Educație

Zi de sarbatoare pentru 19.500 de vrinceni

Ziarul de Vrancea
23 apr 2009 1161 vizualizări
Imaginea Sfintului Gheorghe doborind balaurul a devenit aproape un arhetip

Sfintul Gheorghe este ziua onomastica pentru 19.500 de vrinceni. Acestia poarta numele de Gheorghe, George, Georgiana, Gica sau Gicu sau alte derivate ale acestui nume. Este unul dintre cele mai intilnite nume de sfint, alaturi de Ion sau Vasile. Institutiile vrincene vor fi in sarbatoare azi, multi sefi sarbatorindu-si ziua numelui. La politia municipiului Focsani, comanda este formata din doi sarbatoriti. Comisarul Gicu Avasiloaie si comisarul sef Gheorghe Negoitescu vor fi sarbatoriti la serviciu si acasa. Tot azi va fi ziua comisarului sef Gheorghe Bocu, de la Servicul de Investigatii Criminale si a fostului prim-adjunct al politiei, comisarul sef (r) Gavril Iacob. La Parchet doi procurori vor fi sarbatoriti, Gigi Struna si Gheorghe Mihaila. Alti sarbatoriti sint medicii George Munteanu, Gheorghe Cocioaba, seful CUP SA, Gheorghe Vasilescu, dar si primarii Gheorghe Daniel Nicolas - Odobesti, Gheorghe Maghiaru - Garoafa si Gheorghe Macovei - Vinatori sau fostul prefect George Baesu. Potrivit statisticilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), aproape un milion de romani (963.612) sarbatoresc onomastica, joi, cu ocazia Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, aproape trei sferturi fiind barbati. Cele mai multe femei care au onomastica la sarbatoarea amintita poarta numele de Georgeta, urmate de cele strigate Gheorghita/Ghiorghita. Alaturi de acestea vor petrece si cele cu numele de Geta ori Ghita. Dintre barbatii sarbatoriti la aceasta data, majoritatea poarta numele de Gheorghe sau Ghiorghe, lor adaugindu-li-se cei numiti George si cei alintati Gheorghita, in schimb ce mai puÃini dintre sarbatoriti poarta numele de Ghita. în constiinta populara romanească, Sfintul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numerose biserici purtind hramul sau. Exista multe orase in Romania care poarta numele Sfintului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sfintului Gheorghe doborind balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei din epoca medievala trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zograful de la Muntele Athos. Sfintul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane, a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfintului, care este si patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. Nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, acesta s-a remarcat prin faptele de arme si, in ciuda decretului imparatului Diocletian din 303 contra crestinilor, a ales sa-si marturiseasca credinta, in pofida faptului ca a fost intemnitat si torturat. Viata, jertfa si minunile sale au strabatut veacurile, servind drept model duhovnicesc pentru crestini, fiind venerat si in prezent ca un mare martir intru Hristos. (Dan CHIRIAC, Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.