Educație

Elevii ar putea da examen de admitere la finalul clasei a IX-a

Iulia Nicolaie
15 mai 2009 1462 vizualizări
Admiterea la liceu si posibilitatea crearii unor consortii scolare nasc controverse u examenul de titularizare s-ar putea organiza in fiecare unitate scolara u Scolile ar trebui sa aiba responsabilitatea de a-si alege elevii si profesorii , spune directorul Colegiului Unirea , Cornel Noana

Fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, seful Comisiei prezidentiale pentru educatie, a propus de curind un nou pachet legislativ, in care figureaza multe initiative care ar putea schimba invatamintul din temelii. Desi se discuta de ceva timp de posibilitatea revenirii la examenul de admitere pentru a intra in invatamintul liceal, modul in care poate fi introdusa aceasta examinare ii pune pe ginduri si pe sindicalistii vrinceni. Liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan, sustine ca propunerea lui Miclea, de a introduce examenul de admitere dupa terminarea clasei a IX-a, poate da nastere unor probleme. "Examenul de admitere in sine e o idee foarte buna. Este posibil insa sa avem un gol de clasa a IX-a in licee si sa intram cu reduceri de personal. In ceea ce priveste unitatile de gimnaziu, daca sint conditii in scolile cu personalitate juridica si profesorii sint pregatiti si pentru clasa a IX-a, atunci este in regula", a concluzionat Paulina Roscan. Directorul Colegiului "Unirea" este insa de alta parere. "Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este cel putin utopica, gimnaziile nu au capacitatea de a mai tine inca un an la clasa", sustine Cornel Noana.


"Cum poti sa ai rezultate cu oameni pe care ti-i da altcineva?"


Cel mai controversat punct al proiectului legislativ este, fara doar si poate, titularizarea pe post a dascalilor. Aceasta ar insemna ca, la nivelul unitatilor scolare, vor avea loc concursurile pentru ocuparea posturilor disponibile, cadrele didactice fiind practic angajate la unitatea de invatamint la care predau. In acelasi timp, dascalii cu merite deosebite vor putea deveni titulari in sistem doar dupa ce vor participa la diverse cursuri de pregatire timp de citiva ani. "Titularizarea la scoala, prin concurs, este un element esential al descentralizarii. Cum poti sa ai adevarate rezultate cu niste oameni pe care ti-i da altcineva?", se intreaba directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani, Radu Stefan. Directorul Colegiului National "Unirea", Cornel Noana, afirma ca a beneficiat de posibilitatea de a se da concursuri in scoala chiar la unitatea de invatamint pe care o conduce, lucru care s-a dovedit a fi benefic. "Noi, la Colegiul "«Unirea», am beneficiat la un moment dat de ocuparea posturilor prin concurs si am cistigat astfel profesori foarte buni. Cred ca o astfel de masura poate fi aplicata. Scolile ar trebui sa aiba responsabilitatea de a-si alege elevii si profesorii", a incheiat Noana.


Consortiile scolare, o idee novatoare


Ideea de consortiu scolar apare pentru prima data intr-un pachet de legi care vizeaza invatamintul. Consortiul scolar ar fi un gen de asociatie intre unitatile scolare, care i-ar ajuta pe dascali sa-si completeze norma didactica, predind in acelasi timp la mai multe scoli din cadrul consortiului. "Ideea de consortiu scolar la nivelul judetului Vrancea nu poate fi discutata, atita timp cit avem sate aflate la zeci de kilometri distanta unul de celalalt. Poate vom putea discuta peste 20 de ani. Totusi, in orase s-ar putea realiza, dar asocierile sa fie intre unitati de invatamint care au aceleasi specializari", a precizat liderul FEN Vrancea. Pachetul legislativ pus in discutie mai vizeaza promovarea clasei in cazul elevilor care au medii mai mici de 5 la anumite materii sau crearea unui cont de 500 de euro pentru nou-nascuti. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.