Educație

Subiect gresit la teza unica la istorie

Iulia Nicolaie
22 mai 2009 1120 vizualizări
Reprezentantii MECI au dat-o-n bara din nou, incurcind datele in teza unica la istorie u 1.052 elevi vrinceni au optat pentru istorie, in comparatie cu 2.408 care au ales geografia u istoricii Abramburicai au incurcat armatele din bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz

Elevii au devenit din nou victime nevinovate ale unui sistem care scirtiie tocmai in momentele importante. Dupa amenintarile sindicalistilor si aminarea tezei la limba si literatura romana doar pentru a-i incurca pe protagonistii schitei lui Caragiale, reprezentantii Educatiei au devenit un soi de Pacala in fata elevilor. In ciuda promisiunii reprezentantilor ministerului care i-au asigurat pe scolari ca nu se vor mai face greseli la tezele cu subiect unic, acestia au "comis-o" din nou. Ieri, elevii de clasa a VIII-a au avut de trecut prin ultima proba a tezelor cu subiect unic de anul acesta, cea de geografie sau istorie, la alegere. Examinarea a inceput la orele 12.00 si a avut o durata de doua ore, timp in care elevii au avut de rezolvat varianta cu numarul cinci. In subiectul cu numarul doi al tezei cu subiect unic la istorie, referitor la bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz, s-a strecurat o greseala, in sensul ca in loc de Armata I, era scris Armata II. De aceasta data insa, greseala a fost detectata la timp de catre profesorii de istorie, in majoritatea scolilor fiind trimisa o erata care sa-i informeze pe elevi si dascali asupra greselii din subiecte. In Vrancea, conform datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Scolar, in 90% din scoli erata a ajuns inainte de inceperea examinarii si in 10 % la scurt timp dupa. "Greseala s-a facut din tehnoredactare, unde a fost gresita o cifra. Nu ar fi trebuit sa fie o problema. Nu pot sa spun decit ca s-a corectat rapid acest lucru. De asemenea, gradul de dificultate este mai mare decit in anul trecut si semestrul trecut si de data aceasta cred ca notele nu vor mai fi doar de 9 si 10", a declarat inspectorul de istorie din cadrul ISJ Vrancea, Dorin Cristea.


"Educatia se face prin exemplu si doar prin exemplu"


Dupa incheierea probei, elevii au spus ca subiectele au fost mai dificile decit in semestrul trecut, dar nu imposibil de rezolvat. "La noi in scoala erata a ajuns putin dupa ce au fost date subiectele. Elevilor nu li s-a parut foarte greu, iar copiii buni si-au dat seama imediat de greseala. Adevarata problema este cum mai apreciaza elevul seriozitatea examenului si a intregului sistem. Educatia se face prin exemplu si doar prin exemplu", a subliniat directorul Scolii "Ion Basgan", Tiberiu Dima. In toata degringolada creata in educatie, elevii incep sa-si piarda increderea in intregul sistem si respectul pentru cei care sint pusi acolo sa-i invete, nu sa le puna piedici din neatentie sau nestiinta. "Dupa parerea mea, cei de la minister au tratat superficial subiectul deoarece a continut acea eroare. Sint foarte indignata si sper sa fie luate masuri in acest sens! ", ne-a spus Gabriela Madalina Popa, eleva in clasa a VIII-a la Scoala de Arte si Meserii Panciu. Ieri au dat teza 3.460 de elevi vrinceni de clasa a VIII-a, dintre care 2.408 la geografie si doar 1.052 la istorie. Astfel, dintre cei 3.636 inscrisi initial, au absentat doar 176.

"Ministerul Educatiei a devenit protagonist in opera lui Caragiale"

Sindicalistii vrinceni reactioneaza la greselile MECI, spunind ca este inacceptabila o astfel de greseala, mai ales avind in vedere ca este deja a doua oara in aceasta sesiune. "Ministerul Educatiei a devenit protagonist in opera lui Caragiale. Astfel de erori nu sint admisibile. Este o lipsa totala de profesionalism fata de elevi si profesori. Ar trebui ca intreg personalul de la CNCIP, unde s-a produs greseala, sa fie demis. Tin sa mentionez ca pentru elevii care s-au pregatit eroarea nu era atit de grava, dar putea produce confuzii in cazul elevilor superficiali sau slab pregatiti", a subliniat liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan. Si Constantin Grigore, liderul SLI in judet, critica aspru eroarea comisa. "Acest lucru nu dovedeste decit superficialitate si incompetenta din partea celor care au intocmit subiectele", a punctat si Grigore. Din 28 mai incepe perioada speciala a tezelor cu subiect unic, cu proba la limba si literatura romana, urmata de proba la matematica pe 2 iunie si de cea de istorie sau geografie, la alegere, pe 4 iunie. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.