Educație

Liceenii actori au facut deliciul publicului

Ziarul de Vrancea
28 mai 2009 1405 vizualizări
STEF-ul a debutat ieri, cu piesa elevilor de la Liceul cu Program Sportiv, continuind cu cea a liceenilor de la Grupul Scolar de Industrie Usoara u ultima reprezentatie a serii a fost data de Colegiul Unirea , care au jucat in piesa Se cauta un mincinos , a lui Dimitris Pshatos

Cea de-a 27-a editie a galelor teatrale rezervate liceenilor din Focsani a debutat ieri, intr-o atmosfera demna de o reprezentatie a unui teatru cu renume. Sapte licee focsanene se lupta in decursul a trei zile pentru trofeul Stagiunii Teatrale si, din cite se pare, lupta va fi una extrem de strinsa, luind in calcul munca asiduua a liceenilor. Inspectorul scolar general Danut Popoiu, membru in juriu, a recitat in fata salii aproape pline a Casei de Cultura citeva versuri prin care a comparat teatrul cu viata. Profesorul a recunoscut cu aceasta ocazie "imbatrinirea" sistemului educational, marturisind totodata ca in studentie s-a indragostit de actrita teatrului Notarra Diana Lupescu, acum presedintele juriului, al carei poster il avea pe perete. Din juriu mai fac parte anul acesta Marinela Tepus, directorul Teatrului "George Ciprian" din Buzau, si Georgeta Vioreanu, secretar literar la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia".


Stagiunea a fost deschisa de elevii Liceului cu Program Sportiv Focsani, care au pus in scena o adaptare dupa "Cerere in casatorie" a lui Cehov, sub indrumarea lui Costin Alexe Toma si a Claudiei Cautis. Din Radu in rolul lui Ivan Lomov, timidul si suferindul venit sa ceara mina Nataliei, interpretata de Ana Patrut, a reusit sa se transpuna foarte bine in pretendentul gituit de emotie. Cererea in casatorie se transforma rapid intr-o disputa a orgoliilor, avind pe rind drept pretexte proprietatea asupra poienii "boilor" si calitatilor ciinilor de vinatoare. Comedia de situatie, la care a contribuit si Toma Ionut Victor, in rolul tatalui cu atitudine mercantila Stepan Ciubukov, a stirnit risete si aplauze sincere ale publicului, din care au facut parte si cei cinci componenti ai lotului national de rugby U18 legitimati la LPS Focsani. Regretele au venit deoarece piesa, incheiata sugestiv cu replica "si uite-asa incepe fericirea conjugala!", a luat sfirsit prea repede.


"Pentru fapta rasplata si napasta pentru napasta"


Asa s-a incheiat reprezentatia elevilor de la Grupul Scolar de Industrie Usoara, care au pus in scena celebra piesa "Napasta" a lui I. L. Caragiale. Elevii, aflati sub aripa indrumatorului artistic George Nastase si a profesoarei Maria Dragan, au adunat ropote de aplauze din partea publicului prezent in numar mare la reprezentatie. Trio-ul personajelor Anca, Dragomir si Gheorghe a impresionat prin forta spirituala, dar si prin caracterul vicios si malefic. Protagonistii lui Caragiale sint oameni simpli, de la munte, care ascund mult mai multe decit lasa sa se vada, piesa putind fi asemuita intr-o oarecare masura cu Stirile de la ora 5. Astfel, pe parcursul celor 30 de minute, spectacolul a fost presarat cu intrigi si crime salbatice savirsite din gelozie. Desi tinerii s-au mai bilbiit pe alocuri, sentimentele personajelor au fost transmise in forma pura publicului, care la rindul sau a tresarit de emotie in momentele de cumpana ale povestii.


"Uniristii" au cautat un mincinos, dupa alegeri


Liceenii actori de la Colegiul National "Unirea" au incheiat aseara, in aplauzele furtunoase ale colegilor, prima zi de STEF 2009. "Uniristii" au reusit sa tina in priza timp de aproape o ora si jumatate o sala plina la refuz de sustinatori, prin comedia "Se cauta un mincinos", de Dimitri Psathas. Cei 14 elevi au reusit, sub coordonarea profesorului Romulus Buzatelu si a indrumatorului artistic Adrian Damian, sa puna in scena o situatie de viata cit se poate de actuala: "ceasul blestemat al indeplinirii promisiunilor dupa alegeri", dupa cum spune unul dintre personaje, deputatul Ferechis. Acesta, pentru a scapa de pretentiile celor care l-au votat, in schimbul unor favoruri promise in cazul in care va ajunge parlamentar, cauta un secretar cu o calitate esentiala, pentru a scapa de cei care vin in audienta neincetat: sa fie un mare mincinos. Si l-a si gasit, in persoana lui Theodor "Mincinosul", de profesie martor mincinos si ziarist care a publicat in "Adevarul". Tesatura minciunilor a creat, cum altfel, adevarate scene comice. La final, personajele au realizat ca minciuna are picioare scurte. (I. NICOLAIE, M. BESLEAGA, C. FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 21 minute, 3 secunde
Iar se ridica in slavi unirea? din cati am intrebat eu 80%mi'au spus ca a fost plictisitor (:|
, acum 739392 zile, 4 ore, 21 minute, 3 secunde
mie mi s-a parut o piesa destul de draguta chiar reusita piesa uniristilor. au jucat majoritea foarte bine pt varsta lor si nu e vorba de unirea aici....chiar isi merita renumele de actori...oricum citeste integral
, acum 739392 zile, 4 ore, 21 minute, 3 secunde
@somebody : procentul tau se bazeaza pe un sondaj facut pe un esantion de maxim 5 persoane si acestea de la orice alt liceu decat Unirea ? Piesa a fost bine jucata , a fost foarte comica - dovada fac citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.