Hristos avea sa ii stringa pe toti cei 12 apostoli si sa le impartaseasca din tainele sfinte. Pe Muntele Maslinilor Pastorul ce Bun s-a ridicat la cer sub privirile inmarmurite ale apostolilor si astfel s-a intimplat Inaltarea, sarbatoare care aduce in casele crestinilor curatirea duhului. Dintre evanghelisti, doar Luca, in capitolul 24, versetele 50-53, ne relateaza, pe scurt, inaltarea lui Iisus la cer. "El i-a dus afara din Betania si, ridicindu-si miinile, i-a binecuvintat. Pe cind ii binecuvinta, a fost despartit de ei si a fost inaltat la cer...". Dupa ce a inviat, Iisus s-a aratat mai intii Mariei Magdalena, care s-a dus si a dat de stire celor care fusesera impreuna cu El. Asadar, in ziua Inaltarii, Iisus era printre ucenicii Sai, carora le-a poruncit sa vesteasca Evanghelia. Astfel, dupa ce a vorbit cu ucenicii, Iisus a fost inaltat la cer si S-a asezat la dreapta lui Dumnezeu. Astazi, crestinii se saluta cu "Hristos a Inaltat!". Inaltarea lui Iisus este amintita in Simbolul Apostolilor si in Crezul crestin. Inviat din morti, Hristos intra prin Inaltare in slava Tatalui pe care o avea "mai inainte de a fi lumea", ridicind totodata la inaltimi nebanuite pina atunci de nimeni firea omeneasca pe care si-a asumat-o la intrupare si pe care a indumnezeit-o prin intreaga Sa lucrare divin-umana. (E. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.