Educație

Copiii de la Elena Doamna , in vizita la Parlament

Mihaela Beșleagă
7 mai 2009 1122 vizualizări
Pe 5 mai s-a sarbatorit Ziua europeana de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu handicap

Elevii de la Centrul pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" Focsani au vizitat marti Palatul Parlamentului, cu ocazia marcarii zilei de 5 mai, declarata "Ziua europeana de lupta impotriva discriminarii persoanelor cu handicap". Reprezentantii mai multor ONG-uri au adus printre deputati citiva zeci de tineri cu care soarta nu a fost de la inceput generoasa, printre care si 12 elevi cu deficiente de comunicare si vedere care sint incadrati in Vrancea, pentru a constata pentru o zi cum se desfasoara activitatea in Legislativul Romaniei. "Tinerii cu probleme de auz si vorbire au putut primi mesajul de la fiecare deputat, asa cum a fost transmis, deoarece au avut parte de traducere in limbaj mimico-gestual, prin doi interpreti autorizati, voluntari, unul din Bacau si unul din Vrancea. A fost o onoare pentru noi cind presedinta Camerei Deputatilor a felicitat aceasta activitate, pentru mesajele care au fost transmise si intelese corect de cei care sint fara auz si fara comunicare", a afirmat Ionica Tarau, presedintele Asociatiei "1 Iunie 2001" Buzau, unul dintre organizatori. Interpretul mimico-gestual din cadrul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna", profesorul Lonia Popescu, a tras un semnal de alarma, amintind de problema arzatoare privind greutatea integrarii in munca si in societate a persoanelor cu deficiente de comunicare. Iar asta pentru ca, in nenumarate cazuri, finalizarea scolii inseamna pentru tinerii cu astfel de insuficiente doar o pensie de handicap de numai 208 lei, perspectiva gasirii unei slujbe fiind incetosata de realitatile sociale si economice si de discriminarea care loveste din toate directiile. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.