Educație

Astazi il sarbatorim pe Cuviosul Vasile de la Poiana Marului

Valentin Muscă
25 apr 2009 1235 vizualizări
Pe 25 aprilie, Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe Cuviosul Vasile de la Poiana Marului. Cunoscut si sub numele de Vasile Carpatinul, Cuviosul Vasile este cea mai importanta figura de monah care a trait vreodata pe aceste locuri.

Rus de origine, cuviosul s-a stabilit la Dalhauti dupa 1700, iar la 1733 a fondat Schitul Poiana Marului unde, timp de trei decenii a pus bazele unui adevarat centru ce traduceri si copiat manuscrise care se afla astazi in marile Biblioteci si Muzee din tara si strainatate. în acelasi timp, Vasile de la Poiana Marului este cel care a introdus in viata comunitatii monahale "Rugaciunea inimii". Prin munca migaloasa a monahilor din scriptoriul benedictin de pe Valea Rimnicului, Vasile de la Poiana Marului a creat prima culegere de texte duhovnicesti numita Filocalia. De asemenea, ucenicii trimisi de Vasile au fondat primul Schit din Vrancea arhaica, Schitul Valea Neagra. Tot Vasile a rectitorit cea mai mare asezare monahala din Eparhia Buzaului "" Manastirea Ciolanu. Era asa de important in vremea sa incit era consultat in probleme duhovnicesti de monahii din Muntele Athos, iar ierarhii straini aflati in vizita dupa milostenie in Tarile Romane ii cereau parerea. Cel mai cunoscut ucenic al sau a fost Sfintul Paisie Velicikovschi. A trecut la cele vesnice intr-o zi de 25 aprilie 1767. în ciuda importantei sale uriase din punct de vedere spiritual pentru intreaga ortodoxie, mai marii Episcopiei Buzaului si Vrancei nu au gasit o incapere in Muzeul care poarta numele ierarhului locului, pentru a pune in valoare manuscrisele sale inestimabile. Au gasit insa pentru Episcopul Epifanie, caruia i-au dedicat o incapere intreaga, pe peretii careia atirna tablouri in marime naturala cu chipul episcopului locului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.