Educație

Inscrierile in clasa I au intrat in linie dreapta

Iulia Nicolaie
15 apr 2009 895 vizualizări
La multe scoli din Focsani clasele sint aproape complete, desi termenul limita este 30 mai u unii parinti intra in panica si isi inscriu copiii la mai multe scoli, incurcindu-i pe directori, care ramin cu locuri libere la inceput de an scolar

Parintii care doresc sa-si inscrie micutii in clasa I la o scoala din mediul urban ar face bine sa se grabeasca, intrucit in multe unitati clasele au fost deja formate, in ciuda faptului ca, oficial, termenul de finalizare al inscrierilor este 30 mai. De departe, cele mai cautate scoli vrincene sint Scoala "Stefan cel Mare", Scoala "Duiliu Zamfirescu", Scoala "Ion Basgan" si Scoala "Nicolae Iorga". "La ora actuala, am inregistrat aproape 600 de inscrieri in clasa I, numai in orasul Focsani. In ceea ce priveste mediul rural nu sint probleme cu inscrierile, dar numarul elevilor este din ce in ce mai mic pentru ca multi parinti au plecat in strainatate", ne-a spus inspectorul scolar care se ocupa de invatamintul primar, Lina Vlasceanu. Daca la Scoala "Stefan cel Mare" locurile au fost completate, la "Duiliu Zamfirescu" au mai ramas doar zece locuri disponibile. Intr-o situatie mai putin roz se afla Scoala nr. 7 din Focsani, unde inscrierile s-au facut doar in proportie de 40%, insa directorul unitatii este convins ca pina la toamna clasele vor fi completate. "Noi mai avem locuri disponibile si facem inscrieri pina pe 15 septembrie. Avem certitudinea ca vom completa toate locurile", a afirmat directorul Scolii nr. 7, Marin Strapciuc.


Inscrieri multiple


De multe ori insa, directorii de unitati scolare sint incurcati de parintii care isi inscriu elevii la mai multe scoli, raminind la inceputul anului cu locuri libere. Este lesne de inteles de ce acest lucru este atit de usor de realizat, intrucit pentru a inscrie copilul in clasa I nu este nevoie decit de o cerere, de o copie a certificatului de nastere si de o adeverinta medicala, copii care pot fi multiplicate cu usurinta de orice parinte. "Anul acesta avem disponibile cinci clase in sistem de invatamint traditional si o clasa de step-by-step. Deocamdata mai avem 10 locuri libere. Nu avem probleme cu inscrierile, mai ales avind in vedere ca avem parteneriate cu gradinitele, astfel incit exista o cunoastere reciproca, iar parintii vin si isi inscriu copiii la timp. In ceea ce-i priveste pe parintii care isi inscriu copiii la mai multe scoli, cred ca ar trebui sa se faca ceva. S-ar putea gasi o solutie sub forma unor tichete inregistrate la nivelul Inspectoratului Scolar, pentru a se putea tine o evidenta a inscrierilor", a subliniat directorul Scolii "Duiliu Zamfirescu", Laurentiu Tibrea. Inspectorul Lina Vlasceanu sustine aceasta idee, spunind ca intr-adevar este nevoie de gasirea unei modalitati de control a inscrierilor, dar si ca fiecare scoala ar trebui sa ia masuri pentru a evita inscrierile multiple. Printre masurile propuse se numara monitorizarea parintilor si introducerea unei declaratii pe proprie raspundere care sa ateste ca un copil este inscris la o singura scoala. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.