Educație

Subiecte accesibile, dar cu greseli la teza unica

Iulia Nicolaie
8 mai 2009 1324 vizualizări
Reprezentantii MECI au scapat citeva greseli in subiecte u totusi, nu au fost raportate incidente neplacute in scolile vrincene

Mare agitatie pe holurile scolilor vrincene ieri dimineata. Cancelariile zumzaiau de profesori care alergau de colo-colo pentru a-i aseza si instrui pe elevi si pentru a pregati salile de clasa pentru teza cu subiect unic la limba si literatura romana. Unii elevi, in schimb, pareau destul de relaxati, majoritatea dintre ei spunind ca s-au pregatit din timp. In plus, in cele doua zile de aminare au avut ocazia sa repete materia. "Nu am nici o emotie. Mi-am pregatit toata materia, inca de la inceputul anului am invatat pentru teza. Sincer, mi-a parut bine ca s-a aminat, pentru ca marti inca nu reusisem sa recapitulez tot", ne-a spus Bogdan Craciun, elev in clasa a VII-a la Scoala "Nicolae Iorga". Pe unii insa i-a nemultumit aminarea cauzata de protestele sindicalistilor. "Noi am stat in tensiune pentru ca nu stiam cind va fi teza. Ar fi fost mai bine sa aiba loc la data programata. Am fost oarecum dezavantajati. Nu am avut emotii, pentru ca m-am pregatit si am speranta ca voi lua o nota mare", ne-a spus si Ica Dumbrava, eleva in clasa a VII-a la Scoala "Duiliu Zamfirescu". Varianta numarul 9 se pare ca a fost cu noroc, atit pentru elevii din clasa a VII-a, cit si pentru cei de a VIII-a, intrucit la terminarea examinarii, scolarii ne-au spus ca subiectele au fost lejere. "Subiectele mi s-au parut accesibile. Pe mine mai mult m-a incurcat aminarea tezei. M-am pregatit din timp si in aceste zile doar am repetat. Emotii nu am avut multe, doar cele transmise de la parinti", ne-a spus Andreea Moraru, eleva in clasa a VIII-a la Scoala "Ion Basgan". Elevii de gimnaziu au avut de tratat doua subiecte, primul in legatura cu un text la prima vedere, iar al doilea a avut ca cerinta caracterizarea unui personaj din operele studiate la clasa.


Ghita Nitescu sau Nita Ghitescu?


Daca la nivel judetean lucrurile au decurs bine, reprezentantii MECI au cam dat-o-n bara cu primul subiect de la clasa a VIII-a, unde elevii au avut de indeplinit mai multe cerinte pe un pasaj din opera "Triumful talentului" de Ioan Luca Caragiale. Astfel, numele Ghita Nitescu si Nita Ghitescu au fost inversate in repetate rinduri, fapt care i-a incurcat pe elevi, care la un punct au avut de caracterizat unul dintre personaje. De la teza unica de ieri au chiulit nu mai putin de 337 de elevi, conform statisticilor Inspectoratului Scolar. Majoritatea chiulangiilor provin din mediul rural, din orase fiind absenti doar 41 de scolari. "Nu au fost probleme deosebite in scoli, totul decurgind conform metodologiei si procedurilor Ministerului Educatiei. Tezele se corecteaza in scoala si se vor trimite la centrele de evaluare marti, 12 mai, pina la orele 12.00", a afirmat inspectorul scolar Fanel Lipan. La teza cu subiect unic de ieri au participat nu mai putin de 7.077 de elevi. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.